Zet je fiets veilig weg met een slot

Zet je fiets veilig weg met een slot

Er zijn veel verschillende fietssloten om je fiets te beveiligen tegen diefstal. Het meest voorkomende fietsslot is het ringslot, maar er zijn nog vele andere sloten waarmee je een fiets veilig kunt wegzetten.


RingslotRingslot

Op vrijwel alle fietsen, behalve op racefietsen, mountainbikes en sportieve hybride fietsen, zit een ringslot. Dit type slot is gemonteerd aan het frame en bij het sluiten hiervan schuift er een stalen ring tussen het achterwiel. Zo is het niet meer mogelijk om de fiets weg te rijden. Heeft het slot een insteekoptie? Dan kun je het slot uitbreiden met een insteekketting, waarmee je de fiets ook nog eens aan een vast object (zoals een boom of lantaarnpaal) kunt vastzetten.


KettingslotKettingslot

Een kettingslot is erg handig als je geen ringslot op je fiets hebt. Het slot is gemaakt van gehard staal, zodat deze niet zomaar door te knippen is. Met een kettingslot zet je een fiets vast aan een vast object zoals een lantaarnpaal of fietsenrek. Een kettingslot is in meerdere lengtes en diktes verkrijgbaar. Een dikker slot knip je niet zo makkelijk door en is daardoor veiliger. Een langer slot maakt het makkelijker om je fiets aan objecten vast te zetten. Een dikker en langer slot is echter ook zwaarder om mee te nemen.


VouwslotVouwslot

Een nieuw type slot is het vouwslot. Dit type slot is erg compact doordat deze opvouwbaar is. Hierdoor kun je dit slot overal mee naartoe nemen en ook handig opbergen. De sloten zijn gemaakt van gehard staal en werken net als een ketting- of kabelslot. Een vouwslot wordt vaak geleverd met een framehouder.


KabelslotKabelslot

Het kabelslot lijkt erg veel op een kettingslot, maar dit slot is gemaakt van een ijzeren kabel. Dit maakt het slot wat flexibeler, lichter en dus handzamer dan een kettingslot. Hierdoor is een kabelslot wel net iets minder sterk dan een kettingslot, maar wel erg veilig in combinatie met een ringslot.


Fiets verzekeren? ART-certificering?

Het ART keurmerk is in het leven geroepen door Stichting ART en geeft aan in welke mate het slot van jouw fiets beveiligd is tegen diefstal. Een ART goedgekeurd slot voldoet aan verschillende eisen en is zo een betere bescherming voor je fiets dan een slot zonder ART keurmerk. Veel verzekeraars eisen bij een diefstalverzekering dat het fietsslot ART goedgekeurd moet zijn. Of dit zo is, wordt aangegeven bij de specificaties onder iedere fiets (met een slot) op onze website. Het ART keurmerk is opgebouwd uit vijf verschillende keuringsniveaus. In de tabel hier onder kan je zien wat ieder ART niveau betekent.

Tabel art-certificering

Om het wat makkelijker te maken heeft Fietsenwinkel.nl de ART-normering en de veiligheidsclassificaties van de slotenmerken samengevoegd in een heldere beoordeling. Op Fietsenwinkel.nl vind je de diefstalbeveiliging terug, op een schaal van 1 tot 5 sterren. Deze diefstalbeveiliging geeft aan voor welke fietsen en situaties een slot geschikt is. Deze sterrenbeoordeling ziet er als volgt uit:

  • 1 Ster: minimale beveiliging/meeneembeveiliging voor fietsen(kindersloten en sloten in de laagste prijsklasse.
  • 2 Sterren: degelijke sloten voor fietsen, stadsbeveiliging.
  • 3 Sterren: geschikt voor brom/snorfietsen en dure fietsen (stadsbeveiliging).
  • 4 Sterren: geschikt voor bromfietsen en snorfietsen, motoren onderweg. Zware beveiliging voor fietsen.
  • 5 Sterren: huissloten voor motoren, brommers en fietsen; zware kettingen van hoge kwaliteit, maximale beveiliging voor fietsen en andere voertuigen.

Bekijk al onze fietssloten

Vind ons op Facebook

Andere vragen?

Heb je na het lezen van mijn tips nog andere vragen? Bel met mij of met één van mijn collega's.

Producten vergelijken