Speed Pedelecs

Wetgeving Speed Pedelecs

Deze informatie is bedoeld voor Nederlandse Speed Pedelec rijders. Lees hier meer informatie over Speed Pedelecs in België.

Een Speed Pedelec (ook wel high speed e-bike of e-speed genoemd) is een sportieve e-bike die erg geschikt is voor woon-werkverkeer. Deze super snelle e-bike ondersteunt tot 45 km per uur waar een normale elektrische fiets tot maximaal 25 km per uur ondersteunt. Op een Speed Pedelec kun je dus fietsend een snelheid behalen van 40 tot 45 km per uur. Sinds 1 januari 2017 valt de Speed Pedelec wettelijk gezien onder de bromfietsen. Lees hieronder meer over deze snelle e-bikes en de bijbehorende regelgeving.

Ook goed om te weten:

Om een Speed Pedelec aan te schaffen is het noodzakelijk dat je inwoner bent van Nederland (Nederlands rijbewijs/legitimatie en Nederlands adres). Speed Pedelecs moeten altijd worden afgehaald in één van onze winkels. Wij zetten het kenteken namelijk direct op naam, zodat je niet zelf nog naar het postkantoor hoeft.

Regelgeving

Je mag rijden op een Speed Pedelec als je:

 • minimaal 16 jaar bent
 • een bromfietsrijbewijs (AM) of een autorijbewijs (B) bezit
 • een WA-verzekering hebt afgesloten
 • op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan rijdt (houd hierbij rekening met de toegestane snelheden)
 • een (volgens de NTA 8776 norm) goedgekeurde helm draagt
 • een gele kentekenplaat (bromfietskenteken) op de Speed Pedelec hebt bevestigd


Geel kenteken

Sommige Speed Pedelecs worden direct met kenteken geleverd, in enkele gevallen moeten wij dit achteraf aanvragen. In dat geval kan dit voor wat extra levertijd zorgen (maximaal 10 werkdagen). Bij aanschaf van een Speed Pedelec regelt Fietsenwinkel.nl voor jou het kenteken en de tenaamstelling, wat €99,00 kost. De tenaamstelling dient altijd plaats te vinden bij onze winkels. De winkel maakt met jou een afhaalafspraak, zodat je de Speed Pedelec geheel geregistreerd mee naar huis kunt nemen. Nadat je de Speed Pedelec hebt opgehaald, is het noodzakelijk dat je zelf een WA-verzekering afsluit. Dit is erg belangrijk, want deze verzekering is wettelijk verplicht.

Bekijk alle Speed Pedelecs

 • 1. Kies je fiets

  Je kiest de gewenste Speed Pedelec en schaft deze aan in onze webshop. De verzekering die je hier kunt kiezen is een diefstal verzekering, geen WA-verzekering!

 • 2. De werkplaats

  Wij maken je Speed Pedelec gereed in onze werkplaats. Is de fiets op voorraad? Dan geldt voor 17:00 uur besteld, dan kun je de volgende dag al een afhaalbericht verwachten.

 • 3. Fiets ophalen

  Je komt de fiets volgens de gemaakte afspraak ophalen in één van onze winkels. De Speed Pedelec is dan fietsklaar en voorzien van een kenteken.

 • 4. Kenteken

  Wij zijn aangesloten bij de RDW en zetten het kenteken direct op jouw naam. Neem daarom bij het afhalen je Nederlandse (brommer)rijbewijs mee.

 • 5. WA-verzekering

  Je sluit zelf een WA-verzekering af voor brom- of snorfietsen. Bij het afhalen helpen we je graag bij het kiezen en afsluiten van de juiste verzekering.

 • 6. Fiets & Geniet!

  Zodra de WA-dekking ingaat, kun je gebruik maken van de Speed Pedelec.
  Fiets en Geniet!

  Vergeet je Speed Pedelec helm niet, deze is verplicht!

Bekijk alle Speed Pedelecs

Wat is er sinds 1 januari 2017 veranderd?

Sinds 1 januari 2017 zijn de regels voor Speed Pedelecs veranderd. De Speed Pedelec geldt nu voor de Wet niet meer als snorfiets, maar als bromfiets. Daarbij horen de regels die voor alle bromfietsen gelden. Wat zijn de belangrijkste veranderingen sinds 1 januari 2017?

 • De bestuurder van een Speed Pedelec draagt een voor de Speed Pedelec goedgekeurde helm.
 • De Speed Pedelec heeft een gele bromfietskentekenplaat (in plaats van een blauwe snorfiets kentekenplaat).
 • Voor de Speed Pedelec gelden de verkeersregels voor bromfietsen, dus de plek op de weg is op het fiets/bromfietspad. Als dat niet aanwezig is, dan moet je naar de rijbaan.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Speed Pedelecs? Hieronder hebben wij een aantal van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je nog meer vragen hebt.

Hoe hard gaat een Speed Pedelec?

Met een Speed Pedelec kun je snelheden bereiken tot 40 à 45 km per uur. Je moet hier echter wel flink voor meetrappen om deze snelheid te behalen.

Is meetrappen altijd nodig?

Een Speed Pedelec is een snellere versie van een normale elektrische fiets. In beide gevallen word je dus elektrisch ondersteund, maar moet je wel meetrappen om te kunnen blijven fietsen. Het trappen voelt door de ondersteuning natuurlijk wel een stuk lichter dan bij een niet-elektrische fiets. Sommige fietsen zijn voorzien van een walk assist functie. Deze geeft ook lichte ondersteuning als je een stukje loopt met de fiets aan de hand. Handig bijvoorbeeld als je je fiets weg wilt zetten, maar nog een kleine helling op moet.

Is het verplicht om een helm te dragen?

Sinds 1 januari 2017 is het verplicht om een (volgens de NTA 8776 norm) goedgekeurde helm te dragen tijdens het fietsen op een Speed Pedelec. Veiligheid voorop uiteraard! Deze speciale, goedgekeurde speed pedelec helmen kun je hier vinden.

Waarom zit er een spiegel op een Speed Pedelec?

Op het stuur van een Speed Pedelec zit een spiegel gemonteerd. Deze achteruitkijkspiegel verhoogt de veiligheid omdat je je waarschijnlijk sneller zult voortbewegen dan de gemiddelde fietser.

Zijn er extra kosten bij het aanschaffen van een Speed Pedelec?

Het inschrijven bij de RDW, het kenteken en het tenaamstellen kost samen €99,00. Deze kosten komen bovenop de prijs van de fiets.

Moet de fiets per se op naam gesteld worden?

Ja, alle Speed Pedelecs zijn kentekenplichtig. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.

Waarom kan een Speed Pedelec niet worden thuisbezorgd?

We kunnen het tenaamstellen van je Speed Pedelec ter plekke voor je regelen, omdat wij RDW-geregistreerd zijn. Dit kan echter alleen in onze winkels. Je dient de Speed Pedelec dan ook altijd zelf te komen afhalen en moet hierbij je rijbewijs AM of rijbewijs B kunnen tonen.

Wat is de actieradius van een Speed Pedelec?

De actieradius van Speed Pedelecs verschilt per merk, motor- en accutype. De meeste Speed Pedelecs halen een afstand van ruim 50 tot soms wel 100 km op één opgeladen accu. Dit hangt echter wel sterk af van het gebruik van de fiets. Een zwaardere ondersteuningsstand kost bijvoorbeeld meer energie en ook het wegdek, de weersomstandigheden en het gewicht van de berijder hebben invloed op de actieradius. Kijk voor de maximale actieradius bij de specificaties van de Speed Pedelec van je voorkeur.

Mogen Speed Pedelecs op het fietspad rijden?

Sinds 1 januari 2017 is het verplicht om op het fiets/bromfietspad of de rijbaan te rijden. Houd hierbij ook rekening met de geldende verkeersregels. Zo mag je op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom niet harder rijden dan 30 km/u, buiten de bebouwde kom niet harder dan 40 km/u en op de rijbaan mag je niet harder rijden dan 45 kilometer per uur.

Moet de fiets per se verzekerd zijn?

Een Speed Pedelec valt onder de wet aansprakelijkheid motorrijtuig (WAM). Dit houdt in dat de fiets WA-verzekerd moet zijn. Let er op dat een e-bike verzekering hier niet op van toepassing is. De verzekeringen die Fietsenwinkel.nl je aanbiedt bij het selecteren van de fiets zijn verzekeringen tegen diefstal of schade. Als je je Speed Pedelec komt afhalen, helpen we graag bij het kiezen en afsluiten van de juiste verzekering.

Vanaf welke leeftijd mag je op een Speed Pedelec rijden?

Voor het berijden van een Speed Pedelec is de minimum vereiste een rijbewijs AM, dat vanaf 16 jaar gehaald kan worden. Met een rijbewijs B mag je uiteraard ook op deze fietsen rijden.

Heb ik bij aanschaf van een Speed Pedelec ook bedenktijd?

Bij aankoop van een Speed Pedelec heb je de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kunt de fiets bekijken, er even op zitten zodat je goed kunt inschatten of je het juiste product hebt aangeschaft. Natuurlijk kun je er ook even kort op rijden, maar let er wel op dat je de fiets schoon, heel en netjes houdt. Een gebruikte fiets kunnen wij namelijk niet meer voor de nieuwprijs verkopen. In dat geval kan het zijn dat je niet het volledige aankoopbedrag terug ontvangt.