E-bike met middenmotor

Voorwiel-, achterwiel- of middenmotor?

Bij het kiezen voor een e-bike heb je de keuze uit drie typen motoren, namelijk de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor. De keuze van het type motor hangt onder meer af van waar je de fiets het meest voor gebruikt. Hieronder staan de verschillen tussen de motorposities op een rij.

voorwielmotorVoorwielmotor

Bij fietsen met een voorwielmotor zit de motor in het voorwiel verwerkt. Hierdoor ervaar je de ondersteuning alsof je wordt voortgetrokken. Over het algemeen heeft een fiets met voorwielmotor een gesloten kettingkast, waardoor de fiets relatief onderhoudsarm is. De elektrische fietsen met voorwielmotor zijn vaak voordeliger geprijsd dan fietsen met andere systemen en er is ruime keuze uit verschillende merken en modellen. Een voorwielmotor is vooral geschikt voor dagelijks gebruik op vlak terrein.

Pluspunten voorwielmotor
Voordelig geprijsd
Ruime keuze
Stille motor
Minpunten voorwielmotor
Minder geschikt voor heuvelachtig landschap

Bekijk alle e-bikes met voorwielmotor

middenmotorMiddenmotor

Bij een e-bike met een middenmotor zit de motor verwerkt in de trapas. Hierdoor ligt het zwaartepunt van de fiets lager, wat zorgt voor een goede balans. Een middenmotor geeft ondersteuning op de trapas, waardoor de ondersteuning heel natuurlijk aanvoelt. Een middenmotor levert veel vermogen en is dan ook krachtig genoeg voor heuvelachtig terrein. Mocht je een band willen plakken of het wiel uit de fiets willen halen, dan hoef je geen rekening te houden met de motor.

Pluspunten middenmotor
Gewichtsverdeling verhoogt stabiliteit
Krachtige ondersteuning, ook geschikt voor heuvelachtig landschap
Ruime keuze
Minpunten middenmotor
Motor geeft wat bijgeluid

Bekijk alle e-bikes met middenmotor

achterwielmotorAchterwielmotor

Een e-bike met een achterwielmotor is vaak een wat sportiever model. Een fiets met achterwielmotor is meestal voorzien van een (half)open kettingkast met derailleurversnelling. Hierdoor beschik je over meer versnellingen, wat ideaal is voor lange en sportieve tochten over zowel vlak als heuvelachtig landschap. De ondersteuning van een achterwielmotor voelt als een prettig ‘duwtje in de rug’.

Pluspunten achterwielmotor
Fietsen met meer versnellingen
Ondersteuning ook geschikt voor heuvelachtig terrein
Stille motor
Minpunten achterwielmotor
Iets meer onderhoud door open kettingkast

Bekijk alle e-bikes met achterwielmotor