Donderdag 2 mei koopavond in alle winkels. Koningsdag gesloten. Bekijk de speciale openingstijden »

Wat weegt een stadsfiets?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Wat weegt een stadsfiets?

Een stadsfiets heeft als belangrijkste eis dat deze voor verschillende doelen ingezet kan worden. U moet er de boodschappen mee kunnen doen, fietsen van en naar uw werk mag geen probleem zijn, en bij langere fietstochten moet u lekker comfortabel kunnen fietsen. Kortom, het moet een pittige fiets zijn die past bij een actief en dynamisch leven.

Een stadsfiets weegt daarom al snel een kilootje of 18. Dit relatief zware gewicht heeft de stadsfiets voornamelijk te danken aan het stalen frame, wat de stadsfiets meteen ook zo robuust maakt.

Verschillende types, verschillend gewicht

Tussen verschillende typen stadsfietsen zit soms een behoorlijk verschil in gewicht. Wat een stadsfiets in totaliteit weegt, het netto gewicht, hangt sterk af van het materiaal waaruit het frame gemaakt wordt.

Lichtgewicht

Zo zijn er speciale lichtgewicht stadsfietsen. Dit type stadsfiets weegt rond de 14 à 15 kilo, wat het fietsen automatisch erg aangenaam maakt. Dit lage gewicht wordt bereikt door een wat slanker en sportiever design, en door zoveel mogelijk onderdelen van de fiets te vervangen voor lichtgewicht materiaal zoals aluminium. Natuurlijk is dit materiaal nog steeds erg sterk en duurzaam. Een sportieve citybike is een mooi voorbeeld van een stadsfiets die niet zoveel weegt.

Dit type stadsfiets is de ideale fiets voor de sportieve fietser. En ondanks de naam van dit type fiets, is hij niet alleen geschikt voor ritjes in de stad. Doordat de fiets zo weinig weegt en een goede wendbaarheid heeft, is deze fiets ook enorm geschikt voor tochtjes in de natuur.

Tussen gewicht

Dit type stadsfiets weegt rond de 18 à 19 kilo en wordt meestal op een manier ontworpen zodat de fiets zo onderhoudsarm als mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een gesloten kettingkast, zodat de kans op vuiligheid tussen de ketting zo klein mogelijk gemaakt wordt. Dit type fiets is lekker wendbaar, waardoor hij erg fijn fietst in druk stadsverkeer.

Het gewicht van dit type heeft deze stadsfiets hoofdzakelijk te danken aan de combinatie van een licht frame van aluminium, maar wel met alle noodzakelijke extra's zoals een stevige pakdrager, bredere banden en meerdere versnellingen. Hierdoor weegt een stadsfiets van dit type al snel een paar kilo meer dan zijn lichtgewicht broertje. Dit type fiets is een ideale keuze voor mannen en vrouwen die hun fiets als hoofdvervoermiddel hebben.

Zwaargewicht

Rond de 20 à 21 kilo, dat is wat een stadsfiets van het zwaardere kaliber al snel weegt. Dit type stadsfiets heeft over het algemeen een wat stoerder en steviger uiterlijk. Denk aan het model van een omafiets of een ouderwetse transportfiets met een stevige pakdrager achterop, en een voordrager voor een krat of mand aan het stuur.

Dat dit type stadsfiets weer wat zwaarder weegt komt vooral door het materiaal van het frame, wat meestal van staal wordt gemaakt. Hierin wegen de extra onderdelen zoals de voordrager natuurlijk ook mee. Stadsfietsen van dit type zijn heel geschikt voor het gebruik voor woon- en werkverkeer. De extra dragers op dit soort fietsen bieden de perfecte plek om een zware boekentas of boodschappentas op te vervoeren.

Wat een gemiddelde stadsfiets weegt hangt dus af van een aantal punten:

  • Het materiaal van het frame.
  • Het materiaal van de overige onderdelen.
  • Het model van de fiets.
  • Het gewenste gebruik van de fiets.

Wanneer u een stadsfiets wilt gaan kopen, is het dus verstandig eerst eens te kijken naar wat uw eisen en wensen zijn, zodat u een bewuste keuze kunt maken.

Nieuwe stadsfiets uitzoeken?

Doe dan de handige Stadsfiets Keuzehulp!



Onze specialisten raden aan:

Producten vergelijken