Accu Upgrade Weken! Tot en met 21 april een gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes.

Ben je zelfstandig ondernemer en wil je een fiets leasen? Dan kun je behoorlijk profiteren door ondernemersaftrek toe te passen. ZZP-ers kunnen namelijk als eigen baas een fiets van de zaak leasen, waardoor je tegen een vast maandbedrag inclusief verzekering en onderhoud een fiets kunt leasen. Welke subsidieregelingen er zijn lichten we hieronder toe, zodat je te weten kunt komen of je in aanmerking komt voor deze fiscale voordelen.

Kia, Mia en Vamil regeling

Kia, Mia en Vamil regeling

Als ZZP'er heb je de mogelijkheid via de Kia, Mia en Vamil regeling aanzienlijk te besparen op een elektrische fiets van de zaak. Door het aanbieden van subsidies op milieu-investeringen kom je via de overheid in aanmerking met een extra belastingvoordeel.

Met deze belastingaftrek zit je voordelig op een e-bike. wat door de combinatie van deze drie regelingen gemiddeld al snel 35% belastingvoordeel oplevert ten opzichte van het privé aanschaffen van een elektrische fiets.

Kleinschaligheidsinvestingsaftrek (KIA)
Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Offerte aanvragen

Hoe werken de regelingen?

KIA

KIA

De afkorting KIA staat voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Om in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek moet er minimaal een een bedrag tussen € 2.601 en € 353.973 in bedrijfsmiddelen geinvesteerd worden voor je eigen onderneming. Daarbij moet elke investering minimaal € 450 exclusief btw zijn om de aftrekpost toe te kunnen passen bij de aangifte van je inkomstenbelasting. Ook een fiets van de zaak behoort hierbij voor ZZP'ers tot de mogelijkheden.

Bij een investering tussen € 2.601 en € 63.716 is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 28% van het investeringsbedrag. Wat inhoudt dat er bij de KIA 28% van de investering in een elektrische fiets, speed pedelec of elektrische bakfiets van de eigen fiscale winst af mag worden getrokken. Daardoor breng je de fiscale winst van de onderneming omlaag en bespaar je op inkomstenbelasting. Lees meer informatie over de KIA op de website van ZZP Nederland.

Lees meer

MIA

MIA

MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek. Een regeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die door de Rijksdienst van Ondernemend Nederland wordt ondersteund door een Milieu lijst en het behandelen van de aanvragen. Koop je een elektrische fiets zakelijk als ZZP'er? Dan kan je hiervoor gebruikmaken van de MIA. Met de MIA profiteer je van het voordeel van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. De Mia komt daarbij bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.

De MIA mag gebruikt worden naast de Vamil regeling. Lees meer op de website van de balastingdienst.

Lees meer

Vamil

Vamil

Vamil is de afkorting van Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. Daarin mag er in een willekeurig jaar een willekeurig percentage worden afschrijven van de investering. Hiermee kan er rente- of liquiditeitsvoordeel worden behaald. Resulterend in een lagere belasting bijdrage. Koop je een elektrische fiets, dan mag er dus door de Vamil een deel van de aanschafprijs willekeurig worden afgeschreven. Het voordeel van een willekeurige afschrijving?

Normaal schrijft een zzp'er een fiets van de zaak in minimaal 5 jaar af. De investeringskosten worden daarbij verdeeld over die 5 jaar. Een directe afschrijving resulteert in een lagere fiscale winst in het huidige jaar, waardoor de te betalen inkomstenbelasting lager uitvalt. Mogelijk kan je hierdoor uitkomen in een lager belastingpercentage. Bij de verwachting meer winst te maken in de komende jaren, mag de afschrijving ook uitgesteld worden.

De Vamil mag gebruikt worden naast de MIA regeling. Lees meer op de website van de Kamer van Koophandel.

Lees meer

De regelingen in de praktijk

De Kia, Mia en Vamil regeling verwerkt je in je aangifte nadat deze is aangevraagd. Kort samengevat is het voordeel al geregeld door deze vier simpele stappen te volgen:

Stap 1.

Kies een elektrische fiets, zoals een speed pedelec of elektrische bakfiets voor je onderneming.

Stap 2.

Selecteer bij het bestellen bij de optie 'Particulier of zakelijk?' de optie Zakelijk en vermeldt je bedrijfsnaam.

Stap 3.

Vraag bij de RVO de Mia en Vamil subsidies voor de fiets aan.

Stap 4.

Verwerk de Kia, Mia en Vamil in je aangifte.

Aanmelden voor meer informatie

 

Producten vergelijken