Fiets leasen header

Fiets leasen

Fiets leasen

Het zal je niet ontgaan zijn, een fiets leasen is hot vandaag de dag! Van bekende merken tot diverse nieuwkomers op de markt staan te trappelen om heel Nederland op de leasefiets te krijgen. Hieronder nemen we even de tijd om je uit te leggen wat het is en hoe het allemaal werkt.

Wat is fietslease?

Fietslease is vergelijkbaar met het huren van een fiets. In plaats van dat je zelf de eigenaar wordt van de fiets, zoals bij koop, kom je overeen dat je voor het gebruik betaalt gedurende een specifieke periode (leaseperiode). Tijdens die periode blijft het leasebedrijf de eigenaar van de fiets.

Het verschil met huur is dat je bij lease aan het einde van de leaseperiode de mogelijkheid hebt om de fiets alsnog te kopen. Dit is bij huur niet of zelden het geval.

De volgende vraag is: wat is er zo aantrekkelijk aan een fiets leasen? Hier hebben we het over operational lease. Het verschil met financial lease is namelijk dat je bij operational lease volledig ontzorgd wordt. En dus geen omkijken hebt naar service en onderhoudskosten. Terwijl financial lease eigenlijk meer weg heeft van een lening.

Fietslease van Hellorider

Waarom een fiets leasen?

 • Net als bij het leasen van auto beschik je in ieder geval over een nieuwe fiets voor een relatief laag bedrag per maand. Dus zonder dat je hier in één keer een groot bedrag in hoeft te investeren. De kosten van de leasefiets verspreid je gewoon over de duur van je leasecontract.
 • Daarnaast komt er bij een e-bike bijvoorbeeld wel wat service en onderhoud kijken. De kosten hier van zitten bij de leaseprijs inbegrepen. Zo ben je er van verzekerd dat je altijd op een goed onderhouden elektrische fiets rijdt. En kom je niet voor financiële verrassingen te staan.
 • En als er toch een keer onverhoopt iets mis gaat onderweg? Dan biedt een leasefiets het voordeel dat je dankzij de geboden pechhulp binnen no-time weer op pad bent. Ook de kosten voor de verzekering van de fiets zitten bij het leasebedrag in. Zo kan je er ook bij diefstal of schade van op aan dat je gedekt bent.
 • De leasefiets vormt een prima alternatief voor de lease auto voor een groot aantal mensen. Op een groot aantal routes omzeil je zo met gemak de file en hoef je geen uren meer te zoeken naar een parkeerplek. Met als groot voordeel dat deze in de stad aanzienlijk makkelijker te parkeren valt.
 • Een fiets leasen is ook een uitkomst voor wie op zoek is naar een flexibel alternatief voor bijvoorbeeld een Swapfiets abonnement. En een fiets wil die echt bij hem/haar past. Zoveel mensen, zoveel wensen. Liever een elektrische fiets of speed pedelec leasen? Geen enkel probleem.
 • Tot slot kan je aan het eind van je leasecontract ook nog eens besluiten om de fiets over te nemen voor de restwaarde. Of natuurlijk met hetzelfde gemak op een nieuwe fiets te springen.

Fiets leasen of kopen?

Uiteraard blijft ook de mogelijkheid bestaan om een elektrische fiets van de zaak te kopen. En ook dat heeft z'n voordelen. Hieronder hebben we de belangrijkste voor- en nadelen eens op een rijtje gezet. Deze gelden zowel bij het private lease als bij het zakelijk leasen van een fiets. Zoals je ziet valt er voor beide zeker iets te zeggen.

Voordelen fiets leasen

 • Geen hoge initiële investering
 • Geen onverwachte kosten
 • Inclusief service en verzekering
 • Leasemaatschappij blijft eigenaar
 • Ieder drie jaar een nieuwe leasefiets

Voordelen fiets kopen

 • Fiets is volledig afbetaald
 • Lager gemiddeld maandbedrag
 • Service en verzekering optioneel
 • Klant is eigenaar
 • Langer dan drie jaar te gebruiken

Een fiets leasen of kopen is dus onder andere afhankelijk van budget, behoefte aan ontzorging en hoe lang je denkt van de fiets gebruik te gaan maken. Al bedacht welke optie het beste bij jou past?

Fiets leasen in 2020 nog aantrekkelijker

Sinds 1 januari 2020 is het leasen van een fiets van de zaak ook nog eens aantrekkelijker geworden. Met een bijtelling van 7% mag je de leasefiets namelijk ook gewoon privé gebruiken. Hoe bijtelling werkt? Dat is vrij simpel. Het bijtellingspercentage wordt bij het brutoloon opgeteld en belast met loonheffing. Hierna wordt bijtellingspercentage weer van je loon gehaald.

Je betaalt dus iets meer loonheffing. En over het algemeen komt dat neer op enkele euro's per maand. Zie je jezelf voor dat geld al gaan op die gloednieuwe e-bike?

Rekenvoorbeeld 7% bijtelling

Een werkgever stelt een elektrische fiets ter beschikking met een consumentenadviesprijs van €2000. De medewerker die de fiets gebruikt, heeft een inkomen van €35.000. Het marginale belastingtarief dat hierbij aangehouden wordt is 42%.

 • De jaarlijkse bijtelling van 7% betreft dus €140 (0,07*2000)
 • De belasting die hierover geheven wordt is €59 (0,042*140)
 • Deel dit door 12 en je komt op een maandelijks bedrag van minder dan €5 (59/12)

Vóór 2020 moest de werkgever alle zakelijke en privékilometers van de fiets van de zaak bijhouden. En vervolgens voor de privékilometers een kilometerprijs berekenen. Je snapt dat het een opluchting is dat deze administratieve rompslomp dankzij de bijtelling verholpen is.

Is dit het Nationale Fietsplan 2020?

Ondanks dat het zo wel door veel mensen zo genoemd wordt, is er in 2020 geen officieel fietsplan. Het Nationale Fietsplan was een regeling waarbij werknemers iedere 3 jaar onbelast een fiets konden kopen. Door een wildgroei aan regelingen heeft de overheid echter in 2015 besloten om ze allemaal samen onder te brengen in de Werkkostenregeling.

Zonder het al te technisch te maken, geeft de Werkkostenregeling aan hoeveel onbelaste vergoedingen een werkgever aan zijn medewerkers uit mag keren. Dit is de combinatie van gerichte vrijstellingen, nihilwaarderingen en de vrije ruimte. Verder lezen over Wat is de werkkostenregeling?Geschiedenis Nationale Fietsplan

1995-2014 Nationale Fietsplan

2015- Werkkostenregeling

2020- Vaste bijtelling privégebruik

Klaar om ook een fiets te leasen?

Nu je helemaal op de hoogte bent, hebben we nog een laatste lease tip voor je. De leasefietsen van Hellorider! Hellorider is opgezet door het team achter Fietsenwinkel.nl en is daarmee een nieuwkomer in de leasemarkt met 10 jaar ervaring.

Met als motto Let’s go green together! zet Hellorider zich in om iedereen de beste mobiliteit te geven voor een vitale en duurzame toekomst. Lease je bij Hellorider, dan ben je verzekerd van een partner met:

 • een uitgebreid assortiment fietsen & e-bikes
 • uitgebreide expertise in de fietsenbranche
 • een landelijk netwerk aan winkels en servicepunten
Kortom, een partner waar je van op aan kunt. Ontdek vandaag de mogelijkheden en voor je het weet trap je zelf onbezorgd aan de file voorbij op zo'n prachtige leasefiets.
Producten vergelijken