Subsidie op je elektrische fiets krijg je zo

Subsidie op je elektrische fiets krijg je zo

Op de fiets naar werk: steeds meer mensen doen het. Het is een stuk goedkoper, beter voor het milieu en zorgt voor lichaamsbeweging. Wil jij als ondernemer e-bikes inzetten voor je personeel? Dankzij elektrische fiets subsidie profiteert niet alleen je personeel, maar ook jij van het inzetten van e-bikes. De overheid heeft namelijk diverse fiscale regelingen getroffen voor de subsidie op elektronische fietsen. Van welke subsidie op de elektrische fiets in woon-werkverkeer en tijdens de werkuren profiteer jij als ondernemer?

Subsidie elektrische fiets 2020

Door goed gebruik te maken van elektronische fiets subsidies draagt de fiscus een flink deel bij aan je e-bike. Met een e-bike is grotere afstanden afleggen vervolgens geen probleem meer. Dankzij een subsidie voor de speed pedelec waarmee je 45 kilometer per uur kunt halen, fiets je zelfs in een mum van tijd naar werk. Heb je een VOF of ben je zelfstandig ondernemer? Dan profiteer je van 3 subsidieregelingen wanneer je een nieuwe e-bike koopt. We zetten ze voor je onder elkaar:

  1. MIA: de milieu-investeringsaftrek, geldt op de helft van de aanschafwaarde.
  2. Vamil: extra snelle afschrijving, geldt op de helft van de aanschafwaarde zolang het bedrijfsmiddel op de milieulijst staat.
  3. KIA: de kleinschaligheidsinversteringsaftrek, wanneer je aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Dankzij de MIA-regeling geldt voor je nieuwe e-bike een aftrek van 13,5 procent over de helft van de aankoopprijs. De Vamil-regeling zorgt voor 75 procent willekeurige afschrijving van de helft van de aankoopprijs. Dit kan dus gelijk al in het eerste jaar na aanschaf van de elektrische fiets. Dankzij de KIA mogen ondernemers daarnaast nog eens 28 procent van de totale investering in de e-bike aftrekken. Kia, Mia en Vamil regeling in 2020 verder lezen.

Bereken je elektrische fiets subsidie

Wil je weten wat je precies af kunt trekken van de investering in e-bikes voor jou en je werknemers? Hieronder volgt een eenvoudig rekenvoorbeeld voor bovenstaande regelingen, wanneer je een e-bike koopt van 3.000 euro:

  • MIA over de helft van de aanschafwaarde: 1.500 euro x 13,5% = 202,5 euro
  • Vamil, wederom over de helft van de prijs: 1.250 euro x 75% = 1.125 euro
  • KIA over de volledige aanschafwaarde: 2.500 euro x 28% = 840 euro

Bij elkaar opgeteld profiteer je zo van een belastingaftrek van 2.167,50 euro

Val je in de hoogste belastingschijf, dan zorgt dit voor een netto fiscaal voordeel van 2.167,50 euro x 49,50% = 1073 euro en kost de elektronische fiets met subsidie slechts 1.927 euro. Heb je een BV dan gelden andere percentages dan in dit voorbeeld voor VOF’s en zelfstandig ondernemers.

Elektrische fiets subsidie: de overheidsregelingen

De overheid wil met de subsidies bereiken dat de vervuilende scooters en motors van pizzabezorgers en andere bezorgdiensten worden ingeruild voor een milieuvriendelijke e-bike. Ook hopen ze dat post- en pakketdiensten meer e-bikes in gaan zetten. Daarom profiteer je van een extra hoge subsidie wanneer je een elektrische bakfiets koopt. Hierop geldt een hogere elektrische fiets subsidie volgens de MIA-regeling: je profiteert van maar liefst 36 procent fiscale aftrek over de helft van de aanschafwaarde.

Subsidie voor de speed pedelec en andere e-bikes

De subsidies voor speed pedelecs en elektrische bakfietsen zijn speciaal voor ondernemers. De regeling geldt dus helaas niet voor degenen onder ons in loondienst. Wel kun je met je baas overleggen of je via hem een gesubsidieerde e-bike kunt leasen. Let er bovendien ook als ondernemer op dat je de investering binnen 3 maanden na aankoop meldt, om voor elektrische fiets subsidie in aanmerking te komen.

Producten vergelijken