31 mei t/m 9 juni - E-bike Outlet 10-daagse in onze Megastore Utrecht! Lees meer »

E-bike accu: wat moet u weten?

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
7 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
E-bike accu: wat moet u weten?

De accu van de elektrische fiets is super belangrijk: hij voorziet de motor van energie zodat deze ondersteuning kan bieden. De accu (ook wel batterij genoemd) raakt leeg naarmate u verder fietst. Daarom moet u hem steeds weer opladen, net zoals u doet met je telefoon of tablet. Hoe moet u omgaan met uw accu? Wij vertellen het u!

Accucapaciteit

De capaciteit (Wh) van de fietsaccu kan erg verschillen, maar tegenwoordig worden veel fietsen met een 400 of zelfs 500 Wh accu geleverd. Bij sommige fietsen is het ook mogelijk om te kiezen voor een zwaardere accu. Je kunt dan (tegen bijbetaling) kiezen voor een zwaardere accu (bijvoorbeeld 600Wh of misschien wel 750Wh). Een accu met meer Wh staat namelijk gelijk aan een grotere actieradius. Dit houdt in dat u verder kunt fietsen zonder de fietsaccu tussendoor op te laden. Een accu van 600 Wh levert bijvoorbeeld twee keer zoveel energie als een accu van 300 Wh op dezelfde e-bike.

Als u 80 km wilt kunnen fietsen op een volle accu, kunt u beter een fiets uitkiezen waarop een accu zit waarmee u verder kunt fietsen of waarbij u een accu met grotere capaciteit kunt kopen. Bovendien is het beter voor de accu als deze niet helemaal leeg is voordat u hem weer oplaadt. Neem dus het zekere voor het onzekere en ga voor een accu met meer wattuur (Wh) dan u nodig denkt te hebben.

Accu in de bagagedrager van een Victesse e-bike Actieradius

De actieradius is een moeilijk woord voor iets heel makkelijks: hoe ver u met een volle accu kunt fietsen. Dit hangt - behalve van de capaciteit van de accu - van allerlei factoren af. Zo komt u in de winter met dezelfde accu minder ver dan in de zomer. Heuvels, viaducten en bergen hebben hier natuurlijk ook invloed op. Maar wat ook belangrijk is, is dat u zelf ook invloed kunt uitoefenen op de actieradius. Zo kunt u door de manier waarop u schakelt en hoe u de trapkrachtondersteuning gebruikt veel energie besparen. Hier kunt u meer lezen over de actieradius.

Bij ons ziet u in de specificaties bij een fiets een maximale en een gemiddelde actieradius staan. Maximaal houdt in: onder ideale omstandigheden! Deze maximale afstand redt u dus niet zomaar. Om een beter beeld te krijgen, geven we daarom ook aan wat de gemiddelde actieradius is, zodat u kunt kijken welke accu het beste bij uw gebruik past.

Hoe om te gaan met de accu?

Behandel de accu net zoals de accu van uw telefoon: regelmatig opladen is prima. Vaak wordt aangeraden om dit na iedere rit te doen (om zo de levensduur van uw accu te verlengen). Gaat u de fiets voor de eerste keer gebruiken? Laad dan van tevoren de accu eenmaal volledig op. Belangrijk: rij de batterij niet steeds geheel leeg: dit is niet goed voor de levensduur van uw accu! En gebruikt u de accu langere tijd niet? Laad hem dan wel op: bewaar hem niet geheel leeg. Accu's lopen namelijk uit zichzelf leeg, dit proces heet ‘zelfontlading’. Wordt de batterij teveel ontladen dan treedt diepteontlading op. Een diepteontlading kan permanente schade aan je accu veroorzaken. Wanneer u de accu dus regelmatig oplaadt, voorkomt u dat er zulke schade optreedt. De brandweer heeft ook nog een paar handige tips voor u. Lees ze hier. Benieuwd naar nog meer tips voor het laden van uw e-bike accu? Wij hebben ze op deze pagina voor u verzameld!

Hoe laad ik mijn accu goed en veilig op?

  • Je accu opladen? Hou hem in de gaten! Laat hem niet opladen als u er zelf niet bij bent (of als u lekker aan het slapen bent).
  • Leg uw accu altijd op een veilige plek aan de lader: in de buurt van een rookmelder, buiten bereik van brandbare stoffen en in een brandveilige ruimte.
  • Leg de accu niet in direct zonlicht of op een verwarmingsinstallatie, maar op een droge plek met een stabiele temperatuur.
  • Haal de lader van de accu uit het stopcontact wanneer deze vol is (lees voor exacte instructies de laadinstructie in de handleiding, sommige accu's schakelen namelijk zelf af van het stroomnet).
  • Uw e-bike parkeren? Zet hem bij voorkeur niet in het volle zonlicht. Kan dat niet anders, haal dan de accu uit uw fiets en bewaar die op een koele en droge plek.
  • Heeft u uw e-bike of batterij laten vallen of heeft u een aanrijding gehad? Controleer deze dan op beschadigingen en laat hem altijd door de fietsspecialist controleren!
  • Een accu of acculader kopen? Weet wat (en waar!) u koopt. Onofficiële verkopers houden zich niet altijd aan de veiligheidseisen. Dat risico wilt u toch niet lopen? Koop gewoon bij de fabrikant of een officiële dealer!
  • Voor alle e-bike's geldt: volg de gebruiksaanwijzing van de e-bike en lees de laadinstructies altijd goed door.

Zijn er losse accu's verkrijgbaar en is het verstandig om er een te hebben?

De accu's van de meeste elektrische fietsen zijn uitwisselbaar. Dit betekent dat u bijvoorbeeld de accu van een model met het Bafang systeem eenvoudig kunt gebruiken in een andere fiets met het Bafang systeem. De accu hoeft dus niet middels software gekoppeld te worden aan de fiets. Let op met waar u hem koopt, accu’s bestaan uit gevaarlijke stoffen en dienen veilig bezorgd te worden.

Een extra accu is erg handig: zeker als u flink wat kilometers fietst. Gaat u bijvoorbeeld met de e-bike naar uw werk? Dan is een tweede accu erg handig! U kunt dan de ene accu opladen, terwijl u de andere gebruikt. Zo komt u nooit zonder power te zitten.

Giant accu oplade Acculaders

Wanneer u een elektrische fiets koopt, heeft u ook een acculader nodig om de accu op te kunnen laden. Bij de meeste fietsen zit deze acculader standaard bij de fiets. Er zijn ook motorsystemen waarbij er een acculaderkeuze bestaat. U kunt dan net als met een zwaardere accu kiezen voor een andere (snellere) oplader. Mocht u de fiets gebruiken voor woon- werkverkeer, dan kunnen wij het u van harte aanbevelen om een lader op beide locaties te hebben, zodat u de accu tijdens werktijd mooi op kunt laden. Laders kunt u namelijk ook los aanschaffen, mocht blijken dat een extra lader toch erg handig zou zijn.

Accu en (fiets)verlichting

Werkt de verlichting van je e-bike op stroom van de accu? In de accu blijft altijd een restcapaciteit aan energie achter, ook als hij volgens uw systeem 'leeg' is. Deze energie is ruim genoeg om de verlichting nog een tijdje (een paar uurtjes) te laten branden.

Fiets accu resetten

Uw elektrische fiets moet u goed verzorgen en dan vooral de accu. Lees hier meer tips over hoe u om moet gaan met uw accu. Op internet vind u veel verhalen over andere maatregelen die u kunt nemen. Zo staat op sommige website aangegeven dat u uw elektrische fiets accu kunt resetten. Hiervoor zou u heel simpel op de daarvoor bedoelde knop moeten drukken. Dit verhaal gaat niet op: dit is iets wat op enkele (oudere) accu's heeft gezeten, maar het is niet meer van toepassing op de moderne accu's. Een andere optie is het laten reviseren van uw accu, volgens verschillende websites. Bij het reviseren van een fietsaccu worden de versleten energiecellen in de fietsaccu vervangen door nieuwe energiecellen zodat de accu weer de oorspronkelijke capaciteit bereikt. Dit is echter een lastig klusje wat u niet zomaar zelf kunt doen. Daarnaast is dit ook vrij prijzig, dus het loont zeker niet in alle gevallen!

Advies over accu's

Om meer te weten te komen over accu’s kunt u ook langsgaan bij een van de onze winkels. Er is er vast ook één bij u in de buurt. Daarnaast kunt u natuurlijk ook altijd de hulp inroepen van één van onze experts! Spreek ze aan op de livechat of geef ons een belletje!

Bekijk alle e-bikesFietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Keuzehulp
Producten vergelijken