Accu Upgrade Weken! Tot en met 21 april een gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes.

BTW aftrek en overige fiscale voordelen van een (lease)fiets van de zaak

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
4 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
BTW aftrek en overige fiscale voordelen van een (lease)fiets van de zaak

Rondom de fiets van de zaak bestaan nog aantal onduidelijkheden. Of het nou om het kopen of om fietslease gaat. Van de BTW aftrek tot bijtelling en investeringsaftrek leggen we daarom nogmaals haarfijn uit.

 

Eerdere regelgeving omtrent leasing

Al onder de eerdere regelgeving kon u een fiets van de zaak ter beschikking stellen aan een medewerker. Dit kon door als werkgever een fiets te kopen of zakelijk een fiets te leasen (ook wel operational lease). Wanneer de medewerker de fiets echter ook privé gebruikte, moest over dit gebruik loonheffing betaald moeten worden.

Als basis hiervoor berekende u eerst de kilometerprijs: alle kosten voor (het gebruik van) de fiets gedeeld door het totale aantal kilometers (zowel zakelijk als privé). Door de privékilometers met de kilometerprijs te vermenigvuldigen werd duidelijk wat als loon van de medewerker belast moest worden.

Vaste jaarlijkse bijtelling sinds 2020

Deze berekening is sinds 2020 aanzienlijk makkelijker! Sinds 1 januari 2020 geldt er namelijk een vaste jaarlijkse bijtelling. U krijgt dus net zoals bij de zakelijke auto te maken met een verrekening op basis van de catalogusprijs. De jaarlijkse bijtelling voor een fiets van de zaak wordt dan 7%. In de praktijk kost een fiets van de zaak voor een medewerker onder deze regeling dan vaak maar enkele euro’s.

Btw aftrek (lease)fiets van de zaak

Ook de nieuwe regeling mag je maximaal €130 btw aftrekken (dus 100% van de btw bij een fiets van €749 of minder). Hoeveel dit precies is, hangt vervolgens af van de eigen bijdrage van een medewerker. Hierover moet namelijk wel btw betaald worden. Als u als werkgever een leasefiets ter beschikking stelt aan een werknemer, dan is de btw dus aftrekbaar voor zover het leaserecht niet hoger is dan € 749,-.

Extra investeringsaftrek en afschrijving bij aankoop speed pedelecs

Wist u dat er bij het kopen van een speed pedelec als fiets van de zaak extra investeringsaftrek en afschrijvingen gelden? Deze vallen onder de categorie bijzondere bromfietsen en komen daarom in aanmerking voor milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Wanneer u deze meldt onder code B 3118 (Elektrisch aangedreven brom- of snorfiets met lithiumhoudende accu), komt 50% van de kosten van de speed pedelec in aanmerking. Dit voor 13,5% MIA + Vamil. Zo rijdt u nog goedkoper op één van die supersnelle e-bikes!

Niet-fiscale lange termijn voordelen

Het is al langere tijd bekend dat als werkgevers investeren in gezonde werknemers, ze hier op de lange termijn profijt van hebben. Een uitstekend idee is natuurlijk om uw werknemers te stimuleren om met de fiets naar het werk te gaan. De e-bike draagt bij aan de gezondheid van een werknemer en gezonde werknemers zorgen voor een lager ziekteverzuim.

U moet dus even investeren, maar uiteindelijk levert het u als werkgever geld op. Daarnaast is het gebruik van een e-bike een veel klimaatvriendelijker alternatief dan de auto. Als u als organisatie het milieu belangrijk vindt en dat ook wilt uitdragen, dan sluit de e-bike hier goed bij aan. En biedt u als werkgever de mogelijkheid dat uw werknemers een auto kunnen leasen, dan is het leasen van een e-bike natuurlijk een veel voordeliger alternatief. Zo komt u de werknemers ook tegemoet die niet per se een auto willen leasen, omdat ze gebruik maken van de fiets voor woon-werkverkeer.

Klaar om ook een fiets te leasen?

Nu je helemaal op de hoogte bent, hebben we nog een laatste lease tip voor je. De leasefietsen van Fietsenwinkel.nl Zakelijk! Fietsenwinkel.nl Zakelijk is opgezet door het team achter Fietsenwinkel.nl en heeft in de leasemarkt meer dan 10 jaar ervaring.

Met als motto Let’s go green together! zet Fietsenwinkel.nl Zakelijk zich in om iedereen de beste mobiliteit te geven voor een vitale en duurzame toekomst. Lease je bij Fietsenwinkel.nl Zakelijk, dan ben je verzekerd van een partner met:

  • een uitgebreid assortiment fietsen & e-bikes
  • uitgebreide expertise in de fietsenbranche
  • een landelijk netwerk aan winkels en servicepunten

Kortom, een partner waar je van op aan kunt. Ontdek vandaag de mogelijkheden en voor je het weet trap je zelf onbezorgd aan de file voorbij op zo'n prachtige leasefiets.

 

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Producten vergelijken