E-bike aandrijving: riem of ketting?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
E-bike aandrijving: riem of ketting?

De aandrijving van een e-bike, is deze riem of ketting aangedreven? Een belangrijke vraag bij de keuze van een e-bike. Wat zijn de voor-en nadelen van de aandrijvingen en wat past het best bij jou. Fietsenwinkel.nl zet het voor je op een rijtje.

Een van de belangrijkste onderdelen van een e-bike is dus de aandrijving. Deze zorgt ervoor dat de kracht die je op de pedalen levert naar het achterwiel wordt overgebracht. Er zijn 2 type aandrijvingen: de riem of de traditionele fietsketting. Maar hoe weet je voor welk systeem je kiest? Onze e-bike specialisten helpen je graag op weg bij het maken van de juiste keuze.

De e-bike met riemaandrijving(belt drive)

Een fiets met beltdrive is een revolutionair alternatief voor de traditionele fietsketting. De beltdrive wordt ook wel riemaandrijving genoemd en is een met carbon versterkte riem die veel voordelen biedt ten opzichte van de traditionele, metalen fietsketting. Het is de perfecte oplossing voor iedereen die van fietsen houdt, maar niet van onderhoud!

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een fiets met riemaandrijving in plaats van een fiets met een traditionele ketting? Wij zetten hier de voor- en nadelen voor je op een rij!

Voordelen riemaandrijving

+ Een traditionele ketting moet gesmeerd worden om soepel te fietsen. Kettingolie zorgt voor zwarte handen en binnen de kortste keren een zwarte broek. Met een beltdrive fiets kom je nooit meer aan met een vieze broek. Je fietst als een speer zonder te hoeven smeren. Super gemakkelijk toch?
+ Er is dus geen olie nodig om de fiets met riemaandrijving soepel te laten fietsen. Daarnaast hoeft de riem bijna nooit opnieuw gespannen te worden. Het schoonmaken van de riem is tevens super gemakkelijk. Zand veeg of spoel je er zo af!
+ Een beltdrive gaat gemiddeld vier keer zo lang mee als een traditionele ketting. Je hoeft zich dus geen zorgen te maken over een vervanger.
+ Trappen gaat super soepel met een beltdrive fiets omdat de riem minder weerstand geeft dan een fietsketting.
+ Muisstil fietsen. Naarmate een traditionele ketting ouder wordt, maakt hij steeds meer geluid. De fiets met riemaandrijving blijft muisstil. Wel zo fijn toch?

Nadelen riemaandrijving

- Past alleen op een speciaal frame. Een traditionele fietsketting kunt u loshalen, wanneer u hem omlegt. Een riem kunt u niet loshalen, deze moet in zijn geheel door het frame heen. Het frame van een fiets met een riemaandrijving moet dus als het ware open kunnen, zodat de riem vervangen/verwijderd kan worden. Je kan dus niet zomaar iedere fiets uitrusten met een riemaandrijving.
- Duurder dan een traditionele fietsketting. Een beltdrive is een duurder aandrijfsysteem dan een fietsketting.

Bekijk alle e-bikes met een riemaandrijving


De e-bike met fietsketting

Iedereen kent deze uitvoering van aandrijving en is er waarschijnlijk groot mee geworden: de traditionele fietsketting. Er worden nog steeds heel veel elektrische fietsen uitgerust met een fietsketting. Waarom zou je kiezen voor de fietsketting i.p.v. een riemaandrijving? Wij zetten hier de voor- en nadelen voor je op een rij.

Voordelen fietsketting

+ Een fietsketting is goedkoper in aanschaf dan een e-bike met een beltdrive.
+ De traditionele fietsketting is gemakkelijker zelf te spannen en te vervangen dan een riem.
+ Een elektrische fiets met een ketting kan worden uitgerust met een derailleur. Die biedt de mogelijkheid om sportief te fietsen, dit is een prettig versnellingssysteem om te hebben wanneer je in heuvelachtig gebied gaat fietsen.

Nadelen fietsketting

- Een traditionele fietsketting moet vaker opnieuw gespannen worden en slijt sneller dan een riem.
- Een fietsketting moet gesmeerd worden en is dus vet, dit kan vieze kleding of handen tot gevolg hebben.

Bekijk alle e-bikes met een fietsketting

Keuzehulp
Producten vergelijken