Fietsenwinkel.nl Mountainbike Keuzehulp
Stap 1
Frametype
Stap 2
Model
Stap 3
Framemateriaal
Stap 4
Vering
Stap 5
Bandenmaat
Stap 6
Schakelgroep
Stap 7
Levertijd
Stap 8
Lichaamslengte
  • ...
 
  • ...
  • Om het aanbod nog beter op jou af te stemmen vragen we je je lichaamslengte in te vullen. Indien je de levertijd wilt meenemen in de filtering is een lengte opgeven benodigd. Jouw lichaamslengte (in centimeters):

    Bekijk jouw selectie

...

 

Hoe kies je de juiste mountainbike?

Een mountainbike kopen doe je natuurlijk niet op goed geluk. Je zult eerst wat onderzoek moeten doen, want je wilt immers de perfecte mountainbike kopen. Eentje die helemaal bij je past en aansluit bij je eisen en wensen. Om dit voor elkaar te krijgen zul je jezelf de volgende dingen moeten afvragen.

Wat voor type mountainbiker ben je?

Op zich zit er niet zo heel veel verschil tussen de punten waarop je moet letten bij de aanschaf van je mountainbike als recreant of als professional. Een beknopte opsomming waarop je altijd moet letten.

De framemaat

Om fysieke klachten te voorkomen en de controle over je mountainbike zo optimaal mogelijk te houden, zul je de juiste framemaat van je mountainbike moeten kiezen. Je kunt je framemaat heel simpel berekenen door de volgende rekensom uit te voeren. Ga zonder schoenen op de grond staan, met je benen zo'n 15 cm uit elkaar. Meet vervolgens de afstand tussen de grond en je kruishoogte in centimeters. Vermenigvuldig dit aantal met 0,68 en je hebt je framemaat.

Het framemateriaal

Het frame van een mountainbike wordt tegenwoordig voornamelijk gemaakt van carbon of aluminium. Aluminium heeft als grootste voordeel dat het betaalbaar is en relatief licht. Een frame van carbon is nog een stukje lichter dan aluminium, is wat stijver en wordt vaak als comfortabeler gezien. Wel zijn frames van carbon een stuk prijziger dan aluminium frames.

De vering

Wat betreft de vering zijn er twee typen mountainbikes. Namelijk de hardtail mountainbike, met alleen vering in de voorvork, of een full suspension mountainbike, welke ook een achterdemper heeft. De keuze hierin hangt sterk af van het terrein waarop je wilt gaan fietsen. Ga je bijvoorbeeld voornamelijk fietsen op vlakke ondergronden, dan kies je het beste voor een hardtail mountainbike. Hiermee kun je namelijk net wat meer snelheid maken. Wanneer je vooral zult fietsen op ruwer terrein met een ongelijke ondergrond, dan kun je beter een full suspension mountainbike kopen.

Nog wat puntjes

  • Besluit wat voor soort versnellingsgroep je wilt. Ook dit hangt vooral af van het soort terrein waar je op gaat fietsen.
  • Ga je voor schijfremmen of velgremmen.
  • Wat voor type voorvork kies je. Ga je voor een stalen vering of voor luchtvering.
  • Welke wielmaat kies je.

Natuurlijk is er altijd wel wat verschil in de keuze van de fiets voor een professional of een recreant. Dit zal hem voornamelijk zitten in de frequentie van het gebruik. Iemand die meerdere keren per week fietst, zal nóg strengere eisen stellen aan het fietscomfort van de mountainbike dan iemand die maar een keer in de maand gebruik maakt van de fiets. Een professional zal ook sneller een wat grotere uitgave doen.

Hoe dan ook is ons advies om niet alleen maar te kijken naar de prijs, maar vooral naar het comfort van de fiets. Als je in een keer de juiste keuze maakt en je jouw mountainbike op de juiste manier onderhoudt, dan ga je jarenlang plezier hebben van je fiets en zal deze zijn prijs meer dan waard zijn!