• Thuisbezorgd in NL en BE
 • 10.000 e-bikes snel leverbaar
 • 120 servicepartners in Nederland

Kinderzitjes: gezellig met uw kleine op de fiets!

Kinderzitjes: gezellig met uw kleine op de fiets!

Zodra uw zoon of dochter goed kan zitten is het mogelijk om een kinderzitje te gebruiken op de fiets om gezellig samen te kunnen gaan fietsen. Gemiddeld kunnen kinderen dat vanaf ongeveer 9 maanden goed genoeg. Welke soorten kinderzitjes zijn er?


Voorzitje

Afbeelding voorzitje

Voorzitjes zijn geschikt voor kinderen van 9 maanden tot ongeveer 3 jaar (9 tot 15 kilo). Deze zitjes zijn vooral voor de wat kleinere kinderen en uw kindje groeit hier dus sneller uit. U bevestigt het voorzitje aan de stuurpen, zodat uw kindje voor u op de fiets zit. Erg gezellig zo samen! Let er wel op dat het voorzitje uw bewegingsruimte beperkt.

Merken: onder andere Thule Yepp, Bobike, Polisport, Qibbel.

Pluspunten
Praat wat makkelijker en is gezelliger
Geen probleem om fietstassen te monteren op je fiets
Minpunten
Met een gewone stadsfiets weinig beenruimte
Stuurt zwaarder dan met een achterzitje

Bekijk alle voorzitjes


Achterzitje

Afbeelding achterzitje

Achterzitjes zijn geschikt voor kinderen van 9 maanden tot ongeveer 6 jaar (9 tot 22 kilo). Er zijn ook zitjes voor kinderen tot ongeveer 35 kilo. Uw kindje groeit dus minder snel uit dit type zitje. Een achterzitje bevestigt u op de bagagedrager of aan de framebuis onder het zadel. Met dit type zitje zit uw kindje dus achter uw rug op de fiets.

Merken: onder andere Thule Yepp, Bobike, Polisport, Qibbel.

Pluspunten
Stuurt lichter dan met een voorzitje
Geen beperking in beweging zoals met een voorzitje
Minpunten
Vaak geen ruimte voor het monteren van fietstassen
Geen zicht op uw kind: uw kind zit achter uw rug

Bekijk alle achterzitjes


Een voorzitje op je fiets monteren

Voorzitjes worden eigenlijk altijd aan de stuurpen bevestigd. Op de meeste stuurpennen is de bevestiging van het voorzitje geen probleem. Bij sommige stuurpennen is een adapter nodig om het zitje goed te kunnen bevestigen. Zo'n adapter is nodig voor het bevestigen van een zitje op de volgende stuurpennen:

Verschillende stuurpennen
 • Voor een Yepp voorzitje heeft u deze adapter nodig: Yepp Slim Fit adapter.
 • Voor een Qibbel voorzitje heeft u deze adapter nodig: Ahead bevestigingsset.
 • Voor een Thule voorzitje heeft u geen adapter nodig: dankzij het speciale ontwerp past dit zitje op vrijwel iedere stuurpen!
 • Voor een Polisport voorzitje zijn geen adapters verkrijgbaar: deze zitjes zijn geschikt voor ronde/ovale stuurpennen met een dikte van 22 tot 40 mm.

Voorzitje en voordrager

Tegenwoordig zijn er veel fietsen met een voordrager, dit is natuurlijk heel handig voor de boodschappen, maar in combinatie met een voorzitje kan het nog wel eens problemen geven. Vaak is het zo dat het transportrek in de weg zit voor de voetensteuntjes. U kunt dit op verschillende manieren oplossen:

 • U kunt de voordrager verwijderen (let er wel op dat u dan waarschijnlijk de koplamp dient te verplaatsen).
 • U kunt de drager iets naar voren verplaatsen door middel van langere bevestigingsbouten. Dit vergt wel enige handigheid!

De makkelijkste oplossing is dan ook om te kiezen voor een mama transportfiets, waarbij men met het ontwerp rekening heeft gehouden met zowel de voordrager als het voorzitje.

Fietsen geschikt voor voorzitje

Moeder met kindje voorop

Een achterzitje op uw fiets monteren

U kunt een achterzitje direct op de bagagedrager van uw fiets monteren, maar sommige zitjes bevestig aan de framebuis onder het zadel (achterzitjes met framebevestiging). Kort gezegd zijn er 3 verschillende opties:

 • Uw fiets heeft een Easyfit bagagedrager (plaatje 1)
 • Uw fiets heeft een stevige bagagedrager (plaatje 2)
 • Uw fiets heeft geen (stevige) bagagedrager (plaatje 3)
Afbeelding soorten bagagedragers
 • Uw fiets heeft een Easyfit bagagedrager: het meest populaire kinderzitje is de Yepp Maxi Easyfit. Als uw fiets een Easyfit bagagedrager heeft dan klikt u dit zitje er direct op en kunt u meteen gaan rijden. Heel erg handig natuurlijk! Het is dan ook niet vreemd dat steeds meer fietsen standaard worden uitgerust met zo'n Easyfit bagagedrager.
 • Uw fiets heeft een stevige bagagedrager: naast het Easyfit systeem zijn er diverse kinderzitjes die ook direct op de bagagedrager worden gemonteerd. Wilt u toch liever een Easyfit zitje monteren op uw standaard bagagedrager, dan kunt u van uw gewone bagagedrager een Easyfit drager maken door middel van de handige Easyfit adapter.
 • Uw fiets heeft geen (stevige) bagagedrager: heeft uw fiets geen (sterke) bagagedrager? Dan zijn er ook diverse kinderzitjes met framebevestiging. Hierbij "hangt" het kinderzitje boven het achterwiel aan een beugel die u aan het frame bevestigt. Deze constructie zorgt bovendien voor een beetje vering en dus voor meer comfort voor u en uw kindje. Let er hierbij wel op dat er genoeg ruimte dient te zijn tussen de bagagedrager en het zadel: wellicht dient u het zadel iets omhoog te verstellen.

Let op: bevestigt u het zitje direct op de bagagedrager? Hou dan altijd het maximale draaggewicht van uw bagagedrager in de gaten! U mag de bagagedrager namelijk niet zwaarder belasten dan het gewicht dat hij maximaal kan dragen, ook al kan het kinderzitje een groter gewicht aan. Dus als u een zitje hebt tot 35 kilo en een drager die 25 kilo kan hebben, dan dient u die 25 kilo als maximum aan te houden.

Fietsen geschikt voor achterzitje

Moeder met kind in achterzitje

Kinderzitjes op een e-bike?

Met een kinderzitje op uw fiets kunt u met het hele gezin gezellig samen fietsen. Maar hoe zit het met een elektrische fiets? Is het veilig om een fietsstoeltje op uw e-bike te bevestigen? De antwoorden vindt u in dit expert artikel.

Accessoires bij kinderzitjes

Er zijn diverse accessoires verkrijgbaar die het fietsen met een kind in een kinderzitje nog makkelijker, veiliger of comfortabeler maken:

 • Fietstassen in combinatie met een kinderzitje: de combinatie kinderzitje achterop en fietstassen gaat vaak slecht samen doordat het kinderzitje eigenlijk op de plek van de fietstassen zit. Om wat extra ruimte te maken voor fietstassen kunt u met een verlengde drager gewoon een paar fietstassen achter het kinderzitje bevestigen.
 • Windschermen: het is niet altijd zomer, maar met een windscherm zit uw kleine in elk geval wel lekker uit de wind. Wel zo fijn! Bij de meeste voorzitjes zijn passende windschermen verkrijgbaar.
 • Slaaprollen: kinderen slapen vaak in de auto of op de fiets. Het slaapt een stuk lekkerder wanneer het kinderzitje is uitgerust met een slaaprol. Zo'n slaaprol werkt als een kussentje en ontlast de nekspieren van uw kind.
 • Kinderhelmen: gelukkig zien ook in Nederland steeds meer mensen het effect van een goede fietshelm in en zien we ze steeds vaker op straat. Deze leuke kinderhelmen zijn speciaal voor kinderen gemaakt en zijn dus extra klein.

Bekijk al onze kinderzitjes

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken