• Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

Schakelgroepen

Schakelgroepen

Schakelgroepen: waar moet u op letten?

Tijdens het mountainbiken bent u constant aan het optrekken, afremmen, klimmen en dalen. Logisch dat u daarbij ook veel moet schakelen. Juist daarom is de kwaliteit van de schakelgroep op uw mountainbike best belangrijk. Een schakelgroep bestaat uit de combinatie van het crankstel, de shifters, de derailleurs en de cassette van de mountainbike. Deze zijn er van diverse kwaliteiten waarbij de Deluxe schakelgroepen beter bestand zijn tegen zware belasting en wat sneller en lichter werken.


Foto_Crank_MTB_1.jpg

Crankstel

Het crankstel is het verbindingsstuk tussen de trapas en de pedalen. Dit verbindingsstuk bestaat uit de crankarmen en de tandwielen. Bij mountainbikes zien we steeds minder crankstellen met 3 tandwielen en steeds meer met maar 1 of 2 tandwielen. Dit zorgt voor een rechtere kettinglijn en een lager gewicht.


Cassette mountainbike

Cassette

De cassette is het tandwielpakket op het achterwiel. Deze zijn bij een mountainbike veel groter dan bij een racefiets zodat u ook de steilste klimmetjes kunt halen. Vermenigvuldig het aantal tandwielen van de cassette met die van het crankstel en u weet hoeveel versnellingen uw fiets heeft.


Derailleur mountainbike

Derailleurs

De derailleurs verplaatsen de ketting over de tandwielen. Ze maken het daadwerkelijke schakelen mogelijk. De voorderailleur doet dit bij het crankstel en de achterderailleur doet dit bij de cassette. De derailleurs worden aangestuurd door de shifters. Zorg ervoor dat u zoveel mogelijk uw kettinglijn recht houdt zodat de aandrijflijn soepel draait en u minimale weerstand heeft.


Shifters mountainbike

Shifters

De shifters zijn gemonteerd aan beide kanten van het stuur. Of wanneer u een enkel tandwiel voor heeft alleen aan de rechterkant van het stuur. Met de shifters bedient u de derailleurs en kunt u op- en afschakelen. Er zijn meestal 2 hendels zodat u met uw duim naar de lichtere en met uw wijsvinger naar de zwaardere versnellingen kunt schakelen.


Mechanisch of elektrisch (elektronisch) schakelen

Met de komst van de Di2 techniek van Shimano is het mogelijk om elektronisch te schakelen. Elektronisch schakelen op een mountainbike houdt in dat de fiets met behulp van één druk op de knop automatisch door- of terugschakelt. Het signaal is geen kabelspanning meer, maar pulsjes. Vaak met een apart display om de gekozen versnelling af te kunnen lezen. Deze techniek is verkrijgbaar voor de groepen in het duurdere segment en populair onder pro's. Logisch, want hiermee kunt u loepzuiver en super snel schakelen.


Mechanisch schakelende mountainbikes Elektronisch schakelende mountainbikes

Van beginner tot professional

Als beginnende mountainbiker hoeft u niet op zoek te gaan naar de meest luxe schakelgroep. Deze heeft u niet nodig en maakt uw fiets onnodig duur. Een duurdere schakelgroep is wel aan te raden als u de bergen in wilt gaan of als u uw prestaties wil verleggen. Hieronder geven wij aan welke schakelgroep van Shimano of SRAM het meest geschikt is voor uw niveau:

Basic (beginners tot licht gevorderd): €299 - €1299

Plus (licht gevorderd tot gevorderd): €599 - €4999

Deluxe (gevorderd tot professional): €999 - €9999

Goed om te weten: Er is bijna altijd een mix van componenten te vinden op een fiets. Daardoor kunt een fiets niet echt classificeren als 100% Shimano XT of bijvoorbeeld SLX omdat de kans groot is dat de ketting of de trapas van een ander niveau zijn. Wanneer het grootste gedeelte in de mix van componenten Shimano XT is wordt zo'n fiets wel een Shimano XT fiets genoemd.

Bekijk al onze mountainbikes

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken