Al onze e-bike winkels zijn het hele pinksterweekend open! Meer info »

Verbeter de actieradius van uw e-bike

De actieradius is de afstand die u met één volle accu kunt afleggen. Vaak hebben leveranciers de accu getest onder ideale omstandigheden, zodat de actieradius hoog uit valt. In de praktijk blijkt die maximale actieradius niet altijd haalbaar. Zo kan het dus lijken of uw accu niet in orde is, terwijl in de praktijk de accu prima werkt, maar er andere factoren mee spelen.

Dit is belangrijk om te weten, omdat u anders misschien kan denken dat uw accu niet in orde is en dat dit misschien wel onder garantie zou vallen. Wanneer we de accu dan testen, blijkt in de praktijk bijna altijd dat de accu prima in orde is. In het ergste geval kan dit onnodige onderzoek extra kosten met zich meebrengen, dus lees eerst goed door waar u allemaal rekening mee moet houden.

Wist u dit over de fietsaccu?

» De normale slijtage van een accu, afhankelijk van hoe de accu is gebruikt, is tot 20% per jaar. Hierdoor is een accu gemiddeld na een jaar of 5-6 eigenlijk “versleten”. Dit merkt u aan een afnemende actieradius net als bij uw telefoon die na verloop van tijd geen dag meer gebruikt kan worden zonder lader.

» Een e-bike kan met volle accu meer vermogen leveren dan met een lege accu. De motor en accu communiceren constant met elkaar en zodra de accu wat minder capaciteit heeft gaat deze wat zuiniger om met zijn energie en levert dus minder aan de motor. Hierdoor zal de fiets minder krachtig aanvoelen.

Wat beïnvloedt de actieradius van uw elektrische fiets?

Weersomstandigheden
De motor moet harder werken als u wind tegen heeft: dan is de accu eerder leeg. Kou heeft ook veel invloed! Is het kouder dan 10°C? Dan kan de capaciteit van de accu met wel 20% afnemen! Bij temperaturen onder 0°C is dat zelfs tot 30%.
Bandenspanning
Met uw banden op de juiste bandenspanning heeft u een zo laag mogelijke rolweerstand. Zijn uw banden niet op de juiste spanning? Dan gaat ten koste van de actieradius!
Wegen en landschap
Het landschap (vlak of heuvelachtig?) en de conditie van het wegdek zijn ook bepalend. Een vlakke, geasfalteerde weg is ideaal.
Totaalgewicht
De fabrieks-actieradius (maximale opgave van de leverancier) wordt berekend met een persoon van ongeveer 60kg die onder ideale omstandigheden rijdt. Niet heel representatief dus! Met elke extra 10kg aan belasting, verliest u ongeveer 7 kilometer aan actieradius. Less is dus more!
Schakelgedrag
Ons advies? Start in de laagste versnelling en schakel dan door tot u de juiste versnelling te pakken hebt. Te zwaar fietsen kost een boel energie, ook van de accu!
Ondersteuningsstand
Hoe meer ondersteuning u wilt, des te harder moet uw motor werken. Uw accu is dan sneller leeg. Kies dus bij voorkeur een lichte ondersteuningsstand.
Remmen en optrekken
Als u lekker door kunt rijden, dan is uw actieradius groter dan wanneer u steeds moet remmen en optrekken.
Conditie van de accu
Lees de handleiding van uw e-bike en accu goed door en laat uw fiets regelmatig onderhouden voor de beste prestaties.
Leeftijd van de accu
Als de accu ouder wordt, neemt de capaciteit zo'n 20% per jaar af. Een oude accu betekent dus minder kilometers fietsplezier!
Opladen en bewaren
Bewaar en laad de accu altijd op bij kamertemperatuur. Bewaar hem nooit helemaal leeg en laad hem regelmatig even op als u hem langere tijd niet gebruikt.
Producten vergelijken