Accu Upgrade Weken! Tot en met 21 april een gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes.

Wetgeving Speed Pedelecs Nederland

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
6 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Wetgeving Speed Pedelecs Nederland

Let op: deze informatie is bedoeld voor Nederlandse speed pedelec rijders. Lees hier meer informatie over speed pedelecs in België.

Een speed pedelec (ook wel high speed e-bike of e-speed genoemd) is een sportieve e-bike die tot 45 km per uur ondersteunt. Ter vergelijking: een normale elektrische fiets ondersteunt tot 25 km per uur. Speed pedelecs vallen wettelijk gezien onder bromfietsen, daarom moet zowel de fiets als de rijder aan speciale regels voldoen. Lees hieronder meer over de regelgeving omtrent speed pedelecs.

Regelgeving speed pedelecs

U mag op een speed pedelec rijden indien u:

 • minimaal 16 jaar bent
 • een bromfietsrijbewijs (AM) of een autorijbewijs (B) bezit
 • een WA-verzekering heeft afgesloten
 • op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan rijdt (houdt u hierbij rekening met de toegestane snelheden)
 • een (volgens de NTA 8776 norm) goedgekeurde helm draagt (of een goedgekeurde bromfietshelm (ECE 22.05)
 • een gele kentekenplaat (bromfietskenteken) op de speed pedelec heeft bevestigd (en u uw kentekenbewijs bij u heeft)

Kenteken registratie

Speed pedelecs moeten worden afgehaald in een winkel. Wij zorgen namelijk ter plaatse dat het kenteken op uw naam geregistreerd wordt. Zo hoeft u niet zelf nog naar het postkantoor!

Sommige speed pedelecs worden direct met kenteken geleverd, in enkele gevallen moeten wij dit achteraf aanvragen. In dat geval kan dit voor wat extra levertijd zorgen (maximaal 10 werkdagen). Bij aanschaf van een speed pedelec regelen wij voor u het kenteken en de tenaamstelling ter waarde van €149,-. De tenaamstelling gebeurt altijd in één van onze winkels. De winkel maakt met u een afhaalafspraak, zodat u de speed pedelec kant en klaar mee naar huis kunt nemen. Nadat u de speed pedelec heeft opgehaald, moet u zelf een WA-verzekering afsluiten. Dit is erg belangrijk, want deze verzekering is wettelijk verplicht!

Bekijk alle speed pedelecs

Een speed pedelec bestellen, hoe werkt dat?

 1. Kies uw fiets: kies de speed pedelec die u wilt en koop hem in onze webshop. De verzekering die u hier kunt kiezen is een diefstalverzekering, geen WA-verzekering!
 2. De werkplaats: wij maken uw speed pedelec gereed in onze werkplaats. Is de fiets op voorraad en ligt het kenteken klaar? Dan kunt u de dag erna al een afhaalbericht verwachten.
 3. Fiets ophalen: u komt op de afgesproken dag uw fiets ophalen in één van onze winkels. Uw speed pedelec heeft dan ook een kenteken en hij is helemaal klaar voor gebruik!
 4. Kenteken: we zijn aangesloten bij de RWD en zetten het kenteken dus direct op uw naam. Daarom is het belangrijk dat u uw Nederlandse (brommer)rijbewijs meeneemt bij het afhalen.
 5. WA-verzekering: u bent zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een WA-verzekering. Deze verzekering is verplicht! Natuurlijk helpen wij u graag bij het kiezen en afsluiten van de juiste verzekering als u uw speed pedelec op komt halen.
 6. Fiets en geniet! Pas zodra de WA-dekking ingaat, kunt u gebruik maken van uw nieuwe speed pedelec. Maar vergeet uw speed pedelec helm niet, deze is verplicht!

Veelgestelde vragen over speed pedelecs

Heeft u een vraag over speed pedelecs? Hieronder hebben wij een aantal van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen als u nog meer vragen heeft.

Hoe hard gaat een speed pedelec?
Zo'n fiets kan een topsnelheid van 45 km/h halen. U moet echter wel flink meetrappen om deze snelheid te behalen!
Is meetrappen altijd nodig?
Ja: op een speed pedelec moet u altijd mee trappen. Het trappen gaat dus wel een stuk makkelijker, maar u moet toch echt blijven fietsen.
Waar moet ik fietsen: fietspad of rijbaan?
Met een speed pedelec mag u in Nederland alleen op het (brom)fietspad of de rijbaan fietsen. Houdt u zich wel aan de maximum snelheid! Op de rijbaan (binnen de bebouwde kom): 45 km/h. Op het (brom)fietspas (binnen de bebouwde kom): 30 km/h. Op het (brom)fietspad (buiten de bebouwde kom): 40 km/h.
Moet ik een helm dragen?
Ja, het is verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Goedgekeurd? Jazeker: volgens de NTA 8776 norm (een officiële veiligheidsnorm).
Waarom zit er een spiegel op?
De achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht en zit er voor uw eigen veiligheid. Met zulke snelheden is het gevaarlijk om omgedraaid op de fiets te zitten om te kijken of er verkeer aan komt.
Moet de fiets op naam gesteld worden?
Ja, alle speed pedelecs zijn kentekenplichtig. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.
Zijn er extra kosten?
Het inschrijven bij de RDW, het kenteken en het tenaamstellen kost in totaal €99,00 (voor Nederlandse klanten). Deze kosten komen bovenop de prijs van de fiets en betaalt u meteen bij het afrekenen. Belgische klanten moeten hun speed pedelec zelf invoeren in België en hem vervolgens registreren bij de DIV. De kosten hiervoor moet u zelf betalen.
Waarom kan ik in Nederland mijn speed pedelec niet laten thuisbezorgen?
Een speed pedelec mag wettelijk niet zonder kenteken op de openbare weg rijden. Vandaar dat wij een kenteken regelen, voordat de fiets in uw handen komt. Al onze Nederlandse winkels zijn RDW-geregistreerd, dus we kunnen uw fiets direct registreren als u hem op komt halen! U moet uw speed pedelec dus altijd zelf komen ophalen en vergeet dan vooral niet uw rijbewijs (AM of B) mee te nemen!
Kan ik in België een speed pedelec afhalen in de winkel?
Nee, dat is niet mogelijk. Woont u in België en wilt u een speed pedelec kopen? Dan laat u hem thuis afleveren en regelt u vervolgens zelf bij de DIV de invoering en de registratie.
Wat is de actieradius?
Dat verschilt per merk, motor- en accutype. De meeste speed pedelecs halen een afstand van zo'n 40 tot soms wel 100 km op één opgeladen accu. Hou er wel rekening mee dat de accu sneller leeg raakt als u vol gas gaat!
Moet ik een verzekering afsluiten?
Ja, een speed pedelec moet altijd WA-verzekerd zijn. Dit omdat hij onder de wet aansprakelijkheid motorrijtuig (WAM) valt. Een gewone e-bike verzekering is dus niet voldoende.
Wat is de minimum leeftijd voor een speed pedelec?
Vanaf 16 jaar: dan bent u namelijk oud genoeg voor uw rijbewijs AM. Met een rijbewijs B (autorijbewijs) mag u uiteraard ook op deze fietsen rijden!
Heb ik bij een speed pedelec ook bedenktijd?
Bij aankoop van een speed pedelec heeft u 14 dagen bedenktijd. Bekijk hier de voorwaarden voor retourneren.
Kan ik mijn speed pedelec (door)verkopen?
Dat kan natuurlijk. Let wel op: bij het retourneren of doorverkopen van een speed pedelec moet de fiets gevrijwaard worden. Hier ontvangt u een vrijwaringsbewijs van nadat de tenaamstelling van het kenteken is overgeschreven.

Bekijk alle Speed Pedelecs

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken