Naafversnelling versus derailleurversnelling

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
2 min leestijd - Geschreven door Fietsenwinkel.nl
Naafversnelling versus derailleurversnelling

De versnellingen zijn een belangrijk onderdeel van een fiets. Er bestaan twee soorten versnellingen, een naafversnelling en een derailleur. Het soort versnelling hangt af van welk soort fiets u kiest. Fietst u dagelijks, vooral in de stad en wilt u zelf weinig onderhoud uitvoeren? Dan is een naafversnelling iets voor u. Fietst u vaker grote afstanden of regelmatig op heuvelachtig terrein en vindt u wat onderhoud geen enkel probleem? Kies dan voor een derailleur. Beide versnellingssoorten hebben zo hun voor- en nadelen.

Naafversnelling bij e-bikes

Naafversnellling

Een naafversnelling is de meest gebruikte versnellingssoort. U vindt deze soort vooral bij stadsfietsen, transportfietsen, omafietsen en moederfietsen. De versnelling zit ingebouwd in de naaf van het achterwiel en is dus een interne versnelling. Bij een naafversnelling wisselt u van versnelling doordat de tandwielen van plaats veranderen. Dit gaat trapsgewijs, dus met een sprongetje, of traploos (NuVinci naaf).

Pluspunten naafversnelling
Vrijwel onderhoudsvrij
Zeer eenvoudig schakelen
Geen ratelende kettingen
Schakelen bij stilstaan mogelijk
Minpunten naafversnelling
Flink verschil tussen de opeenvolgende versnellingen
Gewicht fiets is gemiddeld hoger
Lastiger zelf te onderhouden door gesloten kettingkast

Bekijk alle hybrides met naafversnellingE-bikes met derailleurversnelling

Derailleurversnelling

Een derailleur ziet u voornamelijk bij de meer sportieve fietsen, zoals racefietsen, mountainbikes en hybride fietsen. Fietsen met een derailleur hebben geen (gesloten) kettingkast en bij het schakelen verplaatst de ketting zich van het ene tandwiel naar het andere. Dit gaat trapsgewijs, in kleinere stappen dan bij een naafversnelling. Hierdoor kunt u uw versnelling bijvoorbeeld net dat tikje lichter zetten om de dijk op te komen.

Pluspunten derailleur
Veel versnellingsmogelijkheden met kleine tussenstapjes
Zeer geschikt voor bergachtig terrein
Onderhoud en afstellen is redelijk eenvoudig zelf te doen
Gewicht fiets is lager
Minpunten derailleur
Slijt sneller en vergt wat meer onderhoud
Vaker afstellen om soepel te blijven schakelen
U kunt met een derailleurversnelling alleen schakelen tijdens het fietsen, niet als u stil staat

Bekijk alle hybrides met derailleurversnelling

Fietsenwinkel.nl

Fietsenwinkel.nl is de grootste e-bike specialist van Nederland. Met een e-bike platform, vestigingen door het hele land én ook nog eens 100+ servicepartners voor ieder wat wils van oriëntatie tot onderhoud.
Keuzehulp
Producten vergelijken