Header wielen mountainbikes

Does size matter: alles over wielen!

Waar alle mountainbikes decennia lang op 26 inch wielen rolden is dat momenteel geheel anders. Veel mountainbikes zijn nu namelijk verkrijgbaar in de 2 meest populaire wielmaten 27,5/650b en 29er. Een 27,5/650b wiel is wendbaar, een 29er is comfortabeler en biedt een goede grip.

Bij cross country fietsen zijn vaak alleen de kleinere framematen in de kleinere 27,5/650b wielmaat te krijgen. Hierdoor blijven de fietsen wat wendbaarder en beter in verhouding. Echter is in het cross country segment snelheid het belangrijkst en daarom zijn 29ers hier het meest populair.

Afbeelding 1 wielmaten mountainbiket

Kleiner en breder

Bij all mountain en enduro modellen is controle, wendbaarheid en grip level belangrijker, daarom zien we in die segmenten ook meer 27,5/650b en bredere wielen zoals de 27,5+ die dankzij extra brede velgen en 2.6 tot zelfs 3.0 banden enorm veel grip bieden. Daarnaast blijven de wielen wat kleiner, dus steviger en bovendien ook lichter ten opzichte van een 29er. Dat geeft deze modellen een wat speelser karakter. Bovendien kunnen ze hierdoor ook hardere landingen incasseren. Uiteindelijk speelt ook de persoonlijke voorkeur een belangrijke rol in de keuze van de wielmaat.

Afbeelding 2 wielmaten mountainbike

Velgen en banden

Er zijn dus een paar verschillende velg "hoogtes" maar door ook te experimenteren met de velgbreedte en de verschillende bandenmaten kunnen er veel combinaties worden gemaakt. Hieronder de diameters van de diverse wielmaten:

26 inch is 559mm. Deze maat komt alleen nog voor bij de basismodellen en bij Fatbikes.

Voordelen
Wendbaar
De ontwikkeling gaat alleen verder in de brede vorm voor Fatbikes
Nadelen
In traditionele smalle maten geen ontwikkeling meer


27,5 inch is 584mm. Ook 650b genoemd en met een brede velg met 2.6 tot 3.0 banden 27.5+.

Voordelen
Best of both worlds: Wendbaar en biedt meer grip dan een 26 inch wiel
Zeer allround en lichter dan een 29er
Nu ook als 27,5+ variant met maximaal veel grip en toch een acceptabele rolweerstand
Nadelen
Nog volop in ontwikkeling, dus iets kostbaarder


29 inch is 622mm. Dezelfde velgmaat als een hybride fiets of een stadsfiets. Door de hoge banden komt de totale diameter op 29 inch vandaar de naam.

Voordelen
Rolt comfortabel en snel over obstakels
Een groot raakvlak met de ondergrond dus een goed griplevel
Nadelen
Groter dus ook wat zwaarder dan kleinere maten


…so size does matter!

Afbeelding 3 juichende mountainbiker