Accu Upgrade Weken! Tot en met 21 april een gratis accu upgrade bij héél veel e-bikes.

Beginnen met racefietsen

Waar moet je beginnen als je wil racefietsen?

Je wilt beginnen met racefietsen of wielrennen, maar bent er nog niet helemaal uit hoe je dit moet aanvliegen. Wat is een goede racefiets? Wat voor kleding heb je nodig, wat moet je meenemen, hoe train je jezelf? Dit zijn allemaal vragen die daarbij komen kijken. Wij proberen je daar graag een beetje bij op weg te helpen. Uitrusting: welke fiets, kleding en andere materialen heb je nodig voor wielrennen?

Kleding om te beginnen met wielrennen

Als je wilt beginnen met racefietsen heb je de juiste kleding nodig. Speciale fietskleding is zo ontworpen dat het voor extra comfort zorgt bij het fietsen.

Fietsbroek: dit is een fietsbroek waar een zeem in zit en eventueel met bretels die je over je schouders trekt. Door de zeem in de broek zit je een stuk prettiger op uw zadel. De meeste wielrenners dragen er geen ondergoed onder en daarom moet je de fietsbroek goed schoon houden!
Fietsshirt: kies een shirt dat fijn zit. Een goed fietsshirt heeft als kenmerk dat het niet te veel wappert en goed ademt. Er zijn verschillende materialen en soorten fietsshirts, kijk daarvoor rustig rond, het spreekt redelijk voor zich (zweethemd, thermoshirt, etc). Een shirt om in te fietsen heeft handige zakjes aan de achterkant om wat te eten of drinken in te doen voor onderweg.
Regenjas: het weer is nou eenmaal wisselvallig in Nederland. Daarom zijn er voor het fietsen heel lichte en eenvoudige regenjasjes ontworpen. Deze helpen ook vaak tegen de wind. Langere kleding: pak als het kouder wordt een lange broek en een shirt met lange mouwen zodat je niet verkleumt op de racefiets.

Dé schoenen om te beginnen met wielrennen

schoenen om te beginnen met racefietsen Zorg voor een goede racefietsschoen als je wilt beginnen met racefietsen. Een goede fietsschoen is van belang bij de krachtoverbrenging op de pedalen. Over het algemeen kiezen fietsers schoenen voor klikpedalen. Sommige beginners vinden het echter prettiger om in het begin nog niet met vastgeklikte voeten te fietsen en kiezen voor een pedaal zonder kliksysteem. Er zijn verschillende varianten klikpedalen te onderscheiden en dit is ook van invloed op de keuze van jouw schoen en/of de schoenplaatjes. Racefietsen worden bijna altijd standaard zonder pedalen geleverd. Kies dus zelf bij aanschaf van een fiets welk pedaalsoort je prettig vindt en zoek vervolgens jouw schoenen uit die ook geschikt zijn voor dit type pedalen. De schoenplaatjes die je onder jouw fietsschoenen zet, worden bij de pedalen geleverd. Het kliksysteem zorgt voor een goede overbrengen maar zorgt er ook voor dat je niet van het pedaal af kunt schieten.

Helm om te starten met wielrennen

fietshelm om te beginnen met racefietsen Begin niet met racefietsen zonder helm! Je kunt niet iedere situatie in het verkeer zelf beïnvloeden en ook al ben je zelf voorzichtig, andere mensen kunnen je over het hoofd zien. Zet jouw helm ook op als je maar een klein, rustig tochtje gaat maken. Ook bij valpartijen op lage snelheid komen helaas verwondingen voor. Een bandana onder de helm kan irritatie van de helm aan het hoofd voorkomen.

De beste racefiets voor beginners

Beginnen met racefietsen vraagt om een investering in jouw spullen en je racefiets. Daarnaast heb je nog fietskleding nodig en op termijn het liefst ook wat gereedschap en reservemateriaal. Voor wie nog nooit eerder op een racefiets heeft gefietst, is het aan te raden met wat voordeliger materiaal te beginnen. Voor de racefiets moet je dan rekenen op een fiets van zo'n €600,- à €700,-. Als je even bezig bent met de sport en denkt dat je er mee verder wilt gaan, dan is het tijd om te kijken naar duurder materiaal.

Een nieuwe racefiets kun je online kopen vanaf zo'n €400,-. Dit zijn de allervoordeligste instapmodellen. Voor de beginnner is dit een prima instapwaarde. Maar de beste racefiets voor beginners vind je al gouw tussen de €600,- en €750,-. Hiervoor koop je een racefiets waar je wel even mee vooruit kunt. Kies voor een kwaliteitsmerk zoals bijvoorbeeld Giant, Cube, Sensa of Scott.


Tip: ben je van plan om ook wedstrijden te gaan rijden, informeer dan even bij een vereniging om na te gaan welke eisen ze precies stellen aan de racefiets om je in te kunnen schrijven. Vraag vooral ook naar de verschillende niveaus waar je eventueel in kunt stromen. Heb je vragen? Loop eens binnen bij één van onze winkels of vraag het aan onze experts online. Of je nou wil beginnen met wielrennen of al een ervaren fietser bent.

Giant Defy

Starten met wielrennen: tips opbouw training

Net als bij veel andere sporten is het bij wielrennen van belang dat je langzaam je training opbouwt. Wie in het begin direct veel wil doen, brandt zichzelf op. Start daarom met af en toe een uurtje trainen, bijvoorbeeld gedurende de eerste twee weken. Zo laat je je lichaam wennen aan de inspanning. Vervolgens kun je steeds een stapje intensiever gaan trainen. Qua intensiteit kun je afwisselen in snelheid en duur. Je kunt ook aansluiting zoeken bij een groepje wielrenners van jouw niveau en samen gaan trainen. Zo kun je van elkaar leren.

Trainen op snelheid, uithoudingsvermogen en techniek

Je kunt afwisselen in het soort training. Zo kun je de ene keer trainen op techniek en de andere keer meer aandacht besteden aan de snelheid of voor een duurtraining kiezen. Voor wielrenners is een goede traptechniek een must. Bij een optimale trapbeweging maak je mooie regelmatige omwentelingen met het pedaal. Met een goede stand van de voet en een juiste verdeling van de kracht op het pedaal zul je met minder inspanning meer effect behalen. Ook je remtechniek is van belang en afhankelijk van de weersomstandigheden. De meeste remkracht (70%) hoort op het voorwiel te liggen. Bij langere afdalingen van heuvels en bergen is het zaak oververhitting van de remmen te voorkomen. Dit doe je door het remmen te doseren (afwisselen intensiteit). Verder kun je trainen op klimmen, dalen en het fietsen van bochten.

Let op je voeding

Zorg tijdens iedere fietsrit dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. Het is namelijk erg vervelend om onderweg met een knorrende maag en dorst op je fiets te zitten. Je verliest tijdens het wielrennen veel vocht en je transpireert misschien meer dan je denkt. Voedingsdeskundigen adviseren om ongeveer een halve liter per uur te drinken. Neem dus altijd een bidon met water of sportdrank mee en stop een sportreep in je fietsshirt. Denk er ook aan om na je wielertraining voldoende te drinken. Door op je vochtbalans te letten zal je lichaam sneller herstellen.

Onderhoud van je materiaal

Door je racefiets goed te onderhouden beleef je meer plezier aan het wielrennen. Zorg voor goed gesmeerde onderdelen en poets je fiets. Controleer regelmatig de staat van de banden, de wielen, de remmen, de kabels en de gehele aandrijflijn. Zo voorkom je nare verrassingen als je op pad bent met je fiets. Leer hoe je kleine reparaties uitvoert. Als je onderweg pech krijgt, is het handig als je weet hoe je een band moet plakken of een ketting herstelt.

Lees alles wat je moet weten over racefietsen

Producten vergelijken