Fietsenwinkel.nl Mountainbike Keuzehulp

 • Stap   1

  FRAMETYPE

 • Stap   2

  MODEL

 • Stap   3

  FRAMEMATERIAAL

 • Stap   4

  VERING

 • Stap   5

  BANDENMAAT

 • Stap   6

  SCHAKELGROEP

Welk frametype past bij jou?

 • Dames

  Dames

 • Heren

  Heren

Welk frametype past bij jou?

View description
View video

<p>Net zoals bij gewone fietsen kies je bij mountainbikes uit diverse frame-uitvoeringen. Alhoewel deze frames vaak \'herenframe\' of \'damesframe\' worden genoemd, zijn beide framesoorten geschikt voor zowel dames als heren. Een damesframe is echter speciaal ontwikkeld voor de lichaamsbouw van de vrouw. Zo is de afstand tussen het stuur en het zadel iets korter en is de framebuis meestal lager.</p>

Open info Close info Close info

Hoe kies je de juiste mountainbike?

Een mountainbike kopen doe je natuurlijk niet op goed geluk. Je zult eerst wat onderzoek moeten doen, want je wilt de perfecte mountainbike hebben. Eentje die helemaal bij je past en aansluit bij je eisen en wensen. Zet van tevoren dan ook je wensen en eisen op een rij en bedenk goed wat voor type mountainbiker jij bent. Dit maakt jouw zoektocht een stuk makkelijker!

Wat voor type mountainbiker ben je?

Of je nu een recreant bent, of een professional: de zoektocht naar de ideale fiets verschilt wat dat betreft niet. Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten, of je nu beginner bent of pro. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rijtje:

De framemaat

Om fysieke klachten te voorkomen en goede controle over je MTB te houden, zul je de juiste framemaat van je mountainbike moeten kiezen. Wij laten je bij iedere framemaat zien voor welke lichaamslengte hij geschikt is: super makkelijk! Maar je kunt je framemaat ook simpel zelf berekenen door de volgende rekensom uit te voeren. Ga zonder schoenen op de grond staan, met je benen zo'n 15 cm uit elkaar. Meet vervolgens de afstand tussen de grond en je kruishoogte in centimeters. Vermenigvuldig dit aantal met 0,68 en je hebt je framemaat centimeters. Let wel op: veel mountainbikes hebben een framemaat uitgedrukt in inches. Deel de uitkomst van je framemaat nog even door 2,54 en je hebt de inch-maat die geschikt is voor jou!

Het framemateriaal

Het frame van een mountainbike wordt gemaakt van carbon of aluminium. Aluminium heeft als grootste voordeel dat het betaalbaar is en relatief licht. Een frame van carbon is nog een stukje lichter dan aluminium, is wat stijver en roestvrij. Wel zijn frames van carbon een stuk prijziger dan aluminium frames. Heb je een klein beetje schade aan je fiets? Dan is het lastiger (en duurder) om dit te herstellen.

De vering

Wat betreft de vering zijn er twee typen mountainbikes. Namelijk de hardtail mountainbike, met alleen vering in de voorvork, of een full suspension mountainbike, die ook een achterdemper heeft. De keuze hierin hangt sterk af van het terrein waarop je wilt gaan fietsen. Ga je bijvoorbeeld voornamelijk fietsen op minder extreme ondergronden, dan kies je het beste voor een hardtail mountainbike. Hiermee kun je namelijk net wat meer snelheid maken. Wanneer je vooral zult fietsen op extreem terrein, dan kun je beter een full suspension mountainbike kopen. Een fully vangt veel meer en grotere klappen op dan een hardtail en bovendien kun je spelen met de voorspanning om zo makkelijker te kunnen springen. Hoe meer veerweg een fiets heeft hoe verder de vork en demper kunnen inveren, dus hoe groter de klappen mogen zijn die ze opvangen.

Nog wat puntjes

 • Besluit wat voor soort versnellingsgroep je wilt: er is veel keuze en de groepen verschillen in kwaliteit en prijs
 • Ga je voor schijfremmen of velgremmen?
 • Wat voor type voorvork kies je. Ga je voor een stalen vering of voor luchtvering.
 • Welke wielmaat kies je? (26 inch, 27,5 inch of een 29er)

Ons advies? Kijk niet alleen naar de prijs, maar vooral naar de belangrijke onderdelen (vering, schakelgroep, remmen) en het comfort van de fiets. Als je in één keer de juiste keuze maakt en je jouw mountainbike op de juiste manier onderhoudt, dan ga je jarenlang plezier hebben van je fiets en zal hij zijn prijs meer dan waard zijn!

Producten vergelijken