• Thuisbezorgd in NL en BE
 • 10.000 e-bikes snel leverbaar
 • 120 servicepartners in Nederland

Wat is de snelheid van een elektrische fiets?

Wat is de snelheid van een elektrische fiets?

Het is jou vast al eens overkomen, je bent onderweg op de fiets, hard aan het trappen met wind tegen en plotseling zoeft er ineens iemand moeiteloos voor bij. Een zeer relaxte fietser die je met gemak inhaalt, terwijl jij je in het zweet aan het werken bent om vooruit te komen. Inmiddels is dit een bekend fenomeen: de e-biker, oftewel een persoon op een elektrische fiets. Een elektrische fiets, de naam zegt het eigenlijk al, geeft elektrisch aangedreven ondersteuning bij het fietsen. Maar wat is precies de snelheid van een elektrische fiets?

Hoe snel kan je met een ebike fietsen?

Met een elektrische fiets kun je hogere snelheden makkelijker bereiken dan met een normale fiets. Niet iedere e-bike heeft dezelfde motor en accu, waardoor ook de elektrische ondersteuning verschillend is. Vaak hebben sportieve e-bikes zoals elektrische mountainbikes een hoger koppel, dit wordt uitgedrukt in Newton meter(Nm). Het aantal Nm dat de motor biedt, geeft aan hoeveel ondersteuning er in 1x gegeven kan worden. Elektrische fietsen met een hoger koppel kunnen dus krachtiger optrekken;, voor mountainbikes is dit voornamelijk erg handig bij het oprijden van een steile heuvel.

Snel elektrisch fietsen

Ondanks de verschillen in ondersteuning zijn de meeste e-bikes begrensd tot een maximumsnelheid van 25 km per uur. Hierdoor is de e-bike snelheid dus beperkt. Mocht je dan toch echt nog harder willen fietsen, dan is dat ook mogelijk met de speed pedelec, ook wel e-speed of high speed e-bike genoemd. Dit zijn speciale fietsen met een hoog koppel, begrensd op een e-bike snelheid van 45km per uur en deze vereisen een kentekenplaat, achteruitkijkspiegel en AM bromfietsrijbewijs. Lees hier meer informatie over speed pedelecs.

Maximum snelheid elektrische fietsen

E-bike E-MTB E-race Speed Pedelec
25 km/h 25 km/h 25 km/h 45 km/h

Veiligheid bij hoge snelheden

Wanneer je met een e-bike hogere snelheden fietst is het belangrijk dat je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt. Controleer voordat je gaat fietsen of de remmen goed werken, op het moment dat je een noodstop moet maken terwijl je op een hoge snelheid aan het fietsen bent is het belangrijk dat je ook snel tot stilstand kunt komen. Daarnaast is het ook erg handig om je fietsbel te controleren, fietsers die niet zo snel fietsen als jij kunnen wel eens uitwijken en horen je niet aankomen, met jou fietsbel kun je laten weten dat je eraan komt. Daarnaast is het dragen van een fietshelm bij hoge snelheden wel zo veilig, bij een speed pedelec is dit ook verplicht.

Ga je een nieuwe e-bike uitzoeken?

Doe de E-bike Keuzehulp!Uitgelichte e-bikes:
 1. Snel leverbaar!
  SUPER73-ZG 2021
  SUPER73-ZG 2021
 2. Extra scherp geprijsd!
  Cortina E-Foss MM N8 2020 Dames
  Cortina E-Foss MM N8 2020 Dames
  Waardering:
  87%
  (2)
 3. Snel leverbaar!
  Stromer ST2 814Wh Sport 45km

Vind ons op Facebook

Producten vergelijken