• Thuisbezorgd in NL en BE
  • 10.000 e-bikes snel leverbaar
  • 120 servicepartners in Nederland

Fiets vergoeden: hoe werkt dat?

Fiets vergoeden: hoe werkt dat?

Voor wie graag zijn medewerkers op de fiets helpt, bestaat er de mogelijkheid een (elektrische) fiets te vergoeden. De medewerker koopt dus een fiets en de werkgever vergoedt de kosten er van. Hierbij worden de kosten van de fiets gezien als loon, waarover de loonbelasting en premie volksverzekeringen worden ingehouden.

Een alternatief is om de kosten van de fiets (incl. btw) onder te brengen in de vrije ruimte (indien beschikbaar). Hierdoor blijven de kosten onbelast.

Voorbeeld fiets vergoeden

Een werknemer koopt een elektrische fiets van €3000. U als werkgever zet €3000 van het brutoloon van de werknemer om in een vergoeding voor de aanschaf van de fiets. Deze aanschafkosten wijs je aan als eindheffingsloon. Als de vrije ruimte niet wordt overschreden, betaal je daarover geen belasting. Bij een belastingtarief van 37,35% heeft de werknemer een belastingvoordeel van €1120.

Aangepast voorbeeld van Belastingdienst.nl

Over deze vergoeding betaalt de medewerker dus geen loonheffing. Bij een belastingtarief van 37,35% is het voordeel voor de medewerker dus 37,35% van de aanschafprijs van de fiets. Een aanzienlijk voordeel en een sterke motivatie om gezonder aan het woon- werkverkeer deel te nemen.

Let op het totaal aan vergoedingen

Belangrijk is het hierbij dat je oplet dat het totaal aan vergoedingen binnen je bedrijf niet boven 1,2% van het totale fiscale loon komt. Kom je hier namelijk boven, dan betaal je als werkgever over het overschrijdende bedrag 80% eindheffing.

Veranderingen vrije ruimte in 2020

In 2020 isde vrije ruime verhoogd naar 1,7% van de loonsom tot €400.000. Voor het bedrag boven €400.000 blijft het percentage van 1,2% gelden.

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken