E-bike accu: wat moet je weten?

E-bike accu: wat moet je weten?

De accu van de elektrische fiets is super belangrijk: hij voorziet de motor van energie zodat deze ondersteuning kan bieden. De accu (ook wel batterij genoemd) raakt leeg naarmate je verder fietst. Daarom moet je hem steeds weer opladen, net zoals je doet met je telefoon of tablet. Hoe moet je omgaan met je accu? Wij vertellen het je!

Accucapaciteit

De capaciteit (Wh) van de fietsaccu kan erg verschillen, maar tegenwoordig worden veel fietsen met een 400 of zelfs 500 Wh accu geleverd. Bij sommige fietsen is het ook mogelijk om te kiezen voor een zwaardere accu. Je kunt dan (tegen bijbetaling) kiezen voor een zwaardere accu (bijvoorbeeld 600Wh of misschien wel 750Wh). Een accu met meer Wh staat namelijk gelijk aan een grotere actieradius. Dit houdt in dat je verder kunt fietsen zonder de fietsaccu tussendoor op te laden. Een accu van 600 Wh levert bijvoorbeeld twee keer zoveel energie als een accu van 300 Wh op dezelfde e-bike.

Als je 80 km wilt kunnen fietsen op een volle accu, kun je beter een fiets uitkiezen waarop een accu zit waarmee je verder kunt fietsen of waarbij je een accu met grotere capaciteit kunt kopen. Bovendien is het beter voor de accu als deze niet helemaal leeg is voordat je hem weer oplaadt. Neem dus het zekere voor het onzekere en ga voor een accu met meer wattuur (Wh) dan je nodig denkt te hebben.

Accu in de bagagedrager van een Victesse e-bikeActieradius

De actieradius is een moeilijk woord voor iets heel makkelijks: hoe ver je met een volle accu kunt fietsen. Dit hangt - behalve van de capaciteit van de accu - van allerlei factoren af. Zo kom je in de winter met dezelfde accu minder ver dan in de zomer. Heuvels, viaducten en bergen hebben hier natuurlijk ook invloed op. Maar wat ook belangrijk is, is dat je zelf ook invloed kunt uitoefenen op de actieradius. Zo kun je door de manier waarop je schakelt en hoe je de trapkrachtondersteuning gebruikt veel energie besparen. Hier kun je meer lezen over de actieradius.

Bij ons zie je in de specificaties bij een fiets een maximale en een gemiddelde actieradius staan. Maximaal houdt in: onder ideale omstandigheden! Deze maximale afstand red je dus niet zomaar. Om een beter beeld te krijgen, geven we daarom ook aan wat de gemiddelde actieradius is, zodat je kunt kijken welke accu het beste bij jouw gebruik past.

Hoe om te gaan met de accu?

Behandel de accu net zoals de accu van je telefoon: regelmatig opladen is prima. Vaak wordt aangeraden om dit na iedere rit te doen (om zo de levensduur van je accu te verlengen). Ga je de fiets voor de eerste keer gebruiken? Laad dan van tevoren de accu eenmaal volledig op. Belangrijk: rij de batterij niet steeds geheel leeg: dit is niet goed voor de levensduur van je accu! En gebruik je de accu langere tijd niet? Laad hem dan wel op: bewaar hem niet geheel leeg. Accu's lopen namelijk uit zichzelf leeg, dit proces heet ‘zelfontlading’. Wordt de batterij teveel ontladen dan treedt diepteontlading op. Een diepteontlading kan permanente schade aan je accu veroorzaken. Wanneer je de accu dus regelmatig oplaadt, voorkom je dat er zulke schade optreedt. De brandweer heeft ook nog een paar handige tips voor je. Lees ze hier. Benieuwd naar nog meer tips voor het laden van je e-bike accu? Wij hebben ze op deze pagina voor je verzameld!

Hoe laad ik mijn accu goed en veilig op?

 • Je accu opladen? Hou hem in de gaten! Laat hem niet opladen als je er zelf niet bij bent (of als je lekker aan het slapen bent).
 • Leg je accu altijd op een veilige plek aan de lader: in de buurt van een rookmelder, buiten bereik van brandbare stoffen en in een brandveilige ruimte.
 • Leg de accu niet in direct zonlicht of op een verwarmingsinstallatie, maar op een droge plek met een stabiele temperatuur.
 • Haal de lader van de accu uit het stopcontact wanneer deze vol is (lees voor exacte instructies de laadinstructie in de handleiding, sommige accu's schakelen namelijk zelf af van het stroomnet).
 • Je e-bike parkeren? Zet hem bij voorkeur niet in het volle zonlicht. Kan dat niet anders, haal dan de accu uit je fiets en bewaar die op een koele en droge plek.
 • Heb je je e-bike of batterij laten vallen of heb je een aanrijding gehad? Controleer deze dan op beschadigingen en laat hem altijd door de fietsspecialist controleren!
 • Een accu of acculader kopen? Weet wat (en waar!) je koopt. Onofficiële verkopers houden zich niet altijd aan de veiligheidseisen. Dat risico wil je toch niet lopen? Koop gewoon bij de fabrikant of een officiële dealer!
 • Voor alle e-bike's geldt: volg de gebruiksaanwijzing van de e-bike en lees de laadinstructies altijd goed door.

Zijn er losse accu's verkrijgbaar en is het verstandig om er een te hebben?

De accu's van de meeste elektrische fietsen zijn uitwisselbaar. Dit betekent dat je bijvoorbeeld de accu van een model met het Bafang systeem eenvoudig kunt gebruiken in een andere fiets met het Bafang systeem. De accu hoeft dus niet middels software gekoppeld te worden aan de fiets. Let op met waar je hem koopt, accu’s bestaan uit gevaarlijke stoffen en dienen veilig bezorgd te worden.

Een extra accu is erg handig: zeker als je flink wat kilometers fietst. Ga je bijvoorbeeld met de e-bike naar je werk? Dan is een tweede accu erg handig! Je kunt dan de ene accu opladen, terwijl je de andere gebruikt. Zo kom je nooit zonder power te zitten.

Giant accu opladeAcculaders

Wanneer je een elektrische fiets koopt, heb je ook een acculader nodig om de accu op te kunnen laden. Bij de meeste fietsen zit deze acculader standaard bij de fiets. Er zijn ook motorsystemen waarbij er een acculaderkeuze bestaat. Je kunt dan net als met een zwaardere accu kiezen voor een andere (snellere) oplader. Mocht je de fiets gebruiken voor woon- werkverkeer, dan kunnen wij het je van harte aanbevelen om een lader op beide locaties te hebben, zodat je de accu tijdens werktijd mooi op kunt laden. Laders kun je namelijk ook los aanschaffen, mocht blijken dat een extra lader toch erg handig zou zijn.

Accu en (fiets)verlichting

Werkt de verlichting van je e-bike op stroom van de accu? In de accu blijft altijd een restcapaciteit aan energie achter, ook als hij volgens je systeem 'leeg' is. Deze energie is ruim genoeg om de verlichting nog een tijdje (een paar uurtjes) te laten branden.

Fiets accu resetten

Jouw elektrische fiets moet je goed verzorgen en dan vooral de accu. Lees hier meer tips over hoe je om moet gaan met je accu. Op internet vind je veel verhalen over andere maatregelen die je kunt nemen. Zo staat op sommige website aangegeven dat je jouw elektrische fiets accu kunt resetten. Hiervoor zou je heel simpel op de daarvoor bedoelde knop moeten drukken. Dit verhaal gaat niet op: dit is iets wat op enkele (oudere) accu's heeft gezeten, maar het is niet meer van toepassing op de moderne accu's. Een andere optie is het laten reviseren van je accu, volgens verschillende websites. Bij het reviseren van een fietsaccu worden de versleten energiecellen in de fietsaccu vervangen door nieuwe energiecellen zodat de accu weer de oorspronkelijke capaciteit bereikt. Dit is echter een lastig klusje wat je niet zomaar zelf kunt doen. Daarnaast is dit ook vrij prijzig, dus het loont zeker niet in alle gevallen!

Advies over accu's

Om meer te weten te komen over accu’s kun je ook langsgaan bij een van de onze winkels. Er is er vast ook één bij jou in de buurt. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd de hulp inroepen van één van onze experts! Spreek ze aan op de livechat of geef ons een belletje!

Bekijk alle e-bikesOnze deals:
 1. Abus Iven 8210 Kettingslot 110cm Zwart
  Abus Iven 8210 Kettingslot 110cm Zwart
  Waardering:
  94%
 2. Accessoires Opruiming
  Bosch Accu Active Rack 300 Antraciet
  Bosch Accu Active Rack 300 Antraciet
  Waardering:
  90%
  (2)
 3. Blixum Tour Sportief Dubbele Tas Zwart
  Blixum Tour Sportief Dubbele Tas Zwart
 4. SKS Airworx Plus 10.0 Vloerpomp Zwart
  SKS Airworx Plus 10.0 Vloerpomp Zwart
  Waardering:
  95%

Producten vergelijken