Zo bereidt u uw als werkgever voor op het nieuwe fietsplan

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
3 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Zo bereidt u uw als werkgever voor op het nieuwe fietsplan

Het is makkelijker om een fiets van de zaak te krijgen in 2020. De nieuwe fietsregeling is namelijk in gegaan. Als werkgever is het handig om een paar dingen te weten. Daarom vertellen we hoe het nieuwe fietsplan werkt en hoe u overzicht creëert als uw team straks in de rij staat voor een fiets van de zaak.

Goed nieuws: geen bureaucratische rompslomp meer

Vooral voor uw werknemers is het nu een stuk makkelijker. Wat is er precies veranderd? Voorheen moest een werknemer nog bijhouden hoeveel privékilometers hij met zijn fiets van de zaak reed. Zo werd berekend welk voordeel een werknemer van de fiets heeft. Kosten voor bijvoorbeeld onderhoud, afschrijving en stroom voor een e-bike mocht hij daar weer van aftrekken. Hoe dan ook, het was veel administratieve rompslomp. Bij het nieuwe fietsplan is dat niet meer nodig.

Het nieuwe plan vanaf 2020 is super simpel

Hoe ziet het nieuwe fietsplan er dan uit? In het kort: een stuk eenvoudiger. Als werkgever telt u zeven procent van de waarde van de fiets op bij het loon van u medewerker. Dat is alles.

De werknemer betaalt dan een vast bedrag per maand; de zogenaamde fietsbijtelling van zeven procent. De fietsregeling is dus vergelijkbaar met de regeling voor een auto van de zaak. Voor een degelijke e-bike met middenmotor van €3.000 betaalt uw collega straks tussen de €6,53 en €8,66 per maand. Wie van verder komt en kiest voor een speed pedelec van zo’n €3.500 is met de nieuwe regeling maandelijks tussen de €7,63 en €10,10 kwijt.

Wat kost de nieuwe fietsregeling u als werkgever?

Bij een e-bike van 3000 euro met een servicepakket ter waarde van 400 krijgt u een belastingvoordeel van 130 euro (21% btw teruggave van max. 749 euro). Met een lease-contract van 36 maanden kost dit de werkgever dus 91 euro per maand.

De werknemer betaalt met 7% bijtelling (en uitgaande van een belastingschijf 38,1%) slechts 7 euro per maand. De totale kosten inclusief het privé gebruik van de werknemer komen hiermee op 98 euro.

In deze fietsregeling zit de service inbegrepen, wat hier precies in zit verschilt soms per aanbieder, maar over het algemeen kun u rekenen op pechhulp onderweg, leenfiets en regelmatige onderhoudsbeurten. Daarmee blijft u in beweging.

Als werkgever blijft u eigenaar

Het zogenaamde nieuwe fietsplan geldt voor een ter beschikking gestelde fiets. Dat betekent dat u bij het kopen van een fiets van de zaak als werkgever eigenaar blijft, wat extra fiscale voordelen met zich meebrengt. Gaat u een fiets leasen, dan is het leasebedrijf de eigenaar. Bij uitdiensttreding of aan het einde van de leasetermijn kunt u natuurlijk wel bespreken of iemand de fiets wil overnemen. Ook dat werkt vrijwel hetzelfde als bij een auto van de zaak.

Lees ook de tips van onze zakelijke expert over een fiets van de zaak.

Keuzehulp
Producten vergelijken