Enviolo: de versnellingen van de toekomst

Enviolo: de versnellingen van de toekomst

Tegenwoordig zie je ze steeds meer verschijnen, fietsen met een Enviolo versnellingsnaaf. Nu is de vraag, wat kun je met zo’n Enviolo versnelling? Met de Enviolo techniek kun je zogenaamd ‘traploos’ schakelen. Het traploos schakelen houdt in dat je, terwijl je fietst en/of stilstaat, kunt schakelen zonder tussenstapjes. Hierdoor kun je meer genieten van de omgeving en het fietsen zelf.

Enviolo of NuVinci?

Elk Enviolo schakelproduct maakt gebruik van de nieuwe NuVinci techniek van het bedrijf Fallbrook Technologies. Dit bedrijf houdt zich voornamelijk bezig met het overbrengen van mechanische kracht op een efficiëntere manier. Veel mensen kennen misschien nog wel de NuVinci N330 en N380 versnellingen, die op veel e-bikes werden gebruikt. Enviolo is de nieuwe naam van deze producten, die gelijk flink verbeterd zijn! Zo is de nieuwe Enviolo CT naaf bijvoorbeeld een stuk lichter dan zijn voorganger, de NuVinci N330 versnelling. Maar ook nieuw zijn de verschillende uitvoeringen: Enviolo heeft verschillende groepsets ontwikkeld die specifiek toepasbaar zijn op bepaalde typen fietsen. Hiermee haal je pas echt het maximale uit jouw fiets, of het nu een bakfiets is of een toerfiets!

Enviolo groepsets

Voor elk product van Enviolo heeft het bedrijf verschillende groepsets ontwikkeld. Deze groepsets zijn: City, Trekking, Sportive, Cargo en Commercial (waarbij City (CT) en Trekking (TR) het meest gebruikt worden). Elke groepset is aangepast op rijdersprofielen. Er zit dus wel degelijk verschil in een Enviolo versnelling van een bakfiets en een trekkingfiets. De verschillen zitten voornamelijk in het maximale koppel en gewicht van de fiets. De Enviolo met een Cargo groepset laat bijvoorbeeld veel meer gewicht toe dan de naafversnelling met een City groepset. Welke fiets met Enviolo versnelling je ook kiest, het garandeert veel fietsplezier!

Enviolo handmatig en automatisch

Enviolo heeft drie soorten producten op de markt gebracht. De eerste daarvan is voor het traploos handmatig schakelen. Hierbij schakel je tussen verschillende verzetten met een handomdraai, letterlijk. Het bedrijf zegt zelf dat het net zo makkelijk is als draaien aan de volumeknop van de radio.

Naast de handmatige variant heeft Enviolo ook een automatische schakelnaaf voor uiterst comfort naar de fietsen gebracht. De automatische naafversnelling is enkel beschikbaar op e-bikes. Met één druk op de knop kan je de ‘automaat’ aan- of uitzetten, net zoals bij de auto. Hierbij past de naaf het verzet automatisch aan. Als je een heuvel op fietst ga je automatisch lichter fietsen, ook na stilstand zet de versnelling zich vanzelf in een lichter verzet om makkelijk weer op gang te komen.

Enviolo AUTOMATiQ

Het laatste en nieuwste product van Enviolo is AUTOMATiQ. Dit is vrijwel hetzelfde product als de automatische variant, maar je kunt je telefoon draadloos verbinden met AUTOMATiQ via een app. Met deze app kun je jouw Enviolo AUTOMATiQ configureren zoals jij dat fijn vindt. Daarnaast heeft de app ook aan wanneer er onderhoud moet plaatsvinden, super handig! De AUTOMATiQ is zo ontworpen dat je zorgeloos kunt fietsen en behalve het verkeer nergens over na hoeft te denken. 

De voordelen van AUTOMATIQ:

  • Traploos schakelen
  • Moeiteloos schakelen, zelfs onder zware belasting
  • Groter schakelbereik
  • Zo goed als stil
  • Geen additionele shifter
  • Draadloze verbinding
  • Comfortabel trappen op jouw favoriete trapfrequentie
  • Stel je voorkeuren in in de app

Waarom voor Enviolo kiezen?

Zo, dat is een heel technisch verhaal geworden. Maar waarom zou je als e-biker eigenlijk kiezen voor deze Enviolo techniek? Veel zijn namelijk nog niet bekend met dit systeem, maar zodra ze het getest hebben, zijn ze verkocht! Om een voorbeeld te noemen: de meest populaire e-bikes hebben bijna allemaal een middenmotor. De Enviolo naaf zorgt ervoor dat je altijd makkelijk en soepel kunt schakelen, zeker in combinatie met een constant trekkende middenmotor. Een 'normale' Shimano Nexus versnelling zal veel minder goed samenwerken en communiceren met diezelfde middenmotor. Weten hoe Enviolo voelt? Maak eens een proefrit! We weten zeker dat je daarna niet anders meer wilt...

Bekijk alle e-bikes met Enviolo

Producten vergelijken