Fietsenwinkel.nl Racefiets Keuzehulp
Stap 1
Frametype
Stap 2
Model
Stap 3
Framemateriaal
Stap 4
Crankstel
Stap 5
Schakelgroep
Stap 6
Levertijd
Stap 7
Lichaamslengte
  • ...
  • ...
  • Om het aanbod nog beter op jou af te stemmen vragen we je je lichaamslengte in te vullen. Indien je de levertijd wilt meenemen in de filtering is een lengte opgeven benodigd. Jouw lichaamslengte (in centimeters):

    Bekijk jouw selectie

...

Racefiets Keuzehulp

Een racefiets kiezen, hoe doe je dat?

Het kopen van een racefiets zal over het algemeen geen goedkope aankoop zijn. En om jarenlang plezier van je racefiets te hebben, is het van belang om jezelf even een aantal vragen te stellen voordat je over gaat tot de koop. In dit artikel hebben we de belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet.

Het gebruik

Waarvoor zul je de racefiets voornamelijk gaan gebruiken? Wil je er bijvoorbeeld wedstrijden mee gaan fietsen of is het puur recreatief. Of ga je de racefiets misschien puur gebruiken als vervoersmiddel voor woon- en werkverkeer?

Nieuw of tweedehands?

Wanneer je budget wat krapper is, is een tweedehands racefiets kopen een heel goed alternatief. Een tweedehands racefiets kopen vergt echter wel een aantal extra aandachtspunten. Probeer er bijvoorbeeld altijd achter te komen hoeveel kilometer er al met de fiets is gereden en wanneer de laatste onderhoudsbeurt is geweest. Ook moet je goed nakijken in wat voor staat de tandwielen van de racefiets zijn. Het vervangen van dit soort onderdelen kan namelijk een duur grapje zijn, en in dat geval kun je misschien beter kiezen om het geld meteen uit te geven aan een splinternieuwe racefiets.

Het frame

Het frame van een racefiets kiezen doe je voornamelijk op basis van het soort materiaal waaruit het frame gemaakt is. Zo is carbon een erg licht en toch stevig materiaal. Dit voordeel zul je dan ook terug zien aan het prijskaartje dat aan de racefiets hangt. Een ander veelgebruikt materiaal voor het frame van een racefiets is aluminium. Aluminium is een relatief licht materiaal, erg stevig en een stuk interessanter voor je portemonnee.

Een racefiets kopen in de juiste maat

Niet alleen het comfort maar ook de kans op blessures hangt sterk af van de maat van je racefiets. Bepaal dus altijd eerst je binnenbeenlengte. Hiervoor zet je je benen 15 cm uit elkaar op de grond zonder schoenen aan. Meet de afstand tussen de kruishoogte en de grond in centimeters en vermenigvuldig dit aantal met 0,68. Rond het getal af naar beneden en et voilà, de uitkomst is je framemaat.

De wielkeuze

Niet alleen de maat van de wielen maar ook het soort wielen heeft een grote invloed op de door jou te behalen snelheden met je racefiets. Goede wielen kunnen er voor zorgen dat je met dezelfde kracht een stuk harder kunt fietsen. Ook het aantal spaken is hierop van invloed. De stelregels luidt in principe als volgt: Hoe minder spaken een wiel heeft, hoe beter de aerodynamica, des te sneller je kunt fietsen. Houdt echter wel altijd rekening met je lichaamsgewicht. Hoe meer je weegt, hoe meer spaken je wielen nodig zullen hebben om het gewicht te dragen.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere gebieden waarop je kunt letten bij het kopen van een racefiets, zoals het type zadel, de cranklengte, het soort pedalen en de kleur. Maar als je bovengenoemde onderwerpen in acht neemt, ben je al een heel eind op weg om de voor jou meest geschikte racefiets te kopen.