31 mei t/m 9 juni - E-bike Outlet 10-daagse in onze Megastore Utrecht! Lees meer »

Kinderzitjes op een elektrische fiets

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Kinderzitjes op een elektrische fiets
 

Met een kinderzitje op uw fiets kunt u met het hele gezin gezellig samen fietsen. Maar hoe zit het met een elektrische fiets? Kunt u op een elektrische fiets ook een kinderzitje monteren? En is dat dan veilig? De antwoorden vindt u hier.

Een fietsstoeltje op mijn elektrische fiets: is dat veilig?

Op een elektrische fiets rijdt u veel makkelijker wat harder. Afgezien van het feit of het wel of niet past, is het vervoeren van uw kinderen op een e-bike altijd wat gevaarlijker dan op een normale fiets. Natuurlijk hebben we het dan over de snelheid, maar daarnaast zitten er op een elektrische fiets een boel onderdelen die kwetsbaar zijn, zoals draden, display en bediening. U wilt natuurlijk niet dat uw kleine opeens het display te pakken heeft!

Natuurlijk begrijpen wij wel dat u ook op uw elektrische fiets graag met uw kleine fietst. De elektrische moederfiets is de meest geschikte elektrische fiets om met kinderen op te rijden, maar op verschillende andere elektrische fietsen is het technisch ook heel goed mogelijk om een kinderzitje te gebruiken. Zorg er dan voor dat u de zitjes volgens instructie monteert, zodat ze stevig vast zitten. Pas daarnaast ook uw rijstijl een beetje aan wanneer uw kind mee rijdt op de fiets: veiligheid voor alles!

Kinderzitje op e-bike

Een voorzitje op de e-bike

Wanneer het display van uw elektrische fiets midden op het stuur zit, is het in de meeste gevallen niet erg handig om een kinderzitje voorop te monteren. U kunt uw display niet meer aflezen of uw kleine kan met zijn of haar vingertjes het display bedienen. Heeft uw fiets een zijdisplay vlakbij het handvat? Dan wordt het een stuk makkelijker om een voorzitje te monteren!

Voorzitjes worden eigenlijk altijd aan de stuurpen bevestigd. Op de meeste stuurpennen is de bevestiging van het voorzitje geen probleem. Heeft uw fiets één van de volgende stuurpennen, dan is de montage van het voorzitje in de meeste gevallen een fluitje van een cent:

Informatie kinderzitje stuurpen

Bij sommige stuurpennen is een adapter nodig om het zitje goed te kunnen bevestigen. Zo’n adapter is nodig voor het bevestigen van een zitje op de volgende stuurpennen:

Stuurpennen elektrische fiets

Let op: heeft uw elektrische fiets een voorwielmotor en wilt u een voorzitje monteren? Houdt u er dan rekening mee dat het een stuk zwaarder stuurt met al dat gewicht aan de voorkant van uw fiets. De veiligste optie? De elektrische moederfiets!

Een achterzitje op de elektrische fiets

Veel e-bikes zijn uitgerust met een accu in de bagagedrager. Hierdoor wordt het soms lastig om een kinderzitje achterop te monteren. Er is niet één duidelijke regel die we kunnen noemen zodat u weet of een zitje past: het is in ieder geval belangrijk dat er genoeg ruimte is tussen de accu en de bagagedrager. U moet het zitje namelijk wel aan de drager kunnen bevestigen. Let wel op: de constructie van de bagagedrager moet sterk genoeg zijn om het extra gewicht te kunnen dragen!

Past het zitje niet op de drager zelf, dan is een zitje met framebevestiging in sommige gevallen een optie. Deze zitjes worden op de framebuis gemonteerd waar ook het zadel in zit. Daar hangt het achterzitje dan als het ware aan. Door de extra hoogte van de accu in de bagagedrager moet het zadel van de fiets vrij hoog staan om dit tot een passend geheel te maken. Let er ook op dat de stroomkabel van de accu naar de motor niet in de weg zit!

Let op: Heeft uw elektrische fiets een achterwielmotor en wilt u een achterzitje monteren? Hou er dan rekening mee dat de gewichtsverdeling niet ideaal is met al dat gewicht aan de achterkant van uw fiets. De veiligste optie? De elektrische moederfiets!

Belangrijk om te weten

Heeft u een elektrische fiets met de accu in de bagagedrager? Let dan op het maximale draaggewicht van de bagagedrager! U moet namelijk ook rekening houden met het gewicht van de accu (ca. 3,5 kg). Kan uw bagagedrager maximaal 25 kilo aan? Dan kunt u hem dus maximaal tot 21,5 kg belasten (zitje + kind), vanwege de accu die in de drager verwerkt zit.

De elektrische moederfiets: de veiligste manier

Sommige merken blijven zich ontwikkelen en hebben daarom een elektrische moederfiets gemaakt. De elektrische moederfiets is de veiligste manier om uw kinderen mee te nemen op een elektrische fiets. Deze moederfietsen hebben dezelfde kenmerken als een gewone moederfiets, alleen wel met het voordeel dat u kunt genieten van elektrische ondersteuning.

De belangrijkste kenmerken:

  • Een ruime, lage instap
  • Meer ruimte tussen stuur en zadel
  • Een stevige bagagedrager die geschikt is om een kinderzitje op te monteren (en vaak ook nog tassen)
  • In veel gevallen: een dubbele standaard, zodat de fiets stabiel staat
  • In veel gevallen: stuurblokkering, zodat het stuur niet omklapt

Bekijk alle e-bikes waar een kinderzitje op pastFietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Keuzehulp
Producten vergelijken