Accu Upgrade Weken! Tot en met 21 april een gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes.

Het motorsysteem: wat moet u weten?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
9 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Het motorsysteem: wat moet u weten?
 

Het motorsysteem is het belangrijkste onderdeel van uw e-bike. Het kan gezien worden als het hart van de elektrische fiets. De motor zorgt immers voor de ondersteuning en aandrijving van uw elektrische fiets. Het is daarom goed om te weten welk type motorsysteem het meest geschikt is voor uw fietsgedrag, zo weet u zeker dat u een e-bike kiest die ook écht bij u past.

Er zijn veel verschillende motorsystemen dat we het begrijpen als u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben onze e-bike specialisten alle motorsystemen voor u op een rijtje gezet en de voor- en nadelen voor u naast elkaar gezet.

Hieronder maken we onderscheid tussen de middenmotor, achterwielmotor en de voorwielmotor. Het type motor heeft invloed op het rijgedrag van uw elektrische fiets. Wilt u meer weten over hoe de verschillende motorsystemen werken? Hier leest u meer over de verschillende type sensoren die een motor kan hebben.

Goed om te weten is dat wanneer we het over Nm hebben, we de trekkracht (ook wel “ koppel” genoemd) bedoelen. Nm staat voor Newtonmeters. Hoe meer Nm, krachtiger de motor. Een fiets met een hoge koppel(bijv. 80Nm) is geschikt voor heuvel- of bergachtig terrein. Een koppel van bijvoorbeeld 40Nm is een koppel welke beter geschikt is voor stadsgebruik en vlakker terrein.


Bafang Motor Bafang motor (voor-, achter- of middenmotor)

Bafang is één van de specialisten op het gebied van de ontwikkeling en productie van motoren van elektrische fietsen. Bafang is een kwalitatief goed systeem dat op steeds meer e-bikes wordt toegepast. Bij de meeste fietsmerken kunt u kiezen uit verschillende accu's, zodat uw e-bike goed afgestemd is op uw gebruik. De Bafang motor vindt u terug in het voorwiel- of achterwiel, maar staat vooral bekend om zijn krachtige middenmotoren.

Voorwiel- en achterwielmotor:

 • Bafang H400: 30 Nm

Middenmotoren:

 • Bafang M200: 65Nm - met rotatie- en krachtsensor
 • Bafang M300: 80Nm - met enkel een rotatiesensor
 • Bafang M400: 80Nm - met rotatie- en krachtsensor
 • Bafang M420: 80Nm - met rotatie- en krachtsensor, opvolger van M400

Naast de hele krachtige motoren staat Bafang ook bekend om de grote capaciteit accu’s. E-bikes van Bafang zijn namelijk aan te schaffen met een accu tot 866Wh.

Merken met Bafang motor:

Brinckers, Cortina, Popal, Phatfour, BSP, Bird, Keewee en UGO

Pluspunten Bafang motor
Natuurlijk aanvoelende ondersteuning
Krachtige motor, ook geschikt voor heuvel- en bergachtig terrein
Bekende, betrouwbare en gebruiksvriendelijke techniek
Minpunten Bafang motor
Minder bekend dan bijvoorbeeld het Bosch-systeem
Wordt in hoge ondersteuningsstand soms als agressief ervaren

Bekijk alle e-bikes met Bafang motor


Bosch motor bij een e-bike Bosch motor (middenmotor)

Al meer dan 10 jaar maakt Bosch e-bike systemen met innovatieve aandrijving. De motoren van Bosch, worden samen met de efficiënte accu’s en moderne displays perfect op elkaar afgestemd. Een Bosch motor zit altijd in het midden van de fiets verwerkt, een middenmotor. Er zijn verschillende Bosch motoren:

 • Bosch Active Line 3: 40Nm
 • Bosch Active Line Plus 3: 50Nm
 • Bosch Performance Line: 65Nm
 • Bosch Performance CX Line: 85Nm
 • Bosch Cargo Line: 85Nm – speciaal voor bakfietsen, geeft tot 400% krachtige ondersteuning bij een toegestaan totaalgewicht tot 250kg

Het verschil in deze Bosch motoren zit hem voornamelijk in de trekkracht die ze kunnen leveren. Afgezien daarvan heeft iedere Bosch motor 3 sensoren, waarmee nauwkeurig gemeten wordt hoe hard u fietst, hoeveel omwentelingen u maakt met de pedalen en hoeveel kracht u daarbij zet. Dankzij al deze sensoren voelt de ondersteuning van de Bosch motor heel natuurlijk aan.

Merken met Bosch motor

Brinckers, Cortina, Cube, Victoria, Ruff, Moustache, Tern en Levit

Pluspunten Bosch motor
Aandrijving voelt zeer vloeiend aan
Bosch motoren zijn betrouwbaar
Overzichtelijke displays met gemakkelijke bediening
Minpunten Bosch motor
Bosch motoren zijn prijzig
De Bosch Active Line motoren zijn niet zo krachtig
Alleen als middenmotor verkrijgbaar

Bekijk alle e-bikes met Bosch motor


Motinova (middenmotor)

Motinova is een nieuw innovatief motormerk. Deze middenmotor heeft een reactiesnelheid die lager is dan 10 milliseconde dankzij de zelf ontwikkelde krachtsensor. Daardoor creëert de Motinova middenmotor een stabiele rijregeling en een vloeiende pedaalkracht. Dit zorgt voor de meest natuurlijk fietservaring. En omdat de motor van Monitova nauwelijks hoorbaar is, maakt dit het een motorsysteem om van te genieten! Dit zijn de verschillende middenmotoren die Motinova aanbiedt:

 • Motinova Volans: 65Nm
 • Motinova Volans Plus: 75Nm
 • Motinova Pegasi: 80Nm
 • Motinova Pegasi Plus: 100Nm

Al deze innovatieve middenmotoren zijn uitgerust met een luxe (kleuren)display en een slimme SMART ondersteuningsstand. Een elektrische fiets met een Motinova motor kan voorzien worden van accu tot 630Wh. Een merk dat vol inzet op de motoren van Motinova is Le Velo.

Merken met Motinova motor:

Le Velo, Popal en Levit

Pluspunten Motinova motor
Acceleert snel met een reactie van 10ms
Smart modus biedt een prettige aandrijving
Lichte en compacte middenmotor
Minpunten Motinova motor
Het merk is minder bekend bij het grote publiek
Verkrijgbaar op een beperkt aantal e-bikes
 

Shimano Steps Motor Shimano Steps motor (middenmotor)

Het Shimano Steps systeem wordt door veel verschillende merken gebruikt. Het Shimano Steps systeem bestaat enkel uit middenmotoren met een eigen display en accu. Verder staan de middenmotoren van Shimano met een gemiddeld gewicht van 2,6kg bekend als lichtgewicht motoren. De motoren van Shimano beschikken altijd over een kracht- en een rotatiesensor.

Er zijn verschillende Shimano Steps motoren:

 • Shimano Steps E5000: 40Nm
 • Shimano Steps E6000: 50Nm
 • Shimano Steps E6100: 60Nm
 • Shimano Steps E7000: 60Nm
 • Shimano Steps E8000: 70Nm
 • Shimano Steps EP8: 85Nm

Kenmerkend voor de middenmotoren van Shimano is de mogelijkheid om via bluetooth verbinding te maken met de E-Tube Ride app. Hier kunnen motorinstellingen naar persoonlijke voorkeur worden ingesteld. Accu’s passend bij de Shimano Steps motoren zijn uit te breiden tot 504Wh.

Merken met Shimano Steps motor

BSP, Cortina, Merida en Sensa.

Pluspunten Shimano Steps motor
Eenvoudige bediening
Koppel met de Shimano E-Tube Ride app
Geschikt voor sportieve e-bikes
Minpunten Shimano Steps motor
Slechts 3 ondersteuning niveaus
De motor is niet geheel geruisloos
Alleen als middenmotor verkrijgbaar
 

Ecomo motor De Cortina Sportdrive motor

Speciaal voor de sportievere e-bikes heeft Cortina de SportDrive middenmotor ontwikkeld. En met deze motor kunt u ook écht sportief rijden, want de motor heeft een koppel van wel 90Nm. Daarnaast zijn de accu’s die bij deze motor passen stijlvol weggewerkt in het frame. Een e-bike met een SportDrive middenmotor heeft altijd een 400- of 500Wh accu. Omdat Cortina deze motoren zelf heeft ontwikkeld zullen ze altijd naadloos aansluiten op hun fietsen en dus ook op uw fietstochten!

Naast de Sportievere middenmotor heeft Cortina ook een voorwielmotor ontwikkeld. Deze motor is terug te vinden op de elektrische transportfietsen van Cortina en geschikt voor stadsgebruik.

 • Cortina Sportdrive voorwielmotor: 20Nm
 • Cortina Sportdrive middenmotor: 90Nm

Merken met Sportdrive motor

Cortina

Pluspunten Sportdrive motor
Zeer stille motor
Krachtige middenmotor van 90Nm
De motoren sluiten naadloos aan bij Cortina fietsen
Minpunten Sportdrive motor
Alleen te verkrijgen bij bepaalde Cortina modellen
De voorwielmotor heeft slechts 20Nm trekkracht

Bekijk alle e-bikes met Sportdrive motor


E-silence middenmotor van Vyber

De E-silence motor is terug te vinden op onze Vyber e-bikes. Deze fluisterstille motor is zeer krachtig. De motoren zijn in het geheel ontwikkeld door Vyber. Dankzij de slimme, innovatieve technieken die Vyber gebruikt hebben ze een reactiesnelheid van minder dan 10milliseconden weten te realiseren. Vyber noemt dit ook wel de “ Direct DriveTechnology “.

Er zijn twee verschillende E-Silence motoren geschikt voor e-bikes:

 • Vyber E-silence Breeze motor: 65Nm
 • Vyber E-silence Comfort+ motor: 80Nm

De accu’s passend bij deze krachtige en stille motoren van Vyber zijn te upgraden tot wel 600Wh. Daarnaast is het mogelijk de e-bike te verbinden met een app. Via de Connected Ride app kunt u gebruik maken van de verschillende opties die de app u biedt. Zo leest gemakkelijk de batterijcapaciteit en de kilometerstanden af op uw smartphone.

Merken met E-silence motor

Vyber

Pluspunten E-silence motor
De motor is fluisterstil
Direct DriveTechnology biedt een prettige rijervaring
Zeer krachtige middenmotor van 65- of 80Nm
Minpunten E-silence motor
Alleen bij Vyber e-bikes verkrijgbaar
Connected Ride app is minder stabiel
 

De Syno/Cyro achterwielmotor van Stromer

Wanneer u kiest voor een Speed-Pedelec van Stromer, dan rijdt u op een Stromer Cyro of Syno motor. Wanneer u kiest voor een Speed-Pedelec van Stromer, dan rijdt u met een Stromer Cyro of Syno motor. Deze achterwielmotoren worden gekenmerkt door de kracht die de motoren leveren. De kracht in deze motoren kan oplopen tot wel 850 Watt! Met deze motoren haalt u met gemak snelheden van 45km/u. Ideaal voor de forens die de auto wilt laten staan en toch snel op het werk wilt zijn.

Er zijn verschillende Stromer motoren:

 • Stromer Cyro Drive II: 670 Watt, 35 Nm – behoort tot de ST1
 • Stromer Cyro Drive IG: 750 Watt, 40 Nm – behoort tot de ST2
 • Stromer Syno Drive II: 820 Watt, 44Nm – behoort tot de ST3
 • Stromer Syno Sport : 850 Watt, 48Nm – behoort tot de ST5

Verder worden de motoren van Stromer altijd geleverd met een geïntegreerd Omni display. Daarnaast is het mogelijk de accu te upgraden tot wel 983Wh. Het display is eenvoudig te verbinden met de Stromer app welke de mogelijkheid biedt om ritstatistieken bij te houden en motorinstellingen te personaliseren.

Merken met een Syno/Cyro motor

Stromer

Pluspunten Syno/Cyro motor
Zeer krachtige motor met vermogen tot wel 850 Watt
De krachtoverbrenging werkt rechtstreekst op de achterwielmotor
Overzichtelijk display geïntegreerd in het frame
Minpunten Syno/Cyro motor
Omdat de motor veel vermogen heeft gaat de accu sneller leeg
De bluetooth verbinding met het display werkt niet altijd
Alleen bij Stromer speed pedelecs verkrijgbaar
 
Bekijk alle e-bikes met Syno/Cyro motor

De SyncDrive voorwiel- en middenmotor van Giant

Koopt u een elektrische fiets van Giant met een SyncDrive motor? Dan weet u zeker dat u kwaliteit in huis haalt! Deze motor is namelijk het resultaat van een jarenlange samenwerking van Yamaha en Giant: twee topmerken! Dit systeem wordt gebruikt voor zowel voorwielmotoren als voor motoren in de trapas. De rotatie-, snelheids- en trapkrachtsensor zorgen voor een comfortabele en soepele ondersteuning tijdens het fietsen.

Er zijn verschillende SyncDrive motoren:

Giant voorwielmotoren

 • Giant SyncDrive Move: 20Nm

Giant middenmotoren

 • Giant SyncDrive Core: 50Nm
 • Giant SyncDrive Life: 60Nm
 • Giant SyncDrive Sport: 70Nm
 • Giant SyncDrive Pro: 80Nm

Passend bij de motoren van Giant zijn de accu’s die te upgraden zijn tot 500Wh. Ook beschikken alle Giant motoren over een SMART functie. Wanneer deze functie wordt ingeschakeld op het bedieningspaneel zal de motor automatisch op basis van uw fietsgedrag de juiste mate van ondersteuning geven.

Merken met SyncDrive motor

Giant

Pluspunten SyncDrive motor
Met SMART modus hoeft u niet meer zelf te schakelen tussen ondersteuningsniveau’s
Natuurlijk aanvoelende ondersteuning
Overzichtelijk display naast het handvat of op het midden van het stuur
Minpunten SyncDrive motor
De SMART functie ondersteund niet altijd even soepel
Alleen bij Giant e-bikes verkrijgbaar
De Giant SynDrive Core en - Life motoren zijn niet heel krachtig
 

Bekijk alle e-bikes

 

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken