Meer informatie over een speed pedelec

U heeft de term vast wel langs zien komen op onze website: speed pedelec. Sommige mensen noemen ze ook wel high speed e-bikes of e-speeds. Maar wat houdt dat precies in?

45 km/h

Een speed pedelec is een sportieve e-bike die erg geschikt is voor woon-werkverkeer. Met deze supersnelle e-bike haalt u snelheden tot wel 45 km per uur. Met een 'normale' e-bike is dat tot 25 km/h. Deze bijzondere e-bikes hebben helaas ook bijzondere regels waar ze aan moeten voldoen!

Bekijk alle speed pedelecs

Veelgestelde vragen

Hoe hard gaat een speed pedelec?
Zo'n fiets kan een topsnelheid van 45 km/h halen. U moet echter wel flink meetrappen om deze snelheid te behalen!
Is meetrappen altijd nodig?
Ja: op een speed pedelec moet u altijd mee trappen. Het trappen gaat dus wel een stuk makkelijker, maar u moet toch echt blijven fietsen.
Moet ik een helm dragen?
Ja, het is verplicht om een goedgekeurde helm te dragen. Goedgekeurd? Jazeker: volgens de NTA 8776 norm (een officiële veiligheidsnorm).
Waarom zit er een spiegel op?
De achteruitkijkspiegel op het stuur is verplicht en zit er voor uw eigen veiligheid. Met zulke snelheden is het gevaarlijk om omgedraaid op uw fiets te zitten om te kijken of er verkeer aan komt.
Moet de fiets op naam gesteld worden?
Ja, alle speed pedelecs zijn kentekenplichtig. Dat betekent dat deze op naam gesteld moeten worden.
Zijn er extra kosten?
Het inschrijven bij de RDW, het kenteken en het tenaamstellen kost in totaal €99,00 (voor Nederlandse klanten). Deze kosten komen bovenop de prijs van de fiets en betaalt u meteen bij het afrekenen. Belgische klanten moeten hun speed pedelec zelf invoeren in België en hem vervolgens registreren bij de DIV. De kosten hiervoor moet u zelf betalen.
Waarom kan ik in Nederland mijn speed pedelec niet laten thuisbezorgen?
Een speed pedelec mag wettelijk niet zonder kenteken op de openbare weg rijden. Vandaar dat wij een kenteken regelen, voordat de fiets in uw handen komt. Al onze Nederlandse winkels zijn RDW-geregistreerd, dus we kunnen uw fiets direct registreren als u hem op komt halen! U moet uw speed pedelec dus altijd zelf komen ophalen en vergeet dan vooral niet uw rijbewijs (AM of B) mee te nemen!
Kan ik in België een speed pedelec afhalen in de winkel?
Nee, dat is niet mogelijk. Woont u in België en wilt u een speed pedelec kopen? Dan laat u hem thuis afleveren en regelt u vervolgens zelf bij de DIV de invoering en de registratie.
Wat is de actieradius?
Dat verschilt per merk, motor- en accutype. De meeste speed pedelecs halen een afstand van zo'n 40 tot soms wel 100 km op één opgeladen accu. Hou er wel rekening mee dat de accu sneller leeg raakt als u vol gas gaat!
Mag ik met mijn speed pedelec op het fietspad?
Ja, maar alleen buiten de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom is uw plaats meestal op de rijbaan. Hou er rekening mee dat u op het fietspad niet harder mag dan 30km/h (binnen de bebouwde kom) of 40 km/h (buiten de bebouwde kom)!
Moet ik een verzekering afsluiten?
Ja, een speed pedelec moet altijd WA-verzekerd zijn. Dit omdat hij onder de wet aansprakelijkheid motorrijtuig (WAM) valt. Een gewone e-bike verzekering is dus niet voldoende.
Wat is de minimum leeftijd voor een speed pedelec?
Vanaf 16 jaar: dan bent u namelijk oud genoeg voor uw rijbewijs AM. Met een rijbewijs B (autorijbewijs) mag u uiteraard ook op deze fietsen rijden!
Heb ik bij een speed pedelec ook bedenktijd?
Bij aankoop van een speed pedelec heeft u 14 dagen bedenktijd. Bekijk hier de voorwaarden voor retourneren.
Producten vergelijken