• Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

E-bike sensoren: types en werking

E-bike sensoren: types en werking

Een elektrische fiets zou geen elektrische fiets zijn zonder trapondersteuning. De hoeveelheid ondersteuning wordt bepaald door een sensor (of meerdere sensoren), die de motor aangeeft hoeveel ondersteuning er gegeven moet worden. Het is goed om te weten welk type sensor(en) een e-bike kan hebben, omdat dit erg belangrijk kan zijn voor uw e-bike keuze! De sensoren bepalen namelijk hoe de ondersteuning voor u aanvoelt, dus de keuze hiervoor is erg persoonlijk! Welke sensoren een e-bike heeft, vindt u terug in de specificaties.

Rotatiesensor

Alle elektrische fietsen zijn voorzien van een rotatiesensor. De rotatiesensor werkt heel simpel: zodra u begint met trappen, geeft de sensor een signaal naar de motor. Vanaf dat moment springt de ondersteuning aan. Hierdoor voelt deze vorm van ondersteuning heel gelijkmatig aan, omdat u dus niet meer kracht hoeft te trappen om meer ondersteuning te krijgen. U kunt zelf uit de verschillende ondersteuningsstanden kiezen, dus u kiest zelf hoe krachtig de ondersteuning is.


Ondersteuning start meteen zodra u begint met trappen
Bij alleen een rotatiesensor is de ondersteuning minder nauwkeurig afgestemd op uw handelingen

Trapkrachtsensor

Sommige elektrische fietsen hebben naast een rotatiesensor ook een trapkrachtsensor. Zoals de naam al aangeeft, maakt het bij een trapkrachtsensor juist wel uit hoe hard u trapt. De ‘trapkracht’ wordt namelijk waargenomen door een sensor in uw fiets, waarna de ondersteuning zich hieraan zal aanpassen. Dit betekent dus hoe harder u op de pedalen duwt, hoe krachtiger de ondersteuning zal zijn (handig heuvelop of bij het wegrijden bij een stoplicht). Een e-bike met trapkrachtsensor geeft een nog natuurlijkere rijervaring dan een fiets met enkel een rotatiesensor, omdat de fiets nauwkeuriger reageert op uw handelingen.


Natuurlijk aanvoelende ondersteuning die direct op u als rijder reageert
Er wordt meer van de motor gevraagd: dit kan invloed hebben op de actieradius van uw fiets

Extra: snelheidssensor

Alle e-bike motoren berekenen de fietssnelheid, omdat de ondersteuning wettelijk moet stoppen bij 25 km/u (45 km/u bij speed-pedelecs). Een snelheidssensor doet dit alleen net wat nauwkeuriger. Een snelheidssensor (of versnellingssensor) kan er in combinatie met de andere sensoren voor zorgen dat de ondersteuning nog nauwkeuriger wordt afgestemd. Het is dus een handige aanvulling op een e-bike met een rotatiesensor of met een rotatie- en trapkrachtsensor, maar niet essentieel.


Bekijk alle e-bikes

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken