• Thuisbezorgd in NL en BE
 • 10.000 e-bikes snel leverbaar
 • 120 servicepartners in Nederland

Hoe moet u een fietsband oppompen: verschillende pompen en ventielen

Hoe moet u een fietsband oppompen: verschillende pompen en ventielen

Hoe pompt u een fietsband op? Dat is afhankelijk van het soort ventiel en de soort fietspomp die u heeft. Net als bij een auto is de bandenspanning voor fietsen belangrijk. Een te lage bandenspanning zorgt voor dat juzwaarder moet trappen en geeft een grotere kans op een lekke band. Een te hoge bandenspanning kan weer resulteren in een klapband. Ook voor de elektrische fiets is het van groot belang om de bandenspanning op een juiste hoogte te houden.

Zijn eigenlijk alle pompen geschikt voor uw fiets? En hoe kunt u uw fietsband het beste oppompen? Wij zetten enkele nuttige tips op een rij!

Stap 1

Haal eerst de ventieldop van het ventiel.

 fietsband oppompen 1

Stap 2 (Alleen bij een Frans ventiel)

Is uw fiets voorzien van een Frans ventiel? Draai deze dan eerst open.

 fietsband oppompen 2

Stap 3

Bevestig de pompkop op het ventiel. Gebruik de grote opening bij het Autoventiel om de band op te pompen. Bij het Hollands en Frans ventiel gebruikt u de kleine opening. Pomp tot de gewenste bandenspanning is bereikt. Voor de meeste stadsfietsen is dit ongeveer 4 bar. Let op!: de maximale bandenspanning staat altijd op de zijkant van de band. Pomp een band nooit harder op dan toegestaan!

 fietsband oppompen 3

Stap 4 (Alleen bij een Frans ventiel)

Heeft u een Frans ventiel, draai deze dan weer dicht. Draai ook eventueel de velgmoer vast als deze los zit.

 fietsband oppompen 4

Stap 5

Draai nu het ventieldop weer op het ventiel en u bent klaar. Nu is uw band opgepompt!

 fietsband oppompen 5

Aanvullende tips

Controleer regelmatig de bandenspanning van uw fiets om lekke banden te voorkomen, maar ook om zo makkelijk mogelijk te kunnen fietsen. De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat uw fietsbanden optimaal presteren.

De eerste keer is altijd spannend

De eerste keer een band oppompen kan even spannend zijn, zeker met een nieuwe fiets of pomp. Er zijn verschillende banden (ventielen) en pompen en deze moeten op elkaar passen om er lucht in of uit te krijgen. De meeste moderne fietspompen zijn geschikt om zonder verloopnippels verschillende ventielen op te pompen. Is uw pomp niet geschikt voor het ventiel van juwfiets dan kunt u 2 dingen doen:

 1. Een setje verloopnippels kopen.
 2. Een goede fietspomp kopen.

Hoe weet ik wat past?

Er zijn 3 soorten ventielen die voorkomen op fietsen. De plaatjes hieronder helpen om ze te identificeren en om te leren hoe ze heten: Fietsband Oppompen

Hollands (Dunlop) ventiel Auto (Schräder) ventiel Frans (Presta) ventiel

KnelkopBij de eerste 2 ventielen kunt u met de juiste pompkop direct gaan pompen. Bij sommige pompkoppen kunt u de pompkop vastschroeven aan het ventiel, bij andere kunt u de kop met een hendel laten klemmen. Hieronder 2 voorbeelden van een “knelkop” en een “schroefkop”

De zogenaamde “Knelkop” is meestal uitgerust met een hendeltje om het ventiel vast te knellen. Bij deze kop is goed zichtbaar dat er een klein gat in zit voor de Presta en Dunlop ventielen en een grote voor de Schräder ventielen. Knelkoppen zijn er in vele modellen, maar de werking is steeds vergelijkbaar.

SchroefkopDe zogenaamde “Knelkop” is meestal uitgerust met een hendeltje om het ventiel vast te knellen. Bij deze kop is goed zichtbaar dat er een klein gat in zit voor de Presta en Dunlop ventielen en een grote voor de Schräder ventielen. Knelkoppen zijn er in vele modellen, maar de werking is steeds vergelijkbaar. een grote voor de Schräder ventielen.


Hulp nodig?Onze deals:
 1. Blixum Tour Sportief Dubbele Tas Zwart
  Blixum Tour Sportief Dubbele Tas Zwart
  Waardering:
  100%
  (1)
 2. SKS Airworx Plus 10.0 Vloerpomp Zwart
  SKS Airworx Plus 10.0 Vloerpomp Zwart
  Waardering:
  95%

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken