Donderdag 25/04 én 02/05 koopavond in alle winkels. Koningsdag gesloten. Bekijk de speciale openingstijden »

Fiets verstrekken: hoe werkt dat?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
2 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Fiets verstrekken: hoe werkt dat?

In plaats van de gemaakte kosten voor een fiets vergoeden, kan u er als werkgever ook voor kiezen zelf de fiets te kopen en deze vervolgens aan uw werknemer te geven. Dit werkt verder hetzelfde als bij het vergoeden van een fiets.

In principe komen de kosten van de fiets op de loonstrook van de werknemer terecht. Hierover worden de loonbelasting en premie volksverzekeringen ingehouden.

Hetzelfde cafetariaregeling alternatief als bij het vergoeden van de fiets bestaat hier echter ook. Namelijk het onderbrengen van de kosten in de vrije ruimte. De kosten blijven zo onbelast.

Let op het totaal aan vergoedingen

Belangrijk is het hierbij dat u oplet dat het totaal aan vergoedingen binnen uw bedrijf niet boven 1,2% van het totale fiscale loon komt. Komt u hier namelijk boven, dan betaalt u als werkgever over het overschrijdende bedrag 80% eindheffing.

In 2020 is de vrije ruimte verhoogd naar 1,7% van de loonsom tot € 400.000 plus 1,2% van de rest van de loonsom.

Btw aftrekken

Onder de nieuwe regeling mag u maximaal 130 euro btw aftrekken (dus 100% van de btw bij een fiets van €749 of minder). Hoeveel dit precies is, hangt vervolgens af van de eigen bijdrage van een medewerker. Hierover moet namelijk wel btw betaald worden.

Voorbeeld fiets verstrekken

U als werkgever koopt voor uw werknemer een fiets van €2000, inclusief de btw van € 348. U vraagt uw werknemer om een eigen bijdrage van €1300. De fiets kost u minder dan € 749 en u kunt het gehele btw-bedrag van de aankoopprijs (€ 348) als voorbelasting aftrekken. Wel moet u over de eigen bijdrage een btw-bedrag betalen van €225 (21/121 x €1300).

Dit voorbeeld komt van Belastingdienst.nl

BTW aftrek fiets van de zaak niet veranderd

Geen zorgen, er gaat een boel gebeuren op het gebied van vergoedingen en regelingen, maar deze regeling is niet veranderd in 2020.

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken