Wielmaat

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
5 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Wielmaat

Waar alle mountainbikes decennia lang op 26 inch wielen rolden, is dat momenteel geheel anders. Veel mountainbikes zijn nu namelijk verkrijgbaar in de 2 meest populaire wielmaten 27,5/650b en 29er. Een 27,5/650b wiel is wendbaar, een 29er is comfortabeler en biedt een goede grip. Op deze pagina leggen we uit hoe en waarom er zoveel wielmaten zijn en welke maat het beste bij u past.

Afbeelding 1 Closeup mountainbike

Waarom zoveel wielmaten?

Mountainbikes veranderen constant. De ontwikkeling blijft maar doorgaan. Grote fabrikanten willen onderscheidend zijn en zoeken daarbij naar technische verbeteringen om hun mountainbikes sneller te maken en preciezer te laten sturen. Bij experimenteren met een combinatie van grotere wielen en een daarop aangepast frame bleek dat deze goed werkte. Zo kwamen de 29ers een paar jaar geleden op de markt. Enkele jaren daarna volgde het wat kleinere alternatief in de vorm van 27,5/650b wielen. Hieronder volgt een korte uitleg per wielmaat om je te helpen kiezen wat het beste bij je past.

Afbeelding 2 foto van wielen

Groter, beter, sneller! De 29er!

De meest populaire wielmaat is de 29er. Deze 622mm. grote wielen genereren veel snelheid en grip en rollen makkelijker over kuilen en kleine obstakels heen. Om een groot wiel goed de bocht in te kunnen sturen is de geometrie en het stuur aangepast aan de grotere wielmaat. Een compact frame en een vrij breed stuur zorgen ervoor dat de 29ers toch licht sturen en lekker wendbaar zijn. Let op: er is wel veel verschil merkbaar tussen de goedkopere/zwaardere wielen en de wat duurdere/lichtere. Wie eenmaal op een 29er met lichte wielen heeft gereden wil niets anders meer!

Bekijk alle 29er mountainbikes

Logo 29 wielen

29 inch is 622mm. Dezelfde velgmaat als een hybride fiets of een stadsfiets, maar door de volumineuze banden komt de totale diameter op 29 inch. Vandaar de naam "29er".

Voordelen

Rolt comfortabel en snel over obstakels
Een groot raakvlak met de ondergrond dus een goed griplevel

Nadelen

Groter dus ook wat zwaarder dan kleinere maten
Afbeelding 3 closeup wiel

Wendbaar, sterk en zeker niet klein! De 27,5/650b wielen

Na de komst van de grotere 29er wielen ontstond er vrijwel direct de behoefte naar een tussenweg. Iets tussen 26 inch en 29er wielen in als compromis. De 27,5 inch wielen hebben een omtrek van 584mm. en zijn daarmee oprecht "the best of both worlds". Wendbaar, snel, stabiel en licht. Waar de 29er echt puur gericht is op snelheid en daarmee vooral populair is bij cross country mountainbikes zijn de 27,5 inch wielen vooral populair bij All mountain en Enduro mountainbikes. Bij deze type mountainbikes hebben de rijders namelijk meer behoefte aan wendbaarheid en wielen die tegen een stootje kunnen.

Bekijk alle 27,5/650b mountainbikes

Afbeelding 4 logo 27,5 inch wielen

27,5 inch is 584mm. Groter dan 26 inch en kleiner dan een 29er! Feitelijk de gulden middenweg!

Voordelen

Best of both worlds: wendbaar en biedt meer grip dan een 26 inch wiel
Zeer allround en lichter dan een 29er
Nu ook als 27,5+ variant met maximale grip en toch een acceptabele rolweerstand

Nadelen

Nog volop in ontwikkeling dus iets kostbaarder
Afbeelding 5 mountainbike zijaanzicht

27,5+ Wanneer grip telt!

De bredere variant van de 27,5 inch wielen noemen we 27,5+ Waarbij de + staat voor extra breedte. Door de bredere velgen kan er met bredere banden worden gereden. De 27,5+ banden zijn 2.6 inch breed en hebben ook meer volume dan de gewone 27,5 variant. Deze brede banden hebben een flinke "contact patch" en geven daardoor enorm veel grip. Handig voor de All mountain mountainbikes, waarbij controle en grip vooral belangrijk zijn.

Bekijk alle 27,5+ mountainbikes

Afbeelding 6 mountainbike sensa

26 inch wielen, een uitstervend ras?

Het begon allemaal op 26 inch wielen. Deze wielen met een omtrek van 559 mm maakten de mountainbikes licht, sterk en wendbaar. Na de komst van de grotere wielmaten kwam het 26 inch wiel geheel in de schaduw te staan en nam de interesse in mountainbikes met 26 inch wielen af. We vinden dan ook alleen nog 26 inch wielen terug in het absolute startsegment voor gewone mountainbikes en voor Dirt- en Fatbikes.

Bekijk alle 26 inch mountainbikes

Afbeelding 7 logo 26 inch wiel

26 inch is 559 mm. Deze maat komt alleen nog voor bij de basismodellen en bij Fatbikes en Dirtbikes.

Voordelen

Wendbaar
De ontwikkeling gaat alleen verder in de brede vorm voor Fatbikes

Nadelen

In traditionele smalle maten geen ontwikkeling meer
Afbeelding 8 dirtbike

26 inch voor als het sterk moet zijn!

Naast de gewone mountainbikes zijn er nog wel een paar extremere disciplines zoals Dirt, waarbij 26 inch wielen nog wel worden gebruikt puur vanwege hun stevigheid. Deze fietsen zijn als het ware grote BMX fietsen waarmee u kunt "dirt jumpen" of in skateparken over de schansen en boxen kunt springen.

Bekijk alle dirtbikes

Afbeelding 9 fatbike

26 inch wielen voor als het breed moet zijn!

De zogenaamde Fatbikes rollen ook op 26 inch wielen. Hierbij zijn de velgen een stuk breder zodat er banden tot wel 3.0 inch breed op passen. (normale banden zijn rond de 2.2 inch breed) Deze banden zijn niet alleen breed, maar ook hoog waardoor een Fatbike als een tank over obstakels rijdt en ook moeiteloos over zachte ondergronden als sneeuw en zand kan rollen. Deze fietsen begonnen als experiment, maar zijn ondertussen doorontwikkeld tot prima rijdbare mountainbikes met een hoge fun factor.

Afbeelding 3 juichende mountainbiker

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken