fietsenwinkel

E-bike tests: wat is de beste e-bike?

Als je naar een elektrische fiets op zoek bent, dan is het fijn als je de ervaringen van anderen kunt bekijken. Dan kun je met gemak de e-bike uitkiezen die bij jou past. Wij helpen je een extra handje door de grootste e-bike tests op een rijtje te zetten. Er worden elektrische fietsentests uitgevoerd door onder andere ANWB, de Consumentenbond en het Algemeen Dagblad (AD). Maar ook de Telegraaf heeft samen met de Fietsersbond verschillende merken en e-bike modellen onder de loep genomen. Wat is de beste e-bike? We hebben de belangrijkste uitkomsten voor je op een rijtje gezet!

AD Fietstest.nl 2019

De AD Fietstest, ook wel bekend als Fietstest.nl, is één van de bekendste fietstesten in Nederland. Ieder jaar voert het AD deze test uit, in samenwerking met haar lezers. Verschillende lezers met (elektrische) fietservaring worden uitgekozen om een flink aantal fietsen te testen. E-bikes, stadsfietsen: alles komt aan bod. Nog niet alle resultaten van 2019 zijn bekend, maar we hebben wel al een hoop rapportcijfers binnen! Zo kreeg de Sparta M8b het rapportcijfer 8,2 en kwam daarmee als beste uit de test. De Velo de Ville CEB 400 werd tweede met een 8,0, op de voet gevolgd door de Specialized Como 3.0 met een 7,9. Merken als Gazelle, Batavus, Brinckers, Cube en Giant werden ook getest. De Gazelle Orange C7 HMS kreeg bijvoorbeeld een 7,0 en de Brinckers Boston F8 scoorde ook goed met een 7,2!

Bekijk de AD Fietstest

Telegraaf / Fietsersbond E-bike Test 2019

De Telegraaf heeft in samenwerking met de Fietsersbond een e-bike test gedaan waarbij tientallen testers werden aangesteld om een rit te fietsen rondom Oosterbeek. Gemiddeld werd er op de fietsen 120 km gereden, ook onder zware omstandigheden met wind en regen. Hierdoor konden de testers het vermogen van de e-bikes echt goed testen. De testers hebben de fietsen beoordeeld op stabiliteit van het frame, kwaliteit van de onderdelen, de mate van trapondersteuning en het rijgedrag. De e-bikes zijn onderverdeeld in 3 categorieën: 'Voorwielmotor - naafversnelling', 'Middenmotor - naafversnelling' en 'Middenmotor - derailleurversnelling'. In de eerste categorie werd de Sparta F8e LTD uitgeroepen tot winnaar met 4 sterren en de Batavus Fonk E-go tot beste koop (met 3 sterren). Andere fietsen die goed scoorden waren van Cortina, Gazelle, BSP en Union.

In de tweede categorie werd de Ebike Das Original Comfort 400 uitgeroepen tot winnaar met 5 sterren. De Hercules Roberta F8 werd beste koop met ook 5 sterren. Andere toppers? De Koga Pace B10 Mixed (5 sterren), de Victesse Melville (4 sterren) en de Brinckers Le Mans M330 (4 sterren).

In de categorie 'Middenmotor - derailleur' is de Trek UM5+ uitgeroepen tot winnaar met 5 sterren. De Cube Touring Hybrid Exc werd met eveneens 5 sterren uitgeroepen tot beste koop. De Brinckers Granville Sport M9 deed het ook goed met 4 sterren, net als andere modellen van Cannondale, Specialized en Bulls.

Bekijk de Nationale Fietstest van de Telegraaf

Consumentenbond e-bike test 2018

De Consumentenbond voert jaarlijks duizenden testen uit. Ook in 2018 hebben zij een e-bike test gedaan. Er zijn wel 45 elektrische fietsen getest op verschillende onderdelen. De bond heeft de e-bikes getest op actieradius, stabiliteit, motorondersteuning, bouwkwaliteit en bediening. De beste elektrische fietsen? Tot ‘beste koop’ is uitgeroepen de Cortina E-U1 N7, met een zeer hoog cijfer (9,5) voor de elektrische ondersteuning. De Giant Prime E+ 1 is bestempeld tot ‘beste uit de test’ en scoorde vooral goed (10) op de actieradius.

ANWB E-bike test 2019

ANWB heeft zijn best weer gedaan. Met een selectie van tientallen middenmoter e-bikes van topmerken, is de ANWB de confrontatie aangegaan om de topper van dit jaar te vinden. Zoals elk jaar wordt dit gedaan door 4 testen. De remtest, actieradiustest, stabiliteitstest en natuurlijk de publiekstest. Maar de e-bikes worden op alle details getest die 135 vrijwillegers belangrijk vinden. Het is dringen aan de top maar de Gazelle Grenoble C7+ HMB als beste uit de ANWB test met een 8.4 . De B’Twin Elops E920 valt dit jaar ook in de prijzen als voordeligste keus met een 7.5.

Bekijk alle e-bikes Plan een proefrit!