Framemaat racefiets

Framemaat racefiets

Framemaat racefiets: welke maat kies je?

Wanneer u een fiets koopt, is het van belang dat u de juiste maat aanschaft. Zeker bij een racefiets is dat zeer belangrijk! Met een racefiets maakt u namelijk regelmatig lange dagen in het zadel. Zeker dan is het van levensbelang dat u goed en comfortabel zit, met de juiste houding, zodat u veel kilometers kunt maken zonder pijntjes. Op die manier voorkomt u blessures en zorgt u ervoor dat uw hobby leuk blijft en geen slijtageslag wordt. Maar welke maat racefiets kiest u dan en hoe doet u dat?

Wat is de racefiets framemaat?

De framemaat (ofwel framehoogte) is de afstand van de trapas tot aan het punt van het frame waar de zadelpen eruit komt. De framemaat van een racefiets wordt over het algemeen in centimeters aangeduid. Zo kan een racefiets een framemaat hebben van bijvoorbeeld 58 cm. Sommige merken vermelden liever een confectiemaat (S, M, L, XL). Dit maakt het wat lastiger om precies te bepalen welke framemaat geschikt voor u is. Probeer daarom altijd achter het aantal centimeters te komen.

Framemaat racefiets berekenen

Op Fietsenwinkel.nl vindt u bij iedere framemaat direct voor welke lichaamslengte de racefiets geschikt is. Wel zo makkelijk! Wilt u liever zelf nog even nameten welke framemaat geschikt voor u is? Dat doet u als volgt:

  1. Zet uw voeten zo’n 15 cm uit elkaar
  2. Meet de hoogte van de vloer tot uw kruis
  3. Vermenigvuldig deze uitkomst in centimeters met 0,68 (en rond af naar het dichtstbijzijnde, ronde getal)
  4. Valt de uitkomst tussen twee framematen in? Kies dan voor een kleinere maat als u een sportievere houding wilt en voor de grotere maat als u iets comfortabeler rechtop wilt zitten
Sfeerfoto dame op racefiets

Wat zijn de framematen van een dames racefiets?

Voor een dames racefiets werkt het bepalen van de framemaat net zoals bij een herenfiets. Echter hebben vrouwen een net iets andere lichaamsbouw dan mannen (over het algemeen langere benen en een korter bovenlijf). Vandaar dat er voor dames speciale frames worden ontwikkeld. Lees meer over dames racefietsen.

Bikefitting

Tijdens een bikefitting kijkt u met een professional naar uw lichaam, uw fiets en de zithouding die u erop aanneemt. Door deze uitvoerige analyse weet u zeker dat u in een optimale houding op uw fiets zit. Tijdens een bikefitting kijkt de fitter namelijk niet alleen naar de framemaat van de racefiets, maar ook de hoogte van het zadel, het stuur etc. Meer lezen over bikefittings voor racefietsen?

Bekijk alle racefietsen

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken