• Thuisbezorgd in NL en BE
 • 10.000 e-bikes snel leverbaar
 • 120 servicepartners in Nederland

Waarom kiest u (niet) voor een e-bike?

Waarom kiest u (niet) voor een e-bike?

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dat is het motto van een boel Nederlanders, want bijna 40%* van de nieuw verkochte fietsen in Nederland is elektrisch. Alleen onze zuiderburen hebben dit nog beter begrepen: daar is zelfs 45%* van de nieuw verkochte fietsen een e-bike! Het zal dus ongetwijfeld door jouw hoofd gespookt hebben, zeker als u in de markt bent voor een (nieuwe) fiets: moet ik niet eens aan de e-bike?

Feit of fabel?

Maar zoveel e-bikers, zoveel e-bikes, zoveel verhalen. De één zegt dat de e-bike hartstikke gezond is. De ander zegt juist dat het ongezond is om de e-bike te pakken. Check de feiten en ontdek of u wel (of niet!) voor een elektrische fiets moet kiezen!

Gezondheid

Het fietsen op een elektrische fiets is gezond. Punt. Zeker als u uw auto laat staan en in plaats daarvan de e-bike pakt. Maar is rijden op een e-bike gezonder dan op een gewone fiets? In principe niet: op een gewone fiets moet u natuurlijk veel harder werken! Maar denk hier eens aan: als u makkelijker vooruit komt, wat houdt u dan tegen om vaker de fiets te pakken? Juist: met een e-bike pakt u gemiddeld vaker de fiets en rijdt u ook nog eens langere afstanden. Zo is de gemiddelde ritafstand met een gewone fiets zo’n 3,6 km. Met een e-bike is dat wel 5,5 km**! Ook wordt u van (moeiteloos) fietsen (in het zonnetje) hartstikke blij: goed voor uw rikketik! En dat maakt die e-bike dan weer super gezond.

Milieu

Hier kunnen we kort over zijn. Met een e-bike produceert u bijna geen CO2-uitstoot. Vergelijk maar even: een e-bike veroorzaakt maar 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto***. Dus hoe meer mensen ervoor kiezen om de auto te laten staan en de (elektrische) fiets te pakken, hoe beter voor het milieu.

Kosten

Ondanks het feit dat een e-bike vrij prijzig is in aanschaf, haalt u een enorme kostenbesparing in huis. De kosten voor het opladen van een elektrische fiets zijn gemiddeld slechts € 14,- per jaar. Dat is bijna niks. Vergelijk het eens met de tankkosten of uw OV abonnement! Goede deal toch? Daar kan die eenmalige aanschaf best vanaf!

Tijd

Wanneer u op een gewone fiets rijdt, dan rijdt u gemiddeld zo’n 15 km/h. Met een e-bike haalt u 25 km/h, maar gemiddeld is dat zo’n 22 km/h. Met een e-bike bent u dus zo’n 50% sneller op de plaats van bestemming dan met een gewone fiets: slim bekeken! En ook met woon-werkverkeer kan de e-bike sneller zijn dan bijvoorbeeld de auto. Zo is voor 27 procent van het woon-werkverkeer een e-bike sneller dan uw vertrouwde bolide. Meer lezen? Klik hier.

Comfort

Wind tegen? Bergop? Geen enkel probleem. Wat het weer en het landschap u ook brengen: met een e-bike fietst u fluitend uw route. Dat is een stuk lekkerder rijden dan op uw oude kroegfiets! Wel een nadeel: een e-bike is een stuk zwaarder dan een normale fiets. Wat lastiger om op de fietsendrager te zetten of in het schuurtje te tillen.

Plezier

Makkelijk fietsen is natuurlijk veel leuker dan ploeteren. Maar bedenkt u ook eens wat u allemaal zou kunnen zien op de fiets, als u grotere afstanden kunt afleggen? Vergroot uw wereld en geniet nog meer van de natuur en al het moois om u heen! Met een e-bike is fietsen geen noodzaak, maar hobby.

Wel of geen e-bike?

Als u het ons vraagt: altijd doen! Het is gezond, milieuvriendelijk en zorgt voor enorm veel fietsplezier. Maar wij zijn dan natuurlijk ook een beetje bevooroordeeld. Vraag uzelf goed af: is de investering het waard? Bent u inderdaad van plan om vaker de fiets te pakken of meer kilometers te gaan maken? Dan is een e-bike een nuttige investering. Houd ook rekening met uw gezelschap: fietst u vaak met dezelfde perso(o)n(en) en hebben die geen e-bike? Dan wordt het fietsritje ineens een stuk minder leuk als u met 25 km/h over het fietspad zoeft. Onze tip: kijk naar uw fietswensen en uw portemonnee en dan kunt u prima inschatten of een e-bike voor u de juiste fiets is. En u kunt een e-bike altijd eerst even proberen. Dan kunt u snel ontdekken of u een e-biker in spé bent. Kom bijvoorbeeld eens langs in één van onze winkels en maak eens een proefrit. Super makkelijk, geheel vrijblijvend en dankzij onze winkels altijd dicht bij u in de buurt!

Plan een proefrit

Bekijk alle e-bikes

*Bron: Nederland Fietsland – infographic van de Fietsersbond en Beslist.nl
** Bron: KiM in: Feiten en cijfers Fietsen 2018 – RAI Vereniging
*** Bron: MilieucentraalUitgelichte e-bikes:
 1. Snel leverbaar!
  SUPER73-ZG 2021
  SUPER73-ZG 2021
 2. Extra scherp geprijsd!
  Cortina E-Foss MM N8 2020 Dames
  Cortina E-Foss MM N8 2020 Dames
  Waardering:
  87%
  (2)
 3. Snel leverbaar!
  Stromer ST2 814Wh Sport 45km

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken