Wetgeving Speed Pedelecs Nederland

Wetgeving Speed Pedelecs Nederland

Let op: deze informatie is bedoeld voor Nederlandse speed pedelec rijders. Lees hier meer informatie over speed pedelecs in België.

Een speed pedelec (ook wel high speed e-bike of e-speed genoemd) is een sportieve e-bike waarmee je wel tot 45 km per uur kunt rijden. Even vergelijken: een normale elektrische fiets ondersteunt tot maximaal 25 km per uur! Sinds 1 januari 2017 valt de speed pedelec wettelijk gezien onder de bromfietsen: daarom moet zowel de fiets als de rijder aan speciale regels voldoen. Lees hieronder meer over deze snelle e-bikes en de bijbehorende regelgeving.

Regelgeving speed pedelecs

Je mag op een speed pedelec rijden als je:

 • minimaal 16 jaar bent
 • een bromfietsrijbewijs (AM) of een autorijbewijs (B) bezit
 • een WA-verzekering hebt afgesloten
 • op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan rijdt (houd hierbij rekening met de toegestane snelheden)
 • een (volgens de NTA 8776 norm) goedgekeurde helm draagt (of een goedgekeurde bromfietshelm (ECE 22.05)
 • een gele kentekenplaat (bromfietskenteken) op de speed pedelec hebt bevestigd (en je je kentekenbewijs bij je hebt)

Ook goed om te weten:

Speed pedelecs kunnen alleen woren afgehaald in onze winkels. Wij zorgen namelijk ter plaatse dat het kenteken op jouw naam geregistreerd staat. Zo hoef je niet zelf nog naar het postkantoor: wel zo makkelijk! Nederlandse speed pedelec rijders kunnen bij ons de volgende merken kopen: Cube, Giant, Riese & Müller en Stromer.

Kenteken op je speed pedelec

Sommige speed pedelecs worden direct met kenteken geleverd, in enkele gevallen moeten wij dit achteraf aanvragen. In dat geval kan dit voor wat extra levertijd zorgen (maximaal 10 werkdagen). Bij aanschaf van een speed pedelec regelen wij voor jou het kenteken en de tenaamstelling (totale kosten: €99,-). De tenaamstelling gebeurt altijd in één van onze winkels. De winkel maakt met jou een afhaalafspraak, zodat je de speed pedelec kant en klaar mee naar huis kunt nemen. Nadat je de speed pedelec hebt opgehaald, moet je zelf een WA-verzekering afsluiten. Dit is erg belangrijk, want deze verzekering is wettelijk verplicht!

Bekijk alle speed pedelecs

Een speed pedelec bestellen, hoe werkt dat?

 1. Kies je fiets: kies de speed pedelec die jij wilt en koop hem in onze webshop. De verzekering die je hier kunt kiezen is een diefstalverzekering, geen WA-verzekering!
 2. De werkplaats: wij maken jouw speed pedelec gereed in onze werkplaats. Is de fiets op voorraad en ligt het kenteken klaar? Dan kun je de dag erna al een afhaalvericht verwachten.
 3. Fiets ophalen: je komt op de afgesproken dag jouw fiets ophalen in één van onze winkels. Je speed pedelec heeft dan ook een kenteken en hij is helemaal klaar voor gebruik!
 4. Kenteken: we zijn aangesloten bij de RWD en zetten het kenteken dus direct op jouw naam. Daarom is het belangrijk dat je je Nederlandse (brommer)rijbewijs meeneemt bij het afhalen.
 5. WA-verzekering: je bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een WA-verzekering. Deze verzekering is verplicht! Natuurlijk helpen wij je graag bij het kiezen en afsluiten van de juiste verzekering als jij je speed pedelec op komt halen.
 6. Fiets en geniet! Pas zodra de WA-dekking ingaat, kun je gebruik maken van je nieuwe speed pedelec. Fiets & geniet! Maar vergeet je speed pedelec helm niet, deze is verplicht!

Veelgestelde vragen over speed pedelecs

Heb je een vraag over speed pedelecs? Hieronder hebben wij een aantal van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je nog meer vragen hebt.

Hoe hard gaat een speed pedelec?
Zo'n fiets kan een topsnelheid van 45 km/h halen. Je moet echter wel flink meetrappen om deze snelheid te behalen!
Is meetrappen altijd nodig?
Ja: op een speed pedelec moet je altijd mee trappen. Het trappen gaat dus wel een stuk makkelijker, maar je moet toch echt blijven fietsen.
Waar moet ik fietsen: fietspad of rijbaan?
Met een speed pedelec mag je in Nederland alleen op het (brom)fietspad of de rijbaan fietsen. Houd je wel aan de maximum snelheid! Op de rijbaan (binnen de bebouwde kom): 45 km/h. Op het (brom)fietspas (binnen de bebouwde kom): 30 km/h. Op het (brom)fietspad (buiten de bebouwde kom): 40 km/h.
Moet ik een helm dragen?
Ja, het is verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Goedgekeurd? Jazeker: volgens de NTA 8776 norm (een officiële veiligheidsnorm).
Waarom zit er een spiegel op?
De achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht en zit er voor jouw eigen veiligheid. Met zulke snelheden is het gevaarlijk om omgedraaid op je fiets te zitten om te kijken of er verkeer aan komt.
Moet de fiets op naam gesteld worden?
Ja, alle speed pedelecs zijn kentekenplichtig. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.
Zijn er extra kosten?
Het inschrijven bij de RDW, het kenteken en het tenaamstellen kost in totaal €99,00 (voor Nederlandse klanten). Deze kosten komen bovenop de prijs van de fiets en betaal je meteen bij het afrekenen. Belgische klanten moeten hun speed pedelec zelf invoeren in België en hem vervolgens registreren bij de DIV. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.
Waarom kan ik in Nederland mijn speed pedelec niet laten thuisbezorgen?
Een speed pedelec mag wettelijk niet zonder kenteken op de openbare weg rijden. Vandaar dat wij een kenteken regelen, voordat de fiets in jouw handen komt. Al onze Nederlandse winkels zijn RDW-geregistreerd, dus we kunnen jouw fiets direct registreren als je hem op komt halen! Je moet je speed pedelec dus altijd zelf komen ophalen en vergeet dan vooral niet je rijbewijs (AM of B) mee te nemen!
Kan ik in België een speed pedelec afhalen in de winkel?
Nee, dat is niet mogelijk. Woon je in België en wil je een speed pedelec kopen? Dan laat je hem thuis afleveren en regel je vervolgens zelf bij de DIV de invoering en de registratie.
Wat is de actieradius?
Dat verschilt per merk, motor- en accutype. De meeste speed pedelecs halen een afstand van zo'n 40 tot soms wel 100 km op één opgeladen accu. Hou er wel rekening mee dat de accu sneller leeg raakt als je vol gas gaat!
Moet ik een verzekering afsluiten?
Ja, een speed pedelec moet altijd WA-verzekerd zijn. Dit omdat hij onder de wet aansprakelijkheid motorrijtuig (WAM) valt. Een gewone e-bike verzekering is dus niet voldoende.
Wat is de minimum leeftijd voor een speed pedelec?
Vanaf 16 jaar: dan ben je namelijk oud genoeg voor je rijbewijs AM. Met een rijbewijs B (autorijbewijs) mag je uiteraard ook op deze fietsen rijden!
Heb ik bij een speed pedelec ook bedenktijd?
Bij aankoop van een speed pedelec heb je 14 dagen bedenktijd. Bekijk hier de voorwaarden voor retourneren.
Kan ik mijn speed pedelec (door)verkopen?
Dat kan natuurlijk. Let wel op: bij het retourneren of doorverkopen van een speed pedelec moet de fiets gevrijwaard worden. Hier ontvang je een vrijwaringsbewijs van nadat de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven.

Bekijk alle Speed Pedelecs

Producten vergelijken