Dames mountainbike

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Dames mountainbike

Mountainbiken was vroeger een sport die vooral door mannen werd beoefend. Dames die door de bossen scheuren op een mountainbike? Dat zag u niet! Tegenwoordig is dat wel anders: steeds meer dames zijn geïnteresseerd in fietsen en in het bijzonder in mountainbiken. De afgelopen jaren heeft het dames mountainbiken een enorme vlucht genomen. Dat is niet zo gek, want mountainbiken is de gaafste sport die er is, of u nu man of vrouw bent!

Vrouwen fietsend op mountainbikes

Het verschil tussen een dames en heren mountainbike

De laatste jaren hebben steeds meer merken speciale MTB's ontwikkeld voor vrouwen. Maar wat is dan precies het verschil tussen een heren en een vrouwen MTB? Het verschil zit hem onder andere in:

  • Een ander frame
  • Een andere zit
  • Andere onderdelen
  • Wielmaat


Bij het ontwerpen van een dames mountainbike wordt rekening gehouden met de lichaamsbouw van de vrouw. Zo heeft een vrouw vaak een iets korter bovenlijf dan een man en zit de vrouw net iets anders op het zadel, door het bekken. Als vrouw kunt u natuurlijk prima op een heren mountainbike rijden, maar een damesfiets houdt rekening met deze verschillen. Vaak is de afstand tussen stuur en zadel iets korter en is de framebuis iets lager geplaatst. Een ander belangrijk verschil is het zadel: vaak wordt een sportief herenzadel door dames als oncomfortabel ervaren. Een speciaal dameszadel is dan ook een vereiste.

Afbeelding 2 vrouwen MTB

Daarnaast ziet u een verschil terug in de wielmaat. Zo is bij herenfietsen een 29er (met 29 inch wielen) eigenlijk standaard, zeker voor de lange Nederlandse man. Deze grote wielen zijn echter niet altijd ideaal voor dames, hier ziet u dan ook vooral 27,5 inch MTB's terug. Er zijn ook dames 29ers, maar die zijn behoorlijk in de minderheid.

Verder ziet u dat dames mountainbikes niet veel verschillen van heren mountainbikes: zo zijn er verschillende afmontages, verschillende soorten MTB's (hardtail of full-suspension) en kunt u kiezen uit aluminium of carbon frames. Wilt u meer weten over de technische aspecten van de dames mountainbike? Bekijk dan ook eens de andere artikelen op de expertpagina!

Afbeelding 3 dames MTB

Welke merken maken deze dames modellen?

Er zijn verschillende merken die speciale mountainbikes voor vrouwen in het assortiment hebben. Zo heeft Cube een grote collectie aan dames MTB's, net als Scott en Ghost. Het merk Giant heeft zelf een speciaal merk in het leven geroepen voor sportieve damesfietsen: Liv. Hieraan kunt u zien dat de sportieve fietsen voor vrouwen steeds belangrijker worden, omdat steeds meer vrouwen willen genieten van deze fantastische sport. De bekendste modellen? Dat zijn onder andere:

Bekijk alle dames mountainbikes

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken