Het motorsysteem: wat moet u weten?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
7 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Het motorsysteem: wat moet u weten?
 

Het motorsysteem is het belangrijkste onderdeel van een e-bike. Het kan gezien worden als het hart van de elektrische fiets. De motor zorgt immers voor de ondersteuning en de aandrijving van een elektrische fiets. Het is daarom goed om te weten welk type motorsysteem het meest geschikt is voor jouw fietsgedrag, zo weet je zeker dat je een e-bike kiest die ook écht bij je past.

Er zijn veel verschillende motorsystemen dat we het begrijpen als je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben onze e-bike specialisten alle motorsystemen voor je op een rijtje gezet en de voor- en nadelen naast elkaar gezet.

Hieronder maken we onderscheid tussen de middenmotor, achterwielmotor en de voorwielmotor. Het type motor heeft invloed op het rijgedrag van de elektrische fiets. Wilt je meer weten over hoe de verschillende motorsystemen werken? Hier lees je meer over de verschillende type sensoren die een motor kan hebben.

Goed om te weten is dat wanneer we het over Nm hebben, we de trekkracht (ook wel “ koppel” genoemd) bedoelen. Nm staat voor Newtonmeters. Hoe meer Nm, krachtiger de motor. Een fiets met een hoge koppel(bijv. 80Nm) is geschikt voor heuvel- of bergachtig terrein. Een koppel van bijvoorbeeld 40Nm is een koppel welke beter geschikt is voor stadsgebruik en vlakker terrein.


Bafang Motor Bafang motor (voor-, achter- of middenmotor)

Bafang is één van de specialisten op het gebied van ontwikkeling en productie van motoren in elektrische fietsen. Bafang is een kwalitatief goed systeem dat op steeds meer e-bikes wordt toegepast. Bij de meeste fietsmerken kun je kiezen uit verschillende accu's, zodat een e-bike goed afgestemd is op het gebruik. De Bafang motor zij er ook in het voorwiel- of achterwiel, maar staat vooral bekend om zijn krachtige middenmotoren.

Voorwiel- en achterwielmotor:

 • Bafang H400: 30 Nm

Middenmotoren:

 • Bafang M200: 65Nm - met rotatie- en krachtsensor
 • Bafang M300: 80Nm - met enkel een rotatiesensor
 • Bafang M400: 80Nm - met rotatie- en krachtsensor
 • Bafang M420: 80Nm - met rotatie- en krachtsensor, opvolger van M400

Naast de hele krachtige motoren staat Bafang ook bekend om de grote capaciteit accu’s. E-bikes van Bafang zijn namelijk aan te schaffen met een accu tot 866Wh.

Merken met Bafang motor:

Brinckers, Cortina, Popal, Phatfour, BSP en Keewee

Pluspunten Bafang motor
Natuurlijk aanvoelende ondersteuning
Krachtige motor, ook geschikt voor heuvel- en bergachtig terrein
Bekende, betrouwbare en gebruiksvriendelijke techniek
Minpunten Bafang motor
Minder bekend dan bijvoorbeeld het Bosch-systeem
Wordt in hoge ondersteuningsstand soms als agressief ervaren

Bekijk alle e-bikes met Bafang motor


Bosch motor bij een e-bike Bosch motor (middenmotor)

Al meer dan 10 jaar maakt Bosch e-bike systemen met innovatieve aandrijving. De motoren van Bosch, worden samen met de efficiënte accu’s en moderne displays perfect op elkaar afgestemd. Een Bosch motor zit altijd in het midden van de fiets verwerkt, een middenmotor. Er zijn verschillende Bosch motoren:

 • Bosch Active Line 3: 40Nm
 • Bosch Active Line Plus 3: 50Nm
 • Bosch Performance Line: 65Nm
 • Bosch Performance CX Line: 85Nm
 • Bosch Cargo Line: 85Nm – speciaal voor bakfietsen, geeft tot 400% krachtige ondersteuning bij een toegestaan totaalgewicht tot 250kg

Het verschil in deze Bosch motoren zit hem voornamelijk in de trekkracht die ze kunnen leveren. Afgezien daarvan heeft iedere Bosch motor 3 sensoren, waarmee nauwkeurig gemeten wordt hoe hard je fietst, hoeveel omwentelingen je maakt en hoeveel kracht je daarbij zet. Dankzij al deze sensoren voelt de ondersteuning van de Bosch motor heel natuurlijk aan.

Merken met Bosch motor

Brinckers, Cortina, Cube, Lovens en Victoria 

Pluspunten Bosch motor
Aandrijving voelt zeer vloeiend aan
Bosch motoren zijn betrouwbaar
Overzichtelijke displays met gemakkelijke bediening
Minpunten Bosch motor
Bosch motoren zijn prijzig
De Bosch Active Line motoren zijn niet zo krachtig
Alleen als middenmotor verkrijgbaar

Bekijk alle e-bikes met Bosch motor


Shimano Steps Motor Shimano Steps motor (middenmotor)

Het Shimano Steps systeem wordt door veel verschillende merken gebruikt. Het Shimano Steps systeem bestaat enkel uit middenmotoren met een eigen display en accu. Verder staan de middenmotoren van Shimano met een gemiddeld gewicht van 2,6kg bekend als lichtgewicht motoren. De motoren van Shimano beschikken altijd over een kracht- en een rotatiesensor.

Er zijn verschillende Shimano Steps motoren:

 • Shimano Steps E5000: 40Nm
 • Shimano Steps E6000: 50Nm
 • Shimano Steps E6100: 60Nm
 • Shimano Steps E7000: 60Nm
 • Shimano Steps E8000: 70Nm
 • Shimano Steps EP8: 85Nm

Kenmerkend voor de middenmotoren van Shimano is de mogelijkheid om via bluetooth verbinding te maken met de E-Tube Ride app. Hier kunnen motorinstellingen naar persoonlijke voorkeur worden ingesteld. Accu’s passend bij de Shimano Steps motoren zijn uit te breiden tot 504Wh.

Merken met Shimano Steps motor

BSP en Cortina,

Pluspunten Shimano Steps motor

Eenvoudige bediening
Koppel met de Shimano E-Tube Ride app
Geschikt voor sportieve e-bikes
 
Minpunten Shimano Steps motor
Slechts 3 ondersteuning niveaus
De motor is niet geheel geruisloos
Alleen als middenmotor verkrijgbaar
 

Ecomo motor De Cortina motor

Speciaal voor de sportievere e-bikes heeft Cortina de SportDrive middenmotor ontwikkeld. En met deze motor kunt u ook écht sportief rijden, want de motor heeft een koppel van wel 90Nm. Daarnaast zijn de accu’s die bij deze motor passen stijlvol weggewerkt in het frame of in de bagagedrager. Een e-bike met een SportDrive middenmotor heeft altijd een 400- of 500Wh accu. Omdat Cortina deze motoren zelf heeft ontwikkeld zullen ze altijd naadloos aansluiten op hun fietsen en dus ook op uw fietstochten!

Naast de Sportievere middenmotor heeft Cortina ook een voorwielmotor ontwikkeld. Deze motor is terug te vinden op de elektrische transportfietsen van Cortina en geschikt voor stadsgebruik.

 • Cortina Sportdrive voorwielmotor: 20Nm
 • Cortina Sportdrive middenmotor: 90Nm

Merken met Sportdrive motor

Cortina

Pluspunten Sportdrive motor
Zeer stille motor
Krachtige middenmotor van 90Nm
De motoren sluiten naadloos aan bij Cortina fietsen
Minpunten Sportdrive motor
Alleen te verkrijgen bij bepaalde Cortina modellen
De voorwielmotor heeft slechts 20Nm trekkracht

Bekijk alle e-bikes met Sportdrive motor


De Syno/Cyro achterwielmotor van Stromer

Wanneer u kiest voor een Speed-Pedelec van Stromer, dan rijdt u op een Stromer Cyro of Syno motor. Wanneer je kiest voor een Speed-Pedelec van Stromer, dan rij je met een Stromer Cyro of Syno motor. Deze achterwielmotoren worden gekenmerkt door de kracht die de motoren leveren. De kracht kan oplopen tot wel 850Wh. Met deze motoren haal je met gemak snelheden van 45km/u. Ideaal voor de forens die de auto wilt laten staan en toch snel op het werk wilt zijn.

Er zijn verschillende Stromer motoren:

 • Stromer Cyro Drive II: 670 Watt, 35 Nm – behoort tot de ST1
 • Stromer Cyro Drive IG: 750 Watt, 40 Nm – behoort tot de ST2
 • Stromer Syno Drive II: 820 Watt, 44Nm – behoort tot de ST3
 • Stromer Syno Sport : 850 Watt, 48Nm – behoort tot de ST5

Verder worden de motoren van Stromer altijd geleverd met een geïntegreerd Omni display. Daarnaast is het mogelijk de accu te upgraden tot 983Wh. Het display is eenvoudig te verbinden met de Stromer app welke de mogelijkheid biedt om ritstatistieken bij te houden en motorinstellingen te personaliseren.

Merken met een Syno/Cyro motor

Stromer

Pluspunten Syno/Cyro motor
Zeer krachtige motor met vermogen tot wel 850 Watt
De krachtoverbrenging werkt rechtstreekst op de achterwielmotor
Overzichtelijk display geïntegreerd in het frame
Minpunten Syno/Cyro motor
Omdat de motor veel vermogen heeft gaat de accu sneller leeg
De bluetooth verbinding met het display werkt niet altijd
Alleen bij Stromer speed pedelecs verkrijgbaar
 

Bekijk alle e-bikes

 

Onze specialisten raden aan!

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Keuzehulp
Producten vergelijken