Downhill bikes / mountainbikes

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Wat is een downhill bike?

Onder een Downhill bike verstaan we een type mountainbike dat gebruikt word op steile en ruige terreinen waar de bestuurder constant bezig is met het ontwijken van obstakels, het maken van sprongen en het trotseren van rotsachtige hellingen. Downhill jump bikes staan bekend om de ruime veerweg op zowel de voor- en achterkant van de fiets. Een echte downhill MTB heeft dan ook minimaal tussen de 180 en 250 millimeter veerweg op de voorvork én de demper. Deze veerweg is een absolute noodzaak, omdat downhill MTB’s gebruikt worden om op hoge snelheid over rotsen, boomwortels en andere hindernissen te schieten. Downhill bikes zijn bijzonder geschikt om mee te springen en springen betekent dat je ook weer neer komt; keihard neer komt. Ook hiervoor zijn grote veringen bijzonder handig. Dit type frame, met voor- en achtervering wordt een full suspension frame genoemd en moet voornamelijk uitblinken op het gebied van stabiliteit en uithoudingsvermogen.

Een kostbare fiets

Downhill mountainbikes zijn technisch zeer geavanceerde fietsen, wat betekent dat er veel innovatieve, ingewikkelde onderdelen op zitten. Een aantal belangrijke onderdelen die elke downhill bike heeft zijn:

  • hydraulische schijfremmen, een absolute eis vanwege de hoge snelheden die worden bereikt met afdalen
  • Front en rear shocks om klappen op het frame en het stuur op te vangen
  • Stabiele en onverwoestbare frames die bestand moeten zijn tegen klappen van ruige ondergrond

Deze onderdelen zorgen er voor dat de downhill MTB duurder is dan andere broertjes en zusjes zoals, de enduro, crosscountry of all-mountain typen.

Downhill bike wedstrijden

Als deelnemers van wedstijden moeten de rijders en de Downhill bikes een bepaald, supersteil, parcours doorlopen dat is afgezet met linten die slechts tientallen centimeters van elkaar verwijderd zijn. De beste downhill biker is diegene die dit traject het snelst aflegt en het minst van het parcours afwijkt. Grote internationale downhill wedstrijden zijn onder andere de UCI en de IXS Downhill Cup. In Nederland kennen we eigenlijk geen echt downhill parcours, daarvoor wijken we meestal uit naar Duitsland. Daar is het terrein een stuk uitdagender.

Redbull Racing events

Redbull Racing organiseert op het gebied van downhill jump biking grote events, waarbij internationale kampioenen de meest waanzinnige afdalingen door bossen, over rotswanden en van trappen moeten zien te overwinnen; en dat ook nog binnen een zo snel mogelijke tijd.

Producten vergelijken