• Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

Van aluminium naar carbon

Van aluminium naar carbon

Bijna iedereen begint op een mountainbike met een aluminium frame. Deze zijn ook het sterkst vertegenwoordigd in het opstap segment. Vanaf ongeveer 1500 euro komen de fietsen met een carbon frame in beeld. Wat zijn eigenlijk de voordelen en nadelen van deze framematerialen?

Afbeelding 1 close-up aluminium frame

Aluminium frame

Binnen elk framemateriaal zijn er nog steeds grote prijsverschillen mogelijk. Dit heeft alles te maken met de gehele afmontage van de fiets, maar ook een beetje met de afwerking van het frame. De goedkopere aluminium frames zijn vaak van wat dikkere buizen gemaakt en vertonen ook wat grovere lasnaden. Een duurder exemplaar gaat naar een fijnere buis en een mooiere afwerking waardoor zo'n frame veel meer op een carbon frame gaat lijken wat betreft afwerking. Mountainbikes met aluminium frame zijn er dan ook in vele varianten.

Pluspunten
Relatief laag gewicht
Roestvrij (niet corrosie vrij!)
Goedkoper in aanschaf
Minpunten
Kans op metaalmoeheid
Ten opzichte van carbon MTB frame minder stijf en licht

Bekijk alle mountainbikes met een aluminium frameAfbeelding 2 close-up carbon frame

Carbon frame

Doordat het productieproces wat kostbaarder is zijn de carbon MTB frames kostbaarder dan de meeste aluminium frames. Het resultaat ziet er dan ook direct erg mooi en vloeiend uit. Geen lelijke lasnaden meer en een sublieme stijfheid zorgen ervoor dat een mountainbike met carbon frame direct al snel aanvoelt. Veel mensen zijn huiverig dat carbon erg breekbaar is, maar dat valt enorm mee in de praktijk. Niet voor niets dat steeds meer fietsen en onderdelen van carbon gemaakt worden!

Pluspunten
Stijfheid
Laag in gewicht
Roestvrij
Minpunten
Duurder in aanschaf
Schade lastiger te herstellen

Bekijk alle mountainbikes met een carbon frame

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken