Soorten racefietsen

Soorten racefietsen

De racefiets: alle types op een rij

Vind je het heerlijk om sportief in de buitenlucht bezig te zijn? Hou je van avontuur en snelheid? Dan is racefietsen een ideale bezigheid. Gezellig met vrienden of vriendinnen een toertocht rijden of toch in je eentje even alle energie eruit knallen. Met de racefiets kun je alle kanten op!

Om optimaal te kunnen genieten van jouw racefiets, is het belangrijk om de juiste racefiets te kopen. Waar je precies op moet letten bij de aankoop van een racefiets? Dat lees je in dit artikel.

Type racefiets

Een belangrijke vraag die je jezelf altijd moet stellen bij de aankoop van een racefiets is: waarvoor ga ik de racefiets gebruiken? Ben ik van plan om met mijn racefiets zowel op de weg te gaan rijden als op onverharde gravelpaden? Ben ik een beginnend wielrenner die vooral op Nederlandse asfaltwegen zal rijden of ben je een ervaren racefietser die ook in het buitenland graag zijn grenzen wil verleggen? Wij onderscheiden de volgende typen racefietsen:

Verschillende types racefietsen Verschillende types racefietsen

Comfort

comfortabel fietsen

De Comfort Racefiets is bedoeld voor de fietsers die graag lange afstanden willen rijden. Door de comfortabele geometrie van het frame heeft een fietser een rechtere houding op de fiets. Hierdoor zit je lekkerder op de racefiets, tijdens het fietsen van een lange tocht. Ook voor veel beginnende/licht ervaren racefietsers is dit de perfecte keuze, omdat je zo minder erg hoeft te wennen aan de sportieve houding op een racefiets. Overigens zijn er ook genoeg professionele wielrenners die op een comfort racefiets rijden, omdat dit frame het beste bij hen past.

Pluspunten
Comfort
Minder diepe zitpositie
Beter geschikt voor ruigere wegen (bijv.: kasseien)
Minpunten
Vaak wat zwaarder van gewicht
Minder aerodynamisch

Bekijk alle comfort racefietsen


Lightweight

lightweight racefiets

De Lightweight Racefiets is, zoals de naam al zegt, een erg lichte racefiets. Dit type racefiets lijkt veel op de Comfort racefiets, maar op deze fiets zet je net wat sportiever en hij weegt dus een stuk minder. Deze belangrijkste verschillen hebben als voordeel dat je soepeler een berg op fietst en dat je minder hellingsweerstand hebt. Kies dus voor dit type racefiets als je van plan bent om ook in heuvel-/bergachtig gebied wilt gaan fietsen of als je graag sportiever op je fiets zit.

Pluspunten
Best of both (Comfort & Aero)
Minder hellingsweerstand
Licht gewicht
Minpunten
Wennen aan sportieve houding
Niet zo aerodynamisch als een Aero racefiets en niet zo comfortabel als een Comfort racefiets

Bekijk alle lightweight racefietsen


Aero

Aerodynamica, dat is waar het om draait bij de Aero Racefiets. Dit type racefiets heeft erg weinig luchtweerstand door zijn vlakke framebuizen en een zeer sportieve geometrie, waardoor je een hele diepe zithouding aanneemt. Ideale eigenschappen voor iemand die erg snelle ritten wil neerzetten op vlakke, rechte wegen, zoals bij tijdritten en vlakke criteriums. Door deze eigenschappen, die vooral gericht zijn op performance, levert de fiets wel wat in op comfort en controle.

Aero racefiets
Pluspunten
Snelheid
Licht
Aerodynamisch
Minpunten
Minder comfort
Gevoelig voor zijwind

Bekijk alle aero racefietsen


Speciale racefietsen

Naast deze 3-deling van racefietsen zijn er ook nog enkele andere typen racefietsen, die bedoeld zijn voor specifiekere doeleinden. Dit zijn de volgende fietsen:

Tijdrit fiets

Tijdrit

Zoals de naam al zegt, is de Tijdrit fiets geschikt voor tijdritten. Door zijn aerodynamische vorm, sportieve geometrie en het ligstuur snijdt deze snelheidsduivel door de wind.

Bekijk alle tijdrit fietsen


Cyclocross fiets

Cyclocross

De Cyclocross fiets, ook wel veldrijfiets genoemd, wordt gebruikt voor het veldrijden. Het uiterlijk lijkt erg veel op een normale racefiets, maar de banden, het frame en de hydraulische schijfremmen maken deze fiets uitstekend geschikt voor oneffen, modderige parcours.

Bekijk alle cyclocross fietsen


Gravelbike

Gravelbike

Met de Gravelbike kun je, naast het rijden op verharde wegen, uitstekend rijden op onverharde wegen, zoals gravelpaden. Dit type fiets lijkt in veel opzichten op een racefiets, maar heeft bredere banden voor meer grip. Daarnaast heb je een comfortabele zithouding op deze fiets, voor meer controle.

Bekijk alle gravelbikes


Framemaat

Heb je de racefiets gekozen die het beste bij je past? Kies dan de ideale framemaat voor jouw lichaam. Meet je lichaamslengte en/of binnenbeenlengte goed op, zodat je de juiste framemaat kunt berekenen. Dit is essentieel om optimaal op je fiets te zitten en goed te kunnen presteren. Om echt ideaal op je fiets te zitten, kun je ook een bikefitting laten doen.

Afmontage

De afmontage van een racefiets erg belangrijk, of je nu een beginner of een gevorderd wielrenner bent. Je kunt kiezen uit diverse schakelgroepen en aandrijfsystemen. Wil je een compact, double of triple crankstel? En welke derailleurs? Voor meer informatie over schakelgroepen kun je terecht op onze schakelgroepen pagina.

Racefiets merken

Bekijk alle racefietsen

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken