• Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

Pedalen voor uw MTB

Pedalen voor uw MTB

Welke pedalen heeft u nodig?

Bij aankoop van een mountainbike worden pedalen niet altijd standaard meegeleverd: vaak dient u ze zelf bij te bestellen. Maar waar moet u nu precies op letten bij het kopen van de mtb pedalen? Deze zijn er in verschillende soorten. De meest voorkomende soorten zijn het 'gewone' platformpedaal en het klikpedaal. Beide zijn er in vele soorten en maten, maar het meest bekende klikpedaal voor mountainbikes is het Shimano SPD systeem.

Vast of klikken?

Klikpedalen worden veruit het meeste gebruikt op de mountainbike. Zolang de parcoursen het toelaten kunt u daarmee het hardst fietsen en klimmetjes halen die u met platformpedalen niet zou redden. Bij disciplines als downhill en dirt-jumpen worden juist weer platformpedalen gebruikt omdat de voeten snel van de pedalen moeten kunnen bij jumps of super scherpe bochten. Hier vindt u alle informatie over de typen mtb pedalen en worden de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Afbeelding platformpedalen

Platformpedalen

Het platformpedaal is de meest toegankelijke optie voor beginnende mountainbikers. Aan dit pedaal is iedere fietser wel gewend, omdat dit type pedaal ook op een gewone fiets zit. Bij dit type pedaal zit u niet met uw schoenen vastgeklikt aan de pedalen, wat bij klikpedalen wel het geval is. Daarnaast heb je geen speciale schoenen en schoenplaatjes nodig voor dit type pedaal. Dit loopt weer wat makkelijker wanneer u niet op de fiets zit. Deze punten zijn voor enkele beginnende mountainbikers een goede reden om voor een platformpedaal te kiezen.

Pluspunten platformpedalen
Snel gewend
Niet vastgeklikt
Geen speciale schoenen en schoenplaats nodig
Minpunten platformpedalen
Minder goede krachtoverdracht
Schoen schiet eerder van pedaal af


Afbeelding klikpedalen

Klikpedalen

Deze zogenoemde SPD pedalen zijn lekker klein en u kunt aan 2 kanten "instappen". Ze zijn redelijk open, zodat er geen modder tussen uw schoenplaatjes en uw pedalen kan blijven zitten. Ook zit er een klem aan de achterzijde van het pedaal met een stelmogelijkheid voor makkelijker in/uitklikken. Dit uitklikken, gebeurt door een zijwaartse beweging te maken met uw schoen. Wennen aan het uitklikken gaat vrij snel. De trapbeweging met klikpedalen is mooi rond en u kunt naast stampen ook trekken aan de pedalen waardoor u veel efficiënter kunt fietsen.

Pluspunten klikpedalen
Goede krachtoverdracht
Steviger op pedalen
Kracht zetten in beide richtingen
Minpunten klikpedalen
Speciale schoenen en schoenplaatjes nodig
Kan minder prettig zijn voor beginnende fietsers

Bekijk alle klikpedalen

Andere mountainbikepedalen

Naast het bekende en meest gebruikte Shimano SPD systeem, zijn er nog diverse andere type klikpedalen. Deze andere typen zijn niet per definitie beter dan de Shimano pedalen, maar worden door sommige mountainbikers als gebruiksvriendelijker beschouwd. Voorbeelden hiervan zijn Eggbeaters van Crankbrothers en systemem als het Attack systeem van Time. Deze gebruiken allemaal een klein schoenplaatje zodat u nog goed kunt lopen.

Schoenplaatjes

Wil je klikpedalen gaan monteren op de fiets, dan heeft u dus ook speciale schoenen en schoenplaatjes nodig. Schoenplaatjes worden vaak standaard meegeleverd bij de aankoop van een set klikpedalen. Deze slijten doordat u er op loopt en het is verstandig om ze zo nu en dan te vervangen voor een paar nieuwe. Wanner het zover is merkt u dat aan het moeilijker in/uitklikken.

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken