Altijd de laagste prijs
89% tevreden klanten in januari

Wetgeving Speed Pedelecs België

Wetgeving Speed Pedelecs België

Let op: deze informatie is bedoeld voor Belgische speed pedelec rijders. Lees hier meer informatie over speed pedelecs in Nederland.

Een speed pedelec (ook wel high speed e-bike of e-speed genoemd) is een sportieve e-bike waarmee je wel tot 45 km per uur kunt rijden. Even vergelijken: een normale elektrische fiets ondersteunt tot maximaal 25 km per uur! Sinds 1 januari 2017 valt de speed pedelec wettelijk gezien onder de bromfietsen: daarom moet zowel de fiets als de rijder aan speciale regels voldoen. Lees hieronder meer over deze snelle e-bikes en de bijbehorende regelgeving.

Regelgeving

Je mag op een speed pedelec rijden als je:

  • minimaal 16 jaar bent
  • een bromfietsrijbewijs (AM) of een autorijbewijs (B) bezit
  • een WA-verzekering hebt afgesloten
  • op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan rijdt (houd hierbij rekening met de toegestane snelheden)
  • een (volgens de NTA 8776 norm) goedgekeurde helm draagt
  • een gele kentekenplaat (bromfietskenteken) op de Speed Pedelec hebt bevestigd

Ook goed om te weten:

Belgische speed pedelec rijders kunnen bij ons de volgende merken kopen:

  • Giant
  • HNF Nicolai
Bekijk hier alle speed pedelecs voor België.

Wanneer je als klant in België een speed pedelec aanschaft, is het (vooralsnog) niet mogelijk om de fiets in een winkel op te halen. De speed pedelec wordt altijd thuis afgeleverd. Na aankoop ben je nog 2 stappen verwijderd van het gebruikmaken van je nieuwe fiets, houd hier rekening mee! Dit zijn het invoeren van de fiets in België en het registreren bij de DIV. Uitgebreide informatie hierover lees je hieronder.

Registreren

Je ontvangt je speed pedelec zonder nummerplaat, dus let op: je mag nog niet direct de weg op! Je moet je fiets eerst ingevoeren in België. Maak hiervoor een afspraak bij een Bureau voor Douane en Accijnzen. De douane zal vervolgens een aanvraag tot inschrijving van het voertuig afleveren, met daarbij het douane vignet 705.

Na inschrijving bij de douane moet je deze aanvraag tot inschrijving van het voertuig in te dienen bij de DIV, samen met een kopie van de aankoopfactuur en een kopie van het Certificate of Conformity. Dit is een document dat aantoont dat de speed pedelec voldoet aan de regels die de Europese Commissie voor dit type voertuig heeft opgesteld. Na deze registratie bij de DIV ontvang je een nummerplaat en mag je met je nieuwe speed pedelec de weg op!

Een speed pedelec bestellen, hoe werkt dat?

1. Kies je fiets
Kies de speed pedelec die jij wilt en koop hem in onze webshop. Kies vervolgens voor 'thuis bezorgen' als verzendoptie: afhalen in de winkel is niet mogelijk!
2. De werkplaats
Wij maken jouw speed pedelec gereed in onze werkplaats. Is de fiets op voorraad? Dan kun je hem binnen 1 tot 3 werkdagen verwachten.
3. Bezorging
Je fiets wordt bij je thuis bezorgd. Het is (nog) niet mogelijk om een speed pedelec af te halen in één van onze Belgische winkels.
4. Invoeren
Je maakt zelf een afspraak bij een Bureau voor Douane en Accijnzen. Van de douane ontvang je vervolgens een aanvraag tot inschrijving met douane vignet 705.
5. Nummerplaat
De aanvraag tot inschrijving dien je in bij de DIV, samen met een kopie van je factuur en het Certificate of Conformity. Vervolgens ontvang je je nummerplaat.
6. Fiets & geniet!
Zodra je nummerplaat binnen is, kun je gebruik maken van je speed pedelec. Fiets & geniet! Maar vergeet je speed pedelec helm niet, deze is verplicht!

Verzekering

Is het verplicht om je nieuwe speed pedelec te verzekeren, net zoals in Nederland? Nee, een verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen is niet verplicht. Dit geldt alleen voor speed pedelecs die kunnen rijden zonder mee te hoeven trappen. Voor alle andere fietsers blijft het aangeraden om een familiale verzekering te nemen. In de toekomst kan een specifieke verzekering verplicht worden, maar dit is nu nog niet het geval.

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over speed pedelecs? Hieronder hebben wij een aantal van de meest gestelde vragen op een rij gezet. Natuurlijk kun je ook contact met ons opnemen als je nog meer vragen hebt.

Hoe hard gaat een speed pedelec?
Zo'n fiets kan een topsnelheid van 45 km/h halen. Je moet echter wel flink meetrappen om deze snelheid te behalen!
Is meetrappen altijd nodig?
Ja: op een speed pedelec moet je altijd mee trappen. Het trappen gaat dus wel een stuk makkelijker, maar je moet toch echt blijven fietsen.
Moet ik een helm dragen?
Ja, het is verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Goedgekeurd? Jazeker: volgens de NTA 8776 norm (een officiële veiligheidsnorm).
Waarom zit er een spiegel op?
De achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht en zit er voor jouw eigen veiligheid. Met zulke snelheden is het gevaarlijk om omgedraaid op je fiets te zitten om te kijken of er verkeer aan komt.
Zijn er extra kosten als ik een speed pedelec koop?
Het inschrijven van de fiets bij de DIV, de nummerplaat en het registreren brengen extra kosten met zich mee. Deze dien je achteraf zelf te voldoen bij de betreffende instanties.
Moet de fiets per se geregistreerd worden?
Ja, alle speed pedelecs zijn kentekenplichtig. Dat betekent dat deze geregistreerd moeten worden.
Kan ik in België een speed pedelec afhalen in de winkel?
Nee, dat is niet mogelijk. Woon je in België en wil je een speed pedelec kopen? Dan laat je hem thuis afleveren en regel je vervolgens zelf bij de DIV de invoering en de registratie.
Wat is de actieradius?
Dat verschilt per merk, motor- en accutype. De meeste speed pedelecs halen een afstand van zo'n 40 tot soms wel 100 km op één opgeladen accu. Hou er wel rekening mee dat de accu sneller leeg raakt als je vol gas gaat!
Mag ik met mijn speed pedelec op het fietspad?
Ja, maar alleen buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is jouw plaats meestal op de rijbaan. Hou rekening mee dat je op het fietspad niet harder mag dan 30km/h (binnen de bebouwde kom) of 40 km/h (buiten de bebouwde kom)!
Moet ik een verzekering afsluiten?
Nee, in België ben je niet verplicht tot het afsluiten van een speciale verzekering voor je Speed Pedelec (verplichte verzekering burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen). Het blijft echter wel aangeraden om een familiale verzekering af te sluiten.
Wat is de minimum leeftijd voor een speed pedelec?
Vanaf 16 jaar: dan ben je namelijk oud genoeg voor je rijbewijs AM. Met een rijbewijs B (autorijbewijs) mag je uiteraard ook op deze fietsen rijden!
Heb ik bij een speed pedelec ook bedenktijd?
Bij aankoop van een speed pedelec heb je 14 dagen bedenktijd. Bekijk hier de voorwaarden voor retourneren.
Producten vergelijken