31 mei t/m 9 juni - E-bike Outlet 10-daagse in onze Megastore Utrecht! Lees meer »

Fietsen op de snelweg? We doen het gewoon!

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Fietsen op de snelweg? We doen het gewoon!

Steeds meer mensen gebruiken de fiets (en vaak de elektrische variant) voor woon-werkverkeer. Op de fiets naar het werk is gezond en geeft u een boel vrijheid. Maar dan is het natuurlijk wel lekker als u goed door kunt trappen! Steeds stilstaan voor een stoplicht is hartstikke vervelend, laat staan als u een gevaarlijke kruising moet oversteken! Daarom komen er steeds meer speciale fietspaden in Nederland (en heel Europa), die perfect gebruikt kunnen worden voor fietsforensen. Fietssnelwegen noemen we die!

Fietssnelweg of snelfietsroute

Wat is dan precies een fietssnelweg? Zo’n speciaal fietspad (ook wel snelfietsroute genoemd) is lekker breed en heeft weinig scherpe bochten, zodat u veilig in kunt halen en nauwelijks snelheid verliest onderweg. Ook komt u onderweg zo min mogelijk kruisingen en verkeerslichten tegen, zodat juongestoord door kunt fietsen. Wat zijn alle kenmerken van een goede fietssnelweg?

 • Bij voorkeur apart van de auto's (of anders: auto's te gast)
 • Breed (veel ruimte om in te halen)
 • Flauwe bochten (veilig, geen verlies van snelheid)
 • Weinig kruisingen en verkeerslichten
 • Op de kruisingen die er zijn, hebben fietsers voorrang
 • Goed wegdek (asfalt zonder kuilen en gaten)
 • Genoeg ruimte ook naast het fietspad (geen paaltjes en obstakels dicht naast de weg)
 • Goede verlichting en sociale veiligheid (niet te afgelegen)
 • Duidelijke bewegwijzering

Welke fietssnelwegen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn inmiddels al flink wat fietssnelwegen aangelegd. Deze krijgen, net als de autowegen, een eigen naam. Zo heeft een fietssnelweg in Twente de naam F35 en krijgt de nog aan te leggen fietssnelweg Amsterdam – Haarlem de naam F200. De teller staat nu op meer dan 30 fietssnelwegen, gerealiseerd en in de planning, van een snelfietsroute in Friesland tot een fietssnelweg in Limburg.

Fietssnelwegen België

In België zijn ze ook flink bezig met het aanleggen van meer fietssnelwegen. Zo zijn er inmiddels bijna 120 fietssnelwegen aangelegd, bijna voltooid of gepland! Dat is behoorlijk meer fietsasfalt dan in Nederland op dit moment! In België loopt de fietssnelweg F1 van Antwerpen via Mechelen naar Brussel en die is bijna helemaal voltooid. Er ligt inmiddels bijna 30km aan fietssnelweg op deze route! Wist u trouwens dat ze fietssnelwegen in Antwerpen fietsostrades noemen? Een ander verschil met België is dat de fietssnelwegen daar duidelijk worden aangegeven met eigen bewegwijzering: een blauw-witte driehoek geeft aan dat u op een snelfietsroute rijdt.

Foto: Wegenforum.nl

ANWB fietssnelwegentest

De ANWB heeft dit jaar 9 fietssnelwegen in Nederland getest op comfort, veiligheid en andere zaken. Hierbij werd er natuurlijk op de wegen gefietst, maar heeft de ANWB ook gebruik gemaakt van videobeelden, gps, meetapparatuur en digitale kaarten. Waar heeft de ANWB op gelet? De breedte van de paden, het wegdek, de lijnen op het wegdek en natuurlijk gevaarlijke situaties zoals kruisingen, bochten en versmallingen. Welke routes werden getest?

 • Leeuwarden – Stiens (Friesland)
 • Groningen – Ten Boer (Groningen)
 • Utrecht – Houten (via Nieuwegein)
 • F35 (deels; van Hengelo tot Enschede, Overijssel)
 • Amsterdam-Noord – Zaandam (Noord-Holland)
 • Velostrada (Den Haag – Leiden; Zuid-Holland)
 • RijnWaalPad F325 (Arnhem – Nijmegen; Gelderland)
 • F59 (Den Bosch – Oss; Noord-Brabant)
 • Greenport Bikeway (Venlo – Horst-Sevenum; Limburg)

De beste fietssnelwegen door de ANWB getest zijn op dit moment het Rijnwaalpad F325 en de F35 (het geteste stuk van Enschede naar Hengelo). Bekijk hier de complete test en uitslag.

Fietsen op een superfietspad

Het is natuurlijk ideaal om met uw racefiets of elektrische fiets op een fietssnelweg te rijden. Met deze fietsen behaalt u makkelijk hogere snelheden. Zeker voor een speed pedelec zijn dit natuurlijk prachtige wegen om de 45 km/h aan te tikken! Maar let wel op: in België is er bijvoorbeeld een maximum snelheid op de fietssnelwegen (25 km/h) en daarnaast zijn de speed pedelecs niet op alle wegen toegestaan (ook al rijdt u 25 km/h). In Nederland zijn dergelijke regels nog niet officieel vastgelegd: er is dus voor fietsers nog geen maximumsnelheid, tenzij dat (anders) staat aangegeven.

Graag met een e-bike over de fietssnelwegen vliegen? Bekijk dan eens alle elektrische fietsen op Fietsenwinkel.nl:

Bekijk alle e-bikes

Keuzehulp
Producten vergelijken