Hoeveel calorieën verbrandt je met fietsen?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Hoeveel calorieën verbrandt je met fietsen?

Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland het grootste fietsland ter wereld, Nederlandse wegen zijn hierdoor ook ingericht op het fietsgebruik. De elektrische fiets is daardoor inmiddels enorm populair geworden. Ongeveer een derde van Nederland heeft een elektrische fiets. Vaak wordt gedacht dat een elektrische fiets niet helpt om gezond te blijven maar dit is onjuist. Vaak zie je dat er meer gefietst wordt wanneer de optie voor elektrische er is en het verschil in beweging op een elektrische fiets is vaak helemaal niet zo groot. 

Maar hoe groot is dit verschil in calorieën nou eigenlijk?

De elektrische fiets zorgt voor meer kilometers!

Hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen hangt af van gewicht, snelheid en het weer. Bij een normale fiets verbrandt je meer calorieën wanneer je een berg op fietst. Bij een elektrische fiets heb je ondersteuning wanneer een berg wat te hoog is of je op een onverharde weg rijdt. Toch blijkt dat mensen met een elektrische fiets ook veel calorieën verbranden. Weten hoe? Lees dan verder. 

Door de e-bike gaan er veel mensen bewegen die dat normaal niet zouden doen! Plotseling is een stuk van 15 tot 20 km naar werk fietsend goed te doen. Zo beweegt je veel meer dan wanneer je met de auto of het openbaar vervoer zou reizen. 

Zoals gezegd: kies je een hogere ondersteuningsstand, dan hoef je zelf minder hard te werken. Dan verbrandt je dus ook minder calorieën. Maar bekijk het eens van de andere kant: als de ondersteuning lekker hoog staat, komt je veel eerder in de verleiding om wat langer door te fietsen. Want je zit zo lekker! En dat is natuurlijk wel weer goed voor het afvallen. Hieronder hebben we een schatting gemaakt van het aantal verbrande calorieën per ondersteuningsstand voor afstanden van 10 tot 40 kilometer. Dit is natuurlijk in de werkelijkheid ook afhankelijk van o.a. de snelheid, gewicht en het hoogteverschil.

De ‘gewone’ fiets vs elektrische fiets

De ‘gewone’ fiets:

Hoeveel calorieën je verbrandt op een elektrische fiets is afhankelijk van snelheid en de hoeveelheid ondersteuning die je kiest. Toch hebben we een tabel samengesteld die ongeveer laat zien hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het fietsen op een e-bike.

Bekijk in het schema hieronder hoeveel calorieën iemand verbrandt met een gewicht van 70 kg. Daarnaast is er ook uitgegaan van een snelheid van 15, 18 of 21 km/u op basis van een uur fietsen. Bijvoorbeeld: je weegt 70 kg en je fietst een uur lang met een snelheid van 18 km per uur. Dan zou je 405 kilocalorieën verbranden: lekker bezig!

Aantal km per uur 15 km/u 18 km/u 21 km/u
Calorieverbruik 279 kcal 405 kcal 552 kcal

De elektrische fiets:

Aantal km per uur 15 km/u 18 km/u 21 km/u
Calorieverbruik per ondersteuningsstand      
Lage trapondersteuning 190 kcal 221 kcal 252 kcal
Normale trapondersteuning 154 kcal 180 kcal 206 kcal
Hoge trapondersteuning 122 kcal 138 kcal 154 kcal

Of je nu de gewone of de elektrische fiets pakt, fietsen een fijne manier om calorieën te verbranden. Zo kun je op een ontspannen manier fitter worden! Een laatste tip: bouw rustig op. Als je wil afvallen is het is beter om op een snelheid te fietsen waarin je het lang vol kan houden. Harder fietsen kan altijd nog.

Bekijk onze elektrische fietsen



Onze specialisten raden aan:

Keuzehulp
Producten vergelijken