Wetgeving Speed Pedelecs België

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
5 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Wetgeving Speed Pedelecs België

Let op: deze informatie is bedoeld voor Belgische speed pedelec rijders. Lees hier meer informatie over speed pedelecs in Nederland.

Een speed pedelec (ook wel high speed e-bike of e-speed genoemd) is een sportieve e-bike waarmee u wel tot 45 km per uur kunt rijden. Even vergelijken: een normale elektrische fiets ondersteunt tot maximaal 25 km per uur! De speed pedelec valt wettelijk gezien onder de bromfietsen/scooters: daarom moet zowel de fiets als de rijder aan speciale regels voldoen. Lees hieronder meer over deze snelle e-bikes en de bijbehorende regelgeving.

Wetgeving België

U mag op een speed pedelec rijden indien u:

 • minimaal 16 jaar bent
 • een bromfietsrijbewijs of een autorijbewijs bezit
 • een conform EN1078 goedgekeurde helm draagt (indien aan deze norm is voldaan, wordt dat in de helm aangegeven middels CE-markering)
 • een kentekenplaat op uw speed pedelec heeft

Speed pedelec invoeren in België

Wanneer u als klant in België een speed pedelec aanschaft, kunt u de fiets thuis laten bezorgen of afhalen bij een winkel in Nederland, bijvoorbeeld winkel Eindhoven of Tilburg. Na aankoop bent u nog 2 stappen verwijderd van het gebruikmaken van uw nieuwe fiets, houd hier rekening mee! Let op: u mag nog niet direct de weg op! U moet uw fiets eerst invoeren in België! Volg daarvoor deze 2 stappen:

 • Maak hiervoor een afspraak bij een Bureau voor Douane en Accijnzen. De douane zal vervolgens een aanvraag tot inschrijving van het voertuig afleveren, met daarbij het douane vignet 705.
 • Na inschrijving bij de douane moet u deze aanvraag tot inschrijving van het voertuig indienen bij de DIV, samen met een (kopie van de) aankoopfactuur en een kopie van het Certificate of Conformity. Dit is een document dat aantoont dat de speed pedelec voldoet aan de regels die de Europese Commissie voor dit type voertuig heeft opgesteld. Na deze registratie bij de DIV ontvangt u een nummerplaat en mag u met uw nieuwe speed pedelec de weg op!
 • Wees niet bang dat dit veel werk is, het kan vrij snel geregeld worden!

  Verzekering voor uw speed pedelec

  Is het verplicht om uw nieuwe speed pedelec te verzekeren, net zoals in Nederland? Nee, een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen is niet verplicht. Dit geldt alleen voor speed pedelecs die kunnen rijden zonder mee te hoeven trappen. Voor alle andere fietsers blijft het aangeraden om een familiale verzekering te nemen. In de toekomst kan een specifieke verzekering verplicht worden, maar dit is nu nog niet het geval.

  Bekijk alle speed pedelecs

  Veelgestelde vragen over speed pedelecs

  Heeft u een vraag over speed pedelecs/e-speeds? Hieronder hebben wij een aantal van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Natuurlijk kunt u ook contact met ons opnemen als u nog meer vragen hebt.

  Hoe hard gaat een speed pedelec?
  Zo'n fiets kan een topsnelheid van 45 km/h halen. U moet echter wel flink meetrappen om deze snelheid te behalen!
  Is meetrappen altijd nodig?
  Ja: op een speed pedelec moet u altijd mee trappen. Het trappen gaat dus wel een stuk makkelijker, maar u moet toch echt blijven fietsen.
  Waar moet ik rijden: fietspad of rijbaan?
  Iedere wegbeheerder in België mag zelf bepalen waar een speed pedelec mag rijden. Iedere situatie wordt aan de hand van verkeersborden duidelijk gemaakt.
  Moet ik een helm dragen?
  Ja, het is verplicht om een conform EN1078 goedgekeurde helm te dragen.
  Waarom zit er een spiegel op?
  De achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht en zit er voor uw eigen veiligheid. Met zulke snelheden is het gevaarlijk om omgedraaid op uw fiets te zitten om te kijken of er verkeer aan komt.
  Zijn er extra kosten als ik een speed pedelec koop?
  Het inschrijven van de fiets bij de DIV, de nummerplaat en het registreren brengen extra kosten met zich mee. Deze dient u achteraf zelf te voldoen bij de betreffende instanties.
  Moet de fiets per se geregistreerd worden?
  Woont u in België en wilt u een speed pedelec kopen? Dan laat u hem thuis afleveren of u komt hem ophalen, waarna u vervolgens zelf bij de DIV de invoering en de registratie dient te regelen.
  Wat is de actieradius?
  Dat verschilt per merk, motor- en accutype. De meeste speed pedelecs halen een afstand van zo'n 40 tot soms wel 100 km op één opgeladen accu. Houd er wel rekening mee dat de accu sneller leeg raakt als u vol gas gaat!
  Moet ik een verzekering afsluiten?
  Nee, in België bent u niet verplicht tot het afsluiten van een speciale verzekering voor uw Speed Pedelec (verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen). Het blijft echter wel aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten.
  Wat is de minimum leeftijd voor een speed pedelec?
  Vanaf 16 jaar: dan bent u namelijk oud genoeg voor uw bromfiets rijbewijs. Met een autorijbewijs mag u uiteraard ook op deze fietsen rijden!
  Heb ik bij een speed pedelec ook bedenktijd?
  Bij aankoop van een speed pedelec heeft u 14 dagen bedenktijd. Bekijk hier de voorwaarden voor retourneren.

  Fietsenwinkel.nl

  Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
  Producten vergelijken