Calorieverbruik fietsen

Met gemiddeld 1,3 fietsen per inwoner is Nederland hét fietsland van de wereld. Het is dan ook onze favoriete manier om van A naar B te komen. Maar, fietsen hoeft niet alleen praktisch te zijn. Zonder dat je het door hebt, kun je er namelijk een hoop calorieën mee verbranden. Daarnaast is fietsen gewoon fijn; lekker uitwaaien en je hoofd leeg maken. Of je nu fietst naar school, naar je werk, naar de supermarkt of lange tochten door het bos maakt. Iedereen vraagt zich hetzelfde af.

Hoeveel calorieën verbrand je met fietsen?


Snel calorieën verbranden

Berekenen hoeveel calorieën je verbrandt met fietsen is moeilijker dan het lijkt, omdat het afhangt van allerlei variabelen zoals je gewicht, je fietssnelheid en de weersomstandigheden. Maar ook omgevingsfactoren spelen een belangrijke rol. Zo verbrand je veel meer calorieën als je bergopwaarts of over zand- of bosgrond fietst.

Onderstaand schema kun je gebruiken als leidraad voor het gemiddelde energieverbruik per gewichtsklasse per uur fietsen, aangegeven in kilocalorieën.

Fietsen en calorieverbruik

Hoeveel calorieën verbruik je met elektrische fietsen?
De e-bike of elektrische fiets is bezig aan een gigantische opmars. Op het eerste gezicht lijkt een e-bike misschien niet veel toe te voegen voor mensen die gezonder willen worden of willen afvallen, maar niets is minder waar. Door de e-bike gaan er namelijk veel mensen bewegen die dat normaal niet zouden doen. Plotseling is een stuk van 15 tot 20 km naar je werk fietsend goed te doen. Zo beweeg je veel meer dan dat je in de auto of het openbaar vervoer zou doen en kom je fitter aan op je werk.

Hoeveel calorieën je verbrandt op een elektrische fiets is afhankelijk van je snelheid en de mate van trapondersteuning, maar globaal kun je uitgaan van de onderstaande tabel.

Calorieverbruik per uur

Calorieën verbranden met trapondersteuning
De snelheid waarin je calorieën verbrandt is afhankelijk van de stand waarop je de E-bike zet. Hoe hoger de ondersteuningsstand hoe minder werk je zelf moet verzetten en dus verbrand je minder calorieën. Echter: met een hogere ondersteuningsstand zal je de E-bike als prettiger ervaren waardoor je langere ritten wilt en kunt gaan maken, waardoor je alsnog de calorieën er doorheen brandt! Hieronder onze schatting van het aantal verbrande calorieën per ondersteuningsstand voor 10 tot 30 kilometer. Uiteraard is dit in de praktijk ook afhankelijk van o.a. je snelheid, gewicht en het hoogteverschil.

Calorieverbruik ondersteuningsstand

Of je nu de gewone of de elektrische fiets pakt, het is een uitstekende manier om calorieën te verbranden en fitter te worden. Een laatste tip: bouw het rustig op. Als je wilt afvallen is het is beter om op een snelheid te fietsen waarop je het lang vol kan houden, voor de beste resultaten. Harder fietsen kan altijd nog.