" />
  • Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

Soorten mountainbikes

Soorten mountainbikes

Binnen het mountainbiken zijn er diverse disciplines waardoor "een mountainbike" vele verschillende gezichten kan hebben. Binnen deze disciplines zijn ook weer verschillende kwaliteiten te vinden. Van basis tot pro zijn er vele stappen denkbaar waar fabrikanten allemaal op eigen wijze invulling aan geven.

De type MTB's zijn:

Afbeelding 1 close up cross country mountainbike

Cross country mountainbikes

Cross country (xc) mountainbikes vormen het grootste segment. Bij deze tak van het mountainbiken gaat het er vooral om zo snel mogelijk over parcoursen met niet teveel hoogteverschil te rijden. De xc instapmodellen zijn vooral op comfort gericht, bij de modellen voor de meer ervaren rijders is juist snelheid belangrijker dan comfort. In dit segment zien we vooral hardtails met een geveerde vork en frames van aluminium of carbon. Doordat de techniek steeds doorontwikkeld wordt zijn er inmiddels ook diverse full suspension fietsen te vinden in deze categorie.

Cross country mountainbikes

Afbeelding 2 all mountain mountainbikes

All mountain mountainbikes

Het All mountain segment bevat zoals de naam al doet vermoeden mountainbikes met een brede inzetbaarheid. Deze fietsen kenmerken zich door wat meer veerweg dan xc modellen, en zijn vaak ook voorzien van een full suspension frame van aluminium of carbon. Om fijner te kunnen afdalen hebben ze een dropperpost waarmee u met een hendel vanaf het stuur het zadel snel kunt laten zakken en bent u eenmaal beneden dan kunt u met dezelfde hendel uw zadel ook weel direct terug in klimpositie brengen. Zeer geschikt voor de meer uitdagende routes in Nederland en in het buitenland.

All mountain mountainbikes

Afbeelding 3 Enduro mountainbikes

Enduro mountainbikes

De Enduro of Freeride mountainbikes hebben meer veerweg en zijn wat meer gebouwd voor de afdaling. Omhoog fietsen kan wel, maar is niet de sterkste kant van dit type mountainbike. De toppers in dit segment hebben een carbon hoofdframe en 160mm veerweg en 27,5 inch wielen. Zo blijft de fiets redelijk licht en toch sterk genoeg om flinke klappen te kunnen opvangen tijdens een snelle afdaling. Een dropperpost is zo goed als standaard in dit segment. En terecht! Bij steile afdalingen kunt u niet zonder.

Enduro mountainbikes

Afbeelding 4 Downhill mountainbikes

Downhill mountainbikes

Downhill of Gravity bikes zijn de meest extreme mountainbikes. Bij deze tak van sport gaat het maar om 1 ding: zo snel mogelijk naar beneden fietsen. Steeds meer skigebieden worden in de zomer ware bikeparken met mooie downhill routes zodat u met de lift omhoog kunt en met de fiets naar beneden. Met een Enduro/freeride fiets komt u ook wel naar beneden op zulke trails, maar met een downhill fiets kunt u simpelweg harder. De 180-200mm veerweg vangt beter grote klappen op en zorgt ervoor dat u ook tijdens het remmen maximaal tractie houdt. Een ervaring om nooit te vergeten!

Downhill mountainbikes

Afbeelding 5 Fatbikes

Fatbikes

Ze hebben allemaal dikke banden, maar Fatbikes hebben de aller dikste! Zo dik dat ze moeiteloos over zachte of losse ondergronden als sneeuw kunnen rollen. Ook in de zomer erg leuk wanneer veel trails veranderen in zandbakken. Daar kunt u met een Fatbike zo doorheen ploegen. Een hoge funfactor en een nieuwe dimensie! U leert een Fatbike pas echt waarderen als u er een ritje op hebt gemaakt.

Al onze Fatbikes

Afbeelding 6 Dirt mountainbikes

Dirtbikes

De Dirt/Street bikes lijken het meest op grote BMX fietsen. Deze supersterke fietsjes hebben een zeer compact frame en een zadel om op te rusten bij de startbult. Erg leuk om aan uw jump skills te werken op een dirtbaantje of skatepark. U heeft niet veel nodig om u goed te vermaken met een dirt fietsje.

Al onze Dirtbikes

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken