31 mei t/m 9 juni - E-bike Outlet 10-daagse in onze Megastore Utrecht! Lees meer »

Actieradius: hoe ver wilt u fietsen?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Actieradius: hoe ver wilt u fietsen?

Als u aan het nadenken bent over het kopen van een nieuwe elektrische fiets is het belangrijk om de actieradius in de gaten te houden. Actieradius? Wat is dat dan?! De actieradius van een e-bike zegt hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu, zonder tussendoor op te laden. Die actieradius drukken we uit in kilometers.

De actieradius van een fiets is afhankelijk van de fiets zelf (de motor en de accu), maar ook van de omstandigheden waarin u fietst (het weer, de weg en de gekozen ondersteuningsstand).

Wilt u regelmatig lange afstanden fietsen, of gaat u de fiets dagelijks gebruiken voor woon-werkverkeer over een langere afstand? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Ga je je e-bike voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

De invloed van de fietskeuze op de actieradius:

De motor
Een middenmotor is over het algemeen zuiniger in gebruik dan een voorwielmotor. Echter vraagt een motor met meer koppel (trekkracht, Nm) ook om meer vermogen van de accu. Zo zal een motor van 80Nm meer van uw accu vragen dan een motor van 25 Nm.

De accu
Een zwaardere accu (met meer Wh) zorgt ervoor dat u meer kilometers kunt rijden op een volle accu. Naarmate de accu ouder wordt, wordt ook de actieradius minder en zal u vaker moeten opladen, net zoals bij uw mobiele telefoon.

Omstandigheden die de actieradius beïnvloeden

Weersomstandigheden
De motor moet harder werken als u wind tegen hebt: dan is de accu eerder leeg. Kou heeft ook veel invloed! Is het kouder dan 10°C? Dan kan de capaciteit van je accu met wel 20% afnemen! Bij temperaturen onder 0°C is dat zelfs tot 30%.

Bandenspanning
Met uw banden op de juiste bandenspanning heeft u een zo laag mogelijke rolweerstand. Zijn uw banden niet op de juiste spanning? Dan gaat ten koste van de actieradius!

Wegen en landschap
Het landschap (vlak of heuvelachtig?) en de conditie van het wegdek zijn ook bepalend. Een vlakke, geasfalteerde weg is ideaal.

Totaalgewicht:
De fabrieks-actieradius (maximale opgave van de leverancier) wordt berekend met een persoon van ongeveer 60kg die onder ideale omstandigheden rijdt. Niet heel representatief dus! Met elke extra 10kg aan belasting, verliest u ongeveer 7 kilometer aan actieradius. Less is dus more!

Schakelgedrag
Ons advies? Start in de laagste versnelling en schakel dan door tot u de juiste versnelling te pakken hebt. Te zwaar fietsen kost een boel energie, ook van uw accu!

Ondersteuningsstand
Hoe meer ondersteuning u wilt, des te harder moet uw motor werken. Uw accu is dan sneller leeg. Kies dus bij voorkeur een lichte ondersteuningsstand.

Remmen en optrekken
Als u lekker door kunt rijden, dan is uw actieradius groter dan wanneer u steeds moet remmen en optrekken.

Conditie van de accu
Lees de handleiding van uw e-bike en accu goed door en laat uw fiets regelmatig onderhouden voor de beste prestaties.

Leeftijd van de accu
Als de accu ouder wordt, neemt de capaciteit zo'n 20% per jaar af. Een oude accu betekent dus minder kilometers fietsplezier!

Opladen en bewaren
Bewaar en laad de accu altijd op bij kamertemperatuur. Bewaar hem nooit helemaal leeg en laad hem regelmatig even op als u hem langere tijd niet gebruikt.

Bekijk alle e-bikes

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Keuzehulp
Producten vergelijken