Altijd de laagste prijs
85% tevreden klanten in september

Fietsenwinkel.nl Racefiets Keuzehulp

 • Stap   1

  FRAMETYPE

 • Stap   2

  MODEL

 • Stap   3

  FRAMEMATERIAAL

 • Stap   4

  CRANKSTEL

 • Stap   5

  SCHAKELGROEP

Welk frametype past bij jou?

 • Dames

  Dames

 • Heren

  Heren

Welk frametype past bij jou?

View description
View video

Bij een fiets kies je uit diverse frame-uitvoeringen. Zo ook bij racefietsen. Alhoewel deze frames vaak \'damesframe\' of \'herenframe\' worden genoemd, zijn beide frames geschikt voor zowel dames als heren. Toch is een damesracefiets speciaal aangepast op de andere lichaamsbouw van de vrouw, wat resulteert in een hoger rijcomfort en een betere controle over de fiets.

Open info Close info Close info

Een racefiets kiezen, hoe doe je dat?

Het kopen van een racefiets zal over het algemeen geen makkelijke en goedkope klus zijn. En om jarenlang plezier van je racefiets te hebben, is het belangrijk dat je jezelf eerst een paar vragen stelt, voordat je over gaat tot de koop. Hier zetten we de belangrijkste vragen voor je op een rij:

Het gebruik

Waarvoor zul je de racefiets voornamelijk gaan gebruiken? Wil je er bijvoorbeeld wedstrijden mee gaan fietsen of is het puur recreatief? Of ga je de racefiets misschien puur gebruiken als vervoersmiddel voor woon- en werkverkeer? Dat kan natuurlijk ook!

Nieuw of tweedehands?

Wanneer je budget wat krapper is, is een tweedehands racefiets kopen een heel goed alternatief. Als je een tweedehands racefiets koopt, moet je wel wat extra onderzoek doen. Probeer er bijvoorbeeld altijd achter te komen hoeveel kilometer er al met de fiets is gereden en wanneer de laatste onderhoudsbeurt is geweest. Ook moet je goed nakijken in wat voor staat de tandwielen van de racefiets zijn. Het vervangen van dit soort onderdelen kan namelijk een dure grap zijn, en in dat geval kun je misschien beter kiezen om het geld meteen uit te geven aan een gloednieuwe racefiets.

Het frame

Het frame van een racefiets kiezen doe je voornamelijk op basis van het soort materiaal waaruit het frame gemaakt is. Zo is carbon een erg licht en toch stevig materiaal. Dit voordeel zul je dan ook terug zien aan het prijskaartje dat aan de racefiets hangt. Een ander veelgebruikt materiaal voor het frame van een racefiets is aluminium. Aluminium is een relatief licht materiaal, erg stevig en een stuk interessanter voor je portemonnee.

Een racefiets kopen in de juiste maat

Niet alleen het comfort maar ook de kans op blessures hangt sterk af van de maat van je racefiets. Wij laten je bij iedere framemaat zien voor welke lichaamslengte hij geschikt is: super makkelijk! Maar je kunt je framemaat ook simpel zelf berekenen door de volgende rekensom uit te voeren. Ga zonder schoenen op de grond staan, met je benen zo'n 15 cm uit elkaar. Meet vervolgens de afstand tussen de grond en je kruishoogte in centimeters. Vermenigvuldig dit aantal met 0,68 en je hebt je framemaat centimeters.

De wielkeuze

Niet alleen de maat van de wielen maar ook het soort wielen heeft een grote invloed op de door jou te behalen snelheden met je racefiets. Goede wielen kunnen er voor zorgen dat je met dezelfde kracht een stuk harder kunt fietsen. Ook het aantal spaken is hierop van invloed. In principe geldt: hoe minder spaken een wiel heeft, hoe beter de aerodynamica, des te sneller je kunt fietsen. Hou wel altijd rekening met je lichaamsgewicht. Hoe meer je weegt, hoe meer spaken je wielen nodig zullen hebben om je gewicht te dragen.

Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere zaken waar je op kunt letten bij het kopen van een racefiets, zoals het type zadel, de cranklengte, het soort pedalen en de kleur. Maar als je aan alle besproken onderwerpen gedacht hebt, ben je al een heel eind op weg om jouw perfecte racefiets te vinden.

Producten vergelijken