Altijd de laagste prijs
92% tevreden klanten in december

Waarom kies je (niet) voor een e-bike?

Waarom kies je (niet) voor een e-bike?

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Dat is het motto van een boel Nederlanders, want bijna 40%* van de nieuw verkochte fietsen in Nederland is elektrisch. Alleen onze zuiderburen hebben dit nog beter begrepen: daar is zelfs 45%* van de nieuw verkochte fietsen een e-bike! Het zal dus ongetwijfeld door jouw hoofd gespookt hebben, zeker als je in de markt bent voor een (nieuwe) fiets: moet ik niet eens aan de e-bike?

Feit of fabel?

Maar zoveel e-bikers, zoveel e-bikes, zoveel verhalen. De één zegt dat de e-bike hartstikke gezond is. De ander zegt juist dat het ongezond is om de e-bike te pakken. Check de feiten en ontdek of je wel (of niet!) voor een elektrische fiets moet kiezen!

Gezondheid

Het fietsen op een elektrische fiets is gezond. Punt. Zeker als je je auto laat staan en in plaats daarvan de e-bike pakt. Maar is rijden op een e-bike gezonder dan op een gewone fiets? In principe niet: op een gewone fiets moet je natuurlijk veel harder werken! Maar denk hier eens aan: als je makkelijker vooruit komt, wat houdt je dan tegen om vaker de fiets te pakken? Juist: met een e-bike pak je gemiddeld vaker de fiets en rij je ook nog eens langere afstanden. Zo is de gemiddelde ritafstand met een gewone fiets zo’n 3,6 km. Met een e-bike is dat wel 5,5 km**! Ook word je van (moeiteloos) fietsen (in het zonnetje) hartstikke blij: goed voor je rikketik! En dat maakt die e-bike dan weer super gezond.

Milieu

Hier kunnen we kort over zijn. Met een e-bike produceer je bijna geen CO2-uitstoot. Vergelijk maar even: een e-bike veroorzaakt maar 3 procent van de CO2-uitstoot van een gemiddelde auto***. Dus hoe meer mensen ervoor kiezen om de auto te laten staan en de (elektrische) fiets te pakken, hoe beter voor het milieu.

Kosten

Ondanks het feit dat een e-bike vrij prijzig is in aanschaf, haal je een enorme kostenbesparing in huis. De kosten voor het opladen van een elektrische fiets zijn gemiddeld slechts € 14,- per jaar. Dat is bijna niks. Vergelijk het eens met je tankkosten of je OV abonnement! Goede deal toch? Daar kan die eenmalige aanschaf best vanaf!

Tijd

Wanneer je op een gewone fiets rijdt, dan rij je gemiddeld zo’n 15 km/h. Met een e-bike haal je 25 km/h, maar gemiddeld is dat zo’n 22 km/h. Met een e-bike ben je dus zo’n 50% sneller op de plaats van bestemming dan met een gewone fiets: slim bekeken! En ook met woon-werkverkeer kan de e-bike sneller zijn dan bijvoorbeeld de auto. Zo is voor 27 procent van het woon-werkverkeer een e-bike sneller dan je vertrouwde bolide. Meer lezen? Klik hier.

Comfort

Wind tegen? Bergop? Geen enkel probleem. Wat het weer en het landschap je ook brengen: met een e-bike fiets je fluitend je route. Dat is een stuk lekkerder rijden dan op je oude kroegfiets! Wel een nadeel: een e-bike is een stuk zwaarder dan een normale fiets. Wat lastiger om op de fietsendrager te zetten of in het schuurtje te tillen.

Plezier

Makkelijk fietsen is natuurlijk veel leuker dan ploeteren. Maar bedenk je ook eens wat je allemaal zou kunnen zien op de fiets, als je grotere afstanden kunt afleggen? Vergroot je wereld en geniet nog meer van de natuur en al het moois om je heen! Met een e-bike is fietsen geen noodzaak, maar hobby.

Wel of geen e-bike?

Als je het ons vraagt: altijd doen! Het is gezond, milieuvriendelijk en zorgt voor enorm veel fietsplezier. Maar wij zijn dan natuurlijk ook een beetje bevooroordeeld. Vraag jezelf goed af: is de investering het waard? Ben je inderdaad van plan om vaker de fiets te pakken of meer kilometers te gaan maken? Dan is een e-bike een nuttige investering. Hou ook rekening met je gezelschap: fiets je vaak met dezelfde perso(o)n(en) en hebben die geen e-bike? Dan wordt het fietsritje ineens een stuk minder leuk als jij met 25 km/h over het fietspad zoeft. Onze tip: kijk naar je fietswensen en je portemonnee en dan kun je prima inschatten of een e-bike voor jou de juiste fiets is. En je kunt een e-bike altijd eerst even proberen. Dan kun je snel ontdekken of jij een e-biker in spé bent. Kom bijvoorbeeld eens langs in één van onze winkels en maak eens een proefrit. Super makkelijk, geheel vrijblijvend en dankzij onze winkels altijd dicht bij je in de buurt!

Plan een proefrit

Bekijk alle e-bikes

*Bron: Nederland Fietsland – infographic van de Fietsersbond en Beslist.nl
** Bron: KiM in: Feiten en cijfers Fietsen 2018 – RAI Vereniging
*** Bron: Milieucentraal

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken