" />
  • Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

Derailleur MTB afstellen en onderhouden

Derailleur MTB afstellen en onderhouden

Derailleur afstellen en onderhouden

Mountainbikes schakelen vooral door middel van een derailleurversnelling. Deze lopen een stuk lichter dan een naafversnellingen en bovendien hebt u vaak ook meer versnellingen om uit te kiezen en kunt u eenvoudig de wielen uit de fiets halen.

Hoe werkt het?

Een derailleur "werpt" de ketting van het ene tandwiel op het andere tijdens het schakelen. Dit kan zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Schakelen kan dus ook alleen tijdens het fietsen. Doordat de derailleur ook fysiek moet bewegen om de ketting op een ander tandwiel te werpen is een gesloten kettingkasten voor derailleurfietsen onmogelijk. Een derailleur moet goed zijn afgesteld om aanlopen of slecht schakelen te voorkomen.

De Clutch derailleur

Steeds meer mountainbikes zijn voorzien van een "clutch derailleur" waarbij u met een hendeltu de arm van de derailleur kunt vergrendelen. Zo is de kettingspanning optimaal en zal de ketting niet snel van het blad vallen. Let op: om het wiel uit de fiets te halen moet u wel weer even het hendeltje overhalen.

Staat alles recht?

Zowel de voor- als de achterderailleur dienen recht boven de tandwielen te hangen. Wanneer deze door bijvoorbeeld een valpartij scheef is komen te staan, zal deze niet goed meer werken en kan de ketting mogelijk aanlopen. Controleer daarom na een valpartij altijd de staat van de derailleurs.
De Kettinglijn

Om aanlopen en vroegtijdige slijtage te voorkomen is het aan te raden om zoveel mogelijk met een rechte kettinglijn te fietsen. Zorg er dus voor dat u niet voor op het grote blad rijdt en achter ook, of voor op het kleinste blad en achter ook. Zie afbeelding ter illustratie:

Schematische weergave juiste kettinglijn

Onderhoud van ketting en derailleurs

Bij mountainbikes zijn ketting en tandwielen extra vatbaar voor vuil en weersinvloeden. Voor wie eigenlijk alleen met mooi weer fietst is er dus niks aan de hand, maar wie ook in de regen en door de winter heen fietst is er wat extra werk aan de winkel! Het is daarom aan te raden de ketting regelmatig te reinigen/ontvetten en daarna te smeren. Vooral wanneer het vriest en er ook gladheidsbestrijding plaatsvindt is het aan te raden om de ketting vaak te smeren. Om het vuil tussen de tandwielen vandaan te halen zijn er diverse handige krabbertus. u kunt dit natuurlijk ook laten doen bij een onderhoudsbeurt.

Derailleurs afstellen

Het afstellen van derailleurs is een combinatie van het afstellen van de buitengrenzen (stelschroefus) en de juiste kabelspanning. Dit vergt enige ervaring, maar wanneer u de theorie begrijpt is het goed te doen. In de instructievideo kunt u zien hoe dit gaat.

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken