Altijd de laagste prijs
91% tevreden klanten in oktober

Actieradius: hoe ver wil je fietsen?

Actieradius: hoe ver wil je fietsen?

Als je aan het nadenken bent over het kopen van een nieuwe elektrische fiets is het belangrijk om de actieradius in de gaten te houden. Actieradius? Wat is dat dan?! De actieradius van een e-bike zegt hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu, zonder tussendoor op te laden. Die actieradius drukken we uit in kilometers.

De actieradius van een fiets is afhankelijk van de fiets zelf (de motor en de accu), maar ook van de omstandigheden waarin je fietst (het weer, de weg en de gekozen ondersteuningsstand).

Wil je regelmatig lange afstanden fietsen, of ga je de fiets dagelijks gebruiken voor woon-werkverkeer over een langere afstand? Dan is een fiets met een grote actieradius de beste keuze. Ga je je e-bike voor dagelijkse, korte ritten gebruiken? Dan is een fiets met een minder grote actieradius prima geschikt!

De invloed van de fietskeuze op de actieradius:

De motor
Een middenmotor is over het algemeen zuiniger in gebruik dan een voorwielmotor. Echter vraagt een motor met meer koppel (trekkracht, Nm) ook om meer vermogen van de accu. Zo zal een motor van 80Nm meer van je accu vragen dan een motor van 25 Nm.

De accu
Een zwaardere accu (met meer Wh) zorgt ervoor dat je meer kilometers kunt rijden op een volle accu. Naarmate de accu ouder wordt, wordt ook de actieradius minder en zul je vaker moeten opladen, net zoals bij je mobiele telefoon.

Omstandigheden die de actieradius beïnvloeden

Weersomstandigheden
De motor moet harder werken als je wind tegen hebt: dan is de accu eerder leeg. Kou heeft ook veel invloed! Is het kouder dan 10°C? Dan kan de capaciteit van je accu met wel 20% afnemen! Bij temperaturen onder 0°C is dat zelfs tot 30%.

Bandenspanning
Met je banden op de juiste bandenspanning heb je een zo laag mogelijke rolweerstand. Zijn je banden niet op de juiste spanning? Dan gaat ten koste van de actieradius!

Wegen en landschap
Het landschap (vlak of heuvelachtig?) en de conditie van het wegdek zijn ook bepalend. Een vlakke, geasfalteerde weg is ideaal.

Totaalgewicht:
De fabrieks-actieradius (maximale opgave van de leverancier) wordt berekend met een persoon van ongeveer 60kg die onder ideale omstandigheden rijdt. Niet heel representatief dus! Met elke extra 10kg aan belasting, verlies je ongeveer 7 kilometer aan actieradius. Less is dus more!

Schakelgedrag
Ons advies? Start in de laagste versnelling en schakel dan door tot je de juiste versnelling te pakken hebt. Te zwaar fietsen kost een boel energie, ook van je accu!

Ondersteuningsstand
Hoe meer ondersteuning je wilt, des te harder moet je motor werken. Je accu is dan sneller leeg. Kies dus bij voorkeur een lichte ondersteuningsstand.

Remmen en optrekken
Als je lekker door kunt rijden, dan is je actieradius groter dan wanneer je steeds moet remmen en optrekken.

Conditie van de accu
Lees de handleiding van je e-bike en accu goed door en laat je fiets regelmatig onderhouden voor de beste prestaties.

Leeftijd van de accu
Als de accu ouder wordt, neemt de capaciteit zo'n 20% per jaar af. Een oude accu betekent dus minder kilometers fietsplezier!

Opladen en bewaren
Bewaar en laad de accu altijd op bij kamertemperatuur. Bewaar hem nooit helemaal leeg en laad hem regelmatig even op als je hem langere tijd niet gebruikt.

Bekijk alle e-bikes

Producten vergelijken