Schakelgroepen

Schakelgroepen

Schakelgroepen: waar moet u op letten?

Een schakelgroep is een combinatie van onderdelen, die verantwoordelijk zijn voor het schakelen van de racefiets. Het gaat hierbij over de combinatie van het crankstel, shifters, derailleurs en cassette van een racefiets. Deze kunnen verschillen in kwaliteit en prestatievermogen. Een kostbare schakelgroep zal lichter en duurzamer zijn dan een goedkopere variant. Het verschil wordt vooral gemaakt wanneer u de fiets zwaar belast, bijvoorbeeld wanneer u schakelt tijdens een beklimming of tijdens het aanzetten.


Crankstel racefiets

Crankstel

Het crankstel is het verbindingsstuk tussen de trapas van een racefiets en de pedalen. Dit verbindingsstuk bestaat uit de crankarmen en de tandwielen. Er zijn drie typen crankstellen: double, compact en triple.


Cassette racefiets

Cassette

De tandwielen bij het achterwiel vormen samen de cassette. Wanneer u het aantal tandwielen van de cassette vermenigvuldigt met het aantal tandwielen van het crankstel, krijg u het aantal versnellingen van de racefiets.


Derailleur racefiets

Derailleurs

De derailleurs zorgen ervoor dat de ketting op een ander tandwiel gelegd wordt en dat u dus in een lichter of zwaarder verzet komt te fietsen. De voorderailleur doet dit bij het crankstel en de achterderailleur doet dit bij de cassette. De derailleurs worden aangestuurd door de shifters.


Shifters racefiets

Shifters

De shifters zijn gemonteerd aan beide kanten van het stuur. Met deze shifters bedien u de derailleurs en kun u doorschakelen en terugschakelen. Ook de remhendels zijn onderdelen van de shifters.


Mechanisch of elektrisch (elektronisch) schakelen

Met de komst van de Di2 techniek van Shimano is het mogelijk om elektronisch te schakelen. Elektronisch schakelen op een racefiets houdt in dat de fiets met behulp van één druk op de knop automatisch door- of terugschakelt. Het signaal is geen kabelspanning meer, maar pulsus. Deze techniek is verkrijgbaar voor de groepen in het duurdere segment en populair onder pro's. Logisch, want hiermee kun u loepzuiver en super snel schakelen.


Mechanisch schakelende racefietsen Elektronisch schakelende racefietsen

Van beginner tot professional

Als beginnende racefietser hoeft u niet op zoek te gaan naar de meest luxe shimano schakelgroep. Deze heb u niet nodig en maakt u fiets onnodig duur. Een duurdere schakelgroep is wel aan te raden als u de bergen in wilt gaan of als u uw prestaties wil verleggen. Hieronder geven wij aan welke schakelgroep van Shimano of SRAM het meest geschikt is voor uw niveau:

Basic (beginners tot licht gevorderd): €399 - €1799

Plus (licht gevorderd tot gevorderd): €999 - €4999

Deluxe (gevorderd tot professional): €1999 - €9999

Goed om te weten: er is bijna altijd een mix van componenten te vinden op een fiets. Een fiets kun u daardoor niet echt classificeren als 100% Shimano 105 of bijvoorbeeld Shimano Ultegra. Wanneer het grootste gedeelte in de mix van componenten Shimano 105 is wordt zo'n fiets wel een Shimano 105 fiets genoemd.

Bekijk al onze racefietsen

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken