Fietskleding kopen? Hier moet je op letten

Als u gaat fietsen is het slim u daar goed op te kleden. Voor sportieve fietsers is het dragen van speciale fietskleding echt een must. Deze kleding helpt u om beter te presteren. Daarnaast biedt het i in allerlei omstandigheden de nodige bescherming. Net als bij andere sporten is het van belang u in laagjes te kleden. Zo is uw kleding eenvoudig aan te passen aan het weer.

Welke fietskleding heeft u nodig?

Zorg voor fietskleding waarmee u in alle seizoenen uit de voeten kunt. Selecteer in de fietskleding winkel items op basis van drie lagen: onderkleding, bovenkleding en een jack. Denk daarnaast aan speciale handschoenen, fietsschoenen, een fietshelm en een zonnebril. Fietskleding van goede kwaliteit hoeft absoluut niet duur te zijn. U kunt gerust gaan kijken bij een fietskleding outlet en profiteren van de laagste prijzen. We vertellen u in dit artikel op welke zaken u moet letten om een goede set met fietskleding samen te stellen.

Een ondershirt: goede basislaag

De onderste laag van uw fietsoutfit draagt u direct op uw huid en dient uw zweet goed af te voeren. Kies voor functioneel ondergoed dat speciaal voor sporters is ontwikkeld. Katoenen onderkleding is uit den boze. Stof van katoen houdt namelijk uw transpiratievocht vast en hierdoor zou u bij koud weer onderkoeld kunnen raken. Een thermoshirt met korte of lange mouwen is in de winter een uitstekende baselayer. Zo’n shirt houdt u warm en voert vocht goed af. De juiste onderkleding vormt kortom een goede basislaag die uw comfort tijdens het fietsen verhoogt.

Bovenlaag: fietsshirt en fietsbroek

De bovenkleding van uw fietstenue bestaat uit een fietsshirt en een fietsbroek. Deze kledingstukken zijn verkrijgbaar met korte en lange mouwen of pijpen. Uw keuze hangt af van de temperatuur op het moment dat u gaat fietsen. Veel wielrenners kiezen vanaf zestien graden stappen voor een fietsshirt met korte mouwen. Twijfelt u? Dan zijn er ook shirts met losse armstukken verkrijgbaar. Dit geldt ook voor de broeken. Een fietsshirt hoort strak te zitten. Ook moet het goed ademen om warmte en vocht af te voeren. Het fietsshirt heeft een pasvorm die perfect past bij uw fietshouding. Daarnaast vindt u op veel shirts handige zakken. Hierin neemt u gemakkelijk een jasje of sportreep mee.

Fietsbroeken zijn voorzien van een zeem in het kruis. Er zijn modellen voor dames en voor heren. De vorm van het zeem is voor mannen en vrouwen anders. Dit heeft te maken met het verschil in de stand van het bekken. Daarom hebben fietsbroeken voor dames een zeem dat aan de achterkant breder is. Bij de aankoop van een fietsbroek zult u ook merken dat de dikte van het zeem varieert. Welke dikte voor u fijn is, is erg persoonlijk en mede afhankelijk van uw fietszadel. Een dunne zeem combineert meestal goed met een zacht zadel. Een dikkere zeem is prettiger op een hard zadel.

Windjack: bescherming tegen weer en wind

Een windjasje of regenjack zou ook niet in uw fietsuitrusting mogen ontbreken. Zo’n windjack beschermt u tegen de kou van harde wind. Een opvouwbaar jasje is bovendien ideaal bij een onverwachte regenbui. Het jasje is heel compact op te vouwen. U neemt het dus gemakkelijk mee.

Complete fietsoutfit met fietshelm en fietsschoenen

Maak uw fietsoutfit compleet met een fietshelm en fietsschoentjes. Het dragen van een helm is niet verplicht, maar voor tochten op de racefiets of mountainbike (MTB) wel aan te bevelen. Een goede fietshelm beschermt uw hoofd bij een val. Het voorkomt ernstig letsel. Helmen voor het wielrennen zijn licht en compact. Een MTB helm biedt een betere bescherming tegen takken en dergelijke. Dit type helm bedekt de slapen beter en heeft vaak een klep boven de ogen.

Fietsschoenen dienen te passen bij het type pedalen van uw fiets. U moet ze hier namelijk goed aan kunnen vastklikken. Verder dient u te letten op de hardheid van de zool. Met een hardere zool is het mogelijk meer kracht te zetten. Op een zachtere zool zal lopen gemakkelijker gaan. Schaf ook een stel comfortabele fietssokken aan. Deze bieden u extra steun en zorgen ervoor dat uw voeten de juiste temperatuur hebben.

Praktische kledingaccessoires: zonnebril en fietshandschoenen

Een zonnebril en een setje fietshandschoenen zijn fijne accessoires als u gaat fietsen. Koop een speciale sportbril die uw ogen goed beschermt tegen de UV-straling van de zon. Let er op dat de fietsbril stevig zit, met name op uw neus en op uw oren. Het zou jammer zijn als de bril van uw hoofd glijdt als u gaat zweten. Tot slot dragen fietshandschoentjes bij aan het comfort tijdens het fietsen. Dergelijke handschoenen hebben geen vingers. Ze nemen zweet op en hierdoor behoudt uw de grip op het stuur. Heeft u een beperkt budget? Geen nood, want gelukkig is er tegenwoordig goedkope fietskleding van goede kwaliteit verkrijgbaar.


Producten vergelijken