Framemaat mountainbike

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Framemaat mountainbike

Framemaat mountainbike: welke maat kiest u?

Wanneer u op zoek bent naar een nieuwe mountainbike, is het belangrijk om goed te letten op de framemaat. Wanneer u voor een fiets kiest die precies voor uw lichaam geschikt is, zit u namelijk veel lekkerder in het zadel. Uw tochten legt u dan met gemak en vol plezier af, zonder dat u last krijgt van pijntjes of blessures die te maken hebben met de verkeerde maat fiets. Maar welke maat mountainbike kiest u dan en hoe doet u dat?

Framemaat in centimeters of inches?

De framemaat (ofwel framehoogte) is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen eruit komt. De framemaat van een mountainbike wordt over het algemeen in inches aangeduid. Zo is een framemaat van bijvoorbeeld 19 of 21 inch heel gewoon. Dit schept natuurlijk wat verwarring, omdat je gewend bent om in centimeters te rekenen. Onthoud dan goed: 1 inch = 2,54 centimeter, dus u kunt de inch-maat altijd met 2,54 vermenigvuldigen om te zien wat de maat in centimeters zou zijn!

Daarnaast kunnen sommige merken de framemaat uitdrukken in confectiematen (S, M, L, XL). Dit maakt het wat lastiger om precies te bepalen welke framemaat geschikt voor u is. Probeer daarom altijd achter het aantal inches (of centimeters) te komen.

Framemaat mountainbike berekenen

Op Fietsenwinkel.nl vindt u bij iedere framemaat direct voor welke lichaamslengte de mountainbike geschikt is. Wel zo makkelijk! Wilt u liever zelf nog even nameten welke framemaat geschikt voor u is? Dat doet u als volgt:

  1. Zet uw voeten zo’n 15 cm uit elkaar
  2. Meet de hoogte van de vloer tot uw kruis
  3. Vermenigvuldig deze uitkomst in centimeters met 0,68 (en rond af naar het dichtstbijzijnde, ronde getal)
  4. Valt de uitkomst tussen twee framematen in? Kies dan voor een kleinere maat als u een sportievere houding wilt en voor de grotere maat als u iets comfortabeler rechtop wilt zitten
Sfeerfoto dame op mountainbike

Wat zijn de framematen van een dames mountainbike?

Bent u een vrouwelijke MTB liefhebber en wilt u ook graag weten welke framemaat geschikt is? Het bepalen van de framemaat werkt voor dames precies zoals bij een herenfiets. Echter hebben vrouwen een net iets andere lichaamsbouw dan mannen (over het algemeen een iets korter bovenlichaam en wat langere benen). Vandaar dat er voor dames speciale frames worden ontwikkeld. Lees meer over dames mountainbikes.

Bikefitting

Tijdens een bikefitting kijkt u met een professional naar uw lichaam, uw fiets en de zithouding die u erop aanneemt. Door deze uitvoerige analyse weet u zeker dat u in een optimale houding op uw fiets zit. Tijdens een bikefitting kijkt de fitter namelijk niet alleen naar de framemaat, maar ook de hoogte van het zadel, het stuur etc. Meer lezen over bikefittings voor mountainbikes?

Bekijk alle mountainbikes

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken