31 mei t/m 9 juni - E-bike Outlet 10-daagse in onze Megastore Utrecht! Lees meer »

Hoeveel calorieën verbrandt u met fietsen?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Hoeveel calorieën verbrandt u met fietsen?

Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland hét fietsland van de wereld. Het is dan ook onze favoriete manier om van A naar B te komen. De e-bike of elektrische fiets is inmiddels enorm populair. Bijna 1 op 10 Nederlanders koopt dit jaar een elektrische fiets. U zou haast denken dat een e-bike met zijn motor niet helpt bij afvallen. Toch is dit niet waar. Het verschil tussen een ‘gewone’ fiets en een elektrische fiets is helemaal niet zo groot.

Maar hoe groot is dit verschil in calorieën nou eigenlijk?

De elektrische fiets zorgt voor meer kilometers!

Hoeveel calorieën u verbrandt met fietsen hangt af van uw gewicht, uw snelheid en het weer. Maar ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Zo verbrandt u meer calorieën als u een berg op fietst, of als u over onverharde fietspaden rijdt.

Door de e-bike gaan er namelijk veel mensen bewegen die dat normaal niet zouden doen! Plotseling is een stuk van 15 tot 20 km naar uw werk fietsend goed te doen. Zo beweegt u veel meer dan dat u in de auto of het openbaar vervoer zou doen.

Zoals gezegd: kiest u een hogere ondersteuningsstand, dan hoeft u zelf minder hard te werken. Dan verbrandt u dus ook minder calorieën. Maar bekijk het eens van de andere kant: als de ondersteuning lekker hoog staat, komt u veel eerder in de verleiding om wat langer door te fietsen. Want u zit zo lekker! En dat is natuurlijk wel weer goed voor het afvallen! Wij hebben een schatting gemaakt van het aantal verbrande calorieën per ondersteuningsstand voor afstanden van 10 tot 40 kilometer. Dit is natuurlijk in de werkelijkheid ook afhankelijk van o.a. uw snelheid, gewicht en het hoogteverschil.

De ‘gewone’ fiets vs elektrische fiets

De ‘gewone’ fiets:

Hoeveel calorieën u verbrandt op een elektrische fiets is afhankelijk van uw snelheid en de hoeveelheid ondersteuning die u kiest. Toch hebben we een tabel samengesteld die ongeveer laat zien hoeveel calorieën u verbrandt tijdens het fietsen op een e-bike.

Bekijk in het schema hieronder hoeveel calorieën iemand verbrandt met een gewicht van 70 kg. Daarnaast is er ook uitgegaan van een snelheid van 15, 18 of 21 km/u op basis van een uur fietsen. Bijvoorbeeld: u weegt 70 kg en u fietst een uur lang met een snelheid van 18 km per uur. Dan zou u 405 kilocalorieën verbranden: lekker bezig!

Aantal km per uur 15 km/u 18 km/u 21 km/u
Calorieverbruik 279 kcal 405 kcal 552 kcal

De elektrische fiets:

Aantal km per uur 15 km/u 18 km/u 21 km/u
Calorieverbruik per ondersteuningsstand      
Lage trapondersteuning 190 kcal 221 kcal 252 kcal
Normale trapondersteuning 154 kcal 180 kcal 206 kcal
Hoge trapondersteuning 122 kcal 138 kcal 154 kcal

Of u nu de gewone of de elektrische fiets pakt, het is een fijne manier om calorieën te verbranden. Zo kunt u fitter te worden! Een laatste tip: bouw het rustig op. Als u wilt afvallen is het is beter om op een snelheid te fietsen waarop u het lang vol kan houden. Harder fietsen kan altijd nog.

Bekijk onze elektrische fietsenOnze specialisten raden aan:

Keuzehulp
Producten vergelijken