Altijd de laagste prijs
92% tevreden klanten in december

4 tips om een elektrische fiets van de zaak te krijgen

4 tips om een elektrische fiets van de zaak te krijgen

De fiets van de zaak staat weer in de spotlight! En met name de elektrische fiets komt deze keer voor veel mensen binnen handbereik. Met een gemiddelde afstand van 15 tot 30 kilometer voor woon- werkverkeer, het ideale alternatief op overvolle treinen en (snel)wegen die vast staan door de files.

Dit dankzij de nieuwe bijtellingsregeling die op 1 januari 2020 is in gegaan. Dat het daarnaast ook nog eens goed is voor je gezondheid, is natuurlijk ook mooi meegenomen. En wist je dat je ook het klimaat nog een handje helpt? Genoeg redenen om als forens ook eens bij je werkgever aan te kloppen.

Ook wat betreft kosten valt het steeds meer mee. Mocht je de investering toch te fors vinden, is een fiets leasen een goed alternatief. Zeker als je werkgever meebetaalt. Maar hoe lobby je zo’n e-bike van de zaak succesvol bij elkaar?

1. Lees je in: hoe werkt de fiets van de zaak regeling in 2020

De oude regeling voor een fiets van de zaak (het Nationale Fietsplan) is afgeschaft in 2015. Toch kan je baas nog wel degelijk iets voor je betekenen. Er is geen standaard setje regels of een kant en klaar plan waar iedere werkgever gebruik van maakt. Dat biedt veel mogelijkheden, onze zakelijke expert heeft de fiscale mogelijkheden voor een fiets van de zaak voor je op een rijtje gezet. Hoe dan ook is er goed nieuws. Sinds 1 januari 2020 is het namelijk ook voor je werkgever aantrekkelijker om een fiets van de zaak te faciliteren.

2. Ken de opties: WKR, het Nieuwe Fietsplan of de Leasefiets van de zaak

Momenteel hebben jij en je werkgever grofweg twee opties. Wil je een e-bike via je werkgever, dan kan dat via de werkkostenregeling (WKR). Lees over wat de werkkostenregeling is en hoe deze werkt. Over het algemeen is deze optie weinig populair door het beperkte budget. De tweede mogelijkheid is wat ook wel het nieuwe fietsplan genoemd wordt. Je werkgever verstrekt dan een renteloze lening, die je aflost met de kilometervergoeding. De kilometervergoeding kan je werkgever aan je blijven uitbetalen als fietsende forens. Goed om je dus even op in te lezen voordat je naar je werkgever stapt.

Nieuw: de leasefiets van de zaak in 2020!

In 2020 is hier een aantrekkelijke nieuwe optie bij gekomen. Namelijk de leasefiets! Zoals gezegd wordt leasen namelijk nog aantrekkelijker vanaf 2020. De Bijtellingsregeling maakt het mogelijk om, net als bij de auto van de zaak, een fiets van de zaak te krijgen die je ook privé mag gebruiken. Voor het privégebruik betaal je vervolgens 7% bijtelling. Wat veelal neer komt op enkele euro's per maand. Stukken handiger dan de complexe administratie die er tot nu toe voor nodig was.

3. Doe onderzoek: welke e-bike past bij jou?

Voordat je het gesprek aangaat, is het natuurlijk handig als je weet welke e-bike bij jou past. Ga je voor een gewone elektrische fiets, of kies je een speed pedelec? Die laatste kan harder, tot 45 km/u. Daarbij zijn een helm en kentekenplaat verplicht. Dan heb je ook nog keuze in designs, prijsklassen en (lage) instap. Wil je een gewone fiets met trapondersteuning, een elektrische moederfiets of een e-mountainbike? Met de E-bike Keuzehulp vind je zo de fiets die bij je past. Als je eenmaal hebt besloten dat een elektrische fiets leasen iets voor jou is, is het tijd voor een meeting met je leidinggevende of de afdeling personeelszaken.

4. Zo begin je het gesprek over een (elektrische) fiets van de zaak

Vraag van tevoren of je werkgever op de hoogte is van de fietsregeling. Het is handig als je een en ander aan informatie kunt overleggen, zoals de regels van de Belastingdienst. Natuurlijk hoef je je tijdens zo’n gesprek niet alleen te focussen op de financiële voordelen. Noem ook andere pluspunten. Als fietsende medewerker ben je volgens onderzoek gelukkiger, gezonder en waarschijnlijk productiever. En files - die zijn helemaal verleden tijd! Op de website van Hellorider kan je terecht voor een handige whitepaper die de voordelen helder uitlegt.

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken