31 mei t/m 9 juni - E-bike Outlet 10-daagse in onze Megastore Utrecht! Lees meer »

Hoe moet je een fietsband oppompen: verschillende pompen en ventielen

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Hoe moet je een fietsband oppompen: verschillende pompen en ventielen

Hoe pomp je een fietsband op? Dat is afhankelijk van het soort ventiel en de soort fietspomp die je heeft. Net als bij een auto is de bandenspanning voor fietsen belangrijk. Een te lage bandenspanning zorgt voor dat je zwaarder moet trappen en geeft een grotere kans op een lekke band. Een te hoge bandenspanning kan weer resulteren in een klapband. Ook voor de elektrische fiets is het van groot belang om de bandenspanning op een juiste hoogte te houden.

Zijn eigenlijk alle pompen geschikt voor je fiets? En hoe kan je je fietsband het beste oppompen? Wij zetten enkele nuttige tips op een rij!

Stap 1

Haal eerst de ventieldop van het ventiel.

 fietsband oppompen 1

Stap 2 (Alleen bij een Frans ventiel)

Is je fiets voorzien van een Frans ventiel? Draai deze dan eerst open.

 fietsband oppompen 2

Stap 3

Bevestig de pompkop op het ventiel. Gebruik de grote opening bij het Autoventiel om de band op te pompen. Bij het Hollands en Frans ventiel gebruik je de kleine opening. Pomp tot de gewenste bandenspanning is bereikt. Voor de meeste stadsfietsen is dit ongeveer 4 bar. Let op!: de maximale bandenspanning staat altijd op de zijkant van de band. Pomp een band nooit harder op dan toegestaan!

 fietsband oppompen 3

Stap 4 (Alleen bij een Frans ventiel)

Heb je een Frans ventiel, draai deze dan weer dicht. Draai ook eventueel de velgmoer vast als deze los zit.

 fietsband oppompen 4

Stap 5

Draai nu het ventieldop weer op het ventiel en je bent klaar. Nu is je band opgepompt!

 fietsband oppompen 5

Aanvullende tips

Controleer regelmatig de bandenspanning van je fiets om lekke banden te voorkomen, maar ook om zo makkelijk mogelijk te kunnen fietsen. De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je fietsbanden optimaal presteren.

De eerste keer is altijd spannend

De eerste keer een band oppompen kan even spannend zijn, zeker met een nieuwe fiets of pomp. Er zijn verschillende banden (ventielen) en pompen en deze moeten op elkaar passen om er lucht in of uit te krijgen. De meeste moderne fietspompen zijn geschikt om zonder verloopnippels verschillende ventielen op te pompen. Is je pomp niet geschikt voor het ventiel van je fiets dan kan je 2 dingen doen:

  1. 1. Een setje verloopnippels kopen.
  2. 2. Een goede fietspomp kopen.

Hoe weet ik wat past?

Er zijn 3 soorten ventielen die voorkomen op fietsen. De plaatjes hieronder helpen om ze te identificeren en om te leren hoe ze heten: Fietsband Oppompen

1. Hollands (Dunlop) ventiel 2. Auto (Schräder) ventiel3. Frans (Presta) ventiel

Knelkop Bij de eerste 2 ventielen kan je met de juiste pompkop direct gaan pompen. Bij sommige pompkoppen kan je de pompkop vastschroeven aan het ventiel, bij andere kan je de kop met een hendel laten klemmen. Hieronder 2 voorbeelden van een “knelkop” en een “schroefkop”

De zogenaamde “Knelkop” is meestal uitgerust met een hendeltje om het ventiel vast te knellen. Bij deze kop is goed zichtbaar dat er een klein gat in zit voor de Presta en Dunlop ventielen en een grote voor de Schräder ventielen. Knelkoppen zijn er in vele modellen, maar de werking is steeds vergelijkbaar.

Schroefkop De zogenaamde “Knelkop” is meestal uitgerust met een hendeltje om het ventiel vast te knellen. Bij deze kop is goed zichtbaar dat er een klein gat in zit voor de Presta en Dunlop ventielen en een grote voor de Schräder ventielen. Knelkoppen zijn er in vele modellen, maar de werking is steeds vergelijkbaar. een grote voor de Schräder ventielen.

 

Hulp nodig?

Stel dan gerust een vraag via onze chat of kom langs in een van onze winkels.

Keuzehulp
Producten vergelijken